Інформаційно-комунікативний захід «Перспективи науково-технологічного забезпечення оборонно-промислового комплексу України»

 MON oboron

Міністерством освіти і науки України 22-23вересня 2015 року в рамках ХІІ Міжнародної спеціалізованої виставки «Зброя та безпека – 2015» було проведено інформаційно-комунікативний захід «Перспективи науково-технологічного забезпечення оборонно-промислового комплексу України».

У заході взяло участь близько 100 учасників: військові експерти, провідні вчені наукових установ та вищих навчальних закладів, інженери та конструктори державних підприємств, представники міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, Національних академій наук, установ та організацій оборонно-промислового комплексу, студенти та аспіранти провідних ВНЗ.

На пленарному засіданні під головуванням заступника Міністра освіти і науки України Максима Стріха було обговорено проблеми та перспективні напрями розвитку технологій військового призначення, досвід та можливості вищих навчальних закладів у виконанні науково-технічних розробок подвійного використання, інструментів державної підтримки підприємств ОПК України в підвищенні їх науково-технологічного рівня.

У виступах Маслова В.П. – керівника відділу фізико-технологічних основ сенсорного матеріалознавства; Ільченка М.Ю. - проректора з наукової роботи НТУУ «КПІ»; Бейко І.В. – провідного наукового співробітника кафедри математичної фізики ФМФ НТУУ «КПІ» були представлені результати співпраці ВНЗ і наукових установ України із підприємствами оборонної галузі щодо сприяння створенню сучасних технічних систем подвійного і спеціального призначення. Піднято проблемні питання витрат на наукові дослідження в Україні та закордоном, а також підкреслено необхідність поліпшення законодавчих умов та стимулів для створення та впровадження нових технологій та техніки медичного та військового призначення.

У рамках заходу працювали тематичні дискусійні панелі.

Актуальність проблем, про які йшлося на засіданні дискусійної панелі «Електроніка та техніка різного призначення», обумовлена подіями які відбуваються на сході нашої держави, в зоні проведення АТО. Роботу дискусійних панелей вів Шовкалюк Віктор Степанович, директор департаменту інноваційної діяльності та трансферу технологій Міністерства освіти і науки України.

Було розглянуто питання щодо сучасного стану та перспектив розвитку двигунобудування для бронетехніки, а також наукового супроводу проектно-технологічних розробок задля забезпечення тактико-технічних характеристик бойових броньованих машин. Презентовано нові методи відновлення і зміцнення швидкозношуваних деталей бронетранспортерів та створення спеціальних траншейних та траншейно-котлованних землерийних машин безперервної дії для фортифікаційного обладнання позицій військ. Для потреб Збройних сили України представлено розробки переносних та пересувних автономних енергетичних установок, що можуть працювати в польових умовах при використанні широкого спектру джерел енергії; мобільного дистанційно керованого комплексу для обробки небезпечних об’єктів в польових умовах; підвищення ефективності радіолокаційних станцій та інші розробки в галузі контролю просторового положення телекомунікаційних супутників; плівкових покриттів для відбиття світла, біомеханічний роботизований комплекс «Екзоскелетон» багатоцільового застосування та інше.

Під час роботи дискусійної панелі за напрямом «Медицина» представлено низку науково-технічних розробок, які могли зацікавити потенційних замовників від держави та бізнесу. Представлені розробки мали військове та цивільне призначення.

Так, фахівцями Київського національного університету імені Тараса Шевченка представлено розробки протиопікового препарату на основі меланіну, а також українські пов’язки на основі радіаційно-зшитих гідрогелів, які можна використовувати під час лікування ран та опіків; нові ефективні засоби для детоксикації та лікування ран, а також прості тест-методи для здійснення екологічного моніторингу забруднених територій.

Крім того, презентовано трансформерну інформаційну технологію у вдосконаленні рухової активності військових в нормі та патології, а також пектиновмісні препарати для біопрофілактики у вирішенні проблем хімічної безпеки.

Увагу учасників привернули розробки Інституту експериментальної патології, онкології ті радіобіології ім. Р.Є. Кавецького НАН України щодо впровадження у військово-госпітальну практику методу фотодинамічної терапії інфікованих ран та Інституту проблем матеріалознавства НАН України щодо нових біоматеріалів для відновлення кісткової тканини та функції пошкодженого органу при обширних травмах опорно-рухового апарату.

Під час роботи дискусійної панелі за напрямом «Технології, матеріали, захист» відомі в Україні та за її межами фахівці приділили велику увагу розробці та застосуванню різноманітних композиційних матеріалів та сплавів у військовій техніці та виготовленні елементів бронежилетів 6 класу захисту.

Розглянуто проблеми та шляхи вирішення проблем зношування стволів артилерійського і стрілецького озброєння методом кріогенної обробки стволів та технології виготовлення артилерійських гільз.

Приділено увагу інноваційним технологіям опалювання тимчасових споруд, в тому числі каталізаторам автономного безполум’яного генератора тепла в різних умовах використання.

На думку експертів, в країні вкрай повільно вирішуються очевидні проблеми, які потребують державного втручання і правового врегулювання з боку держави, а запропоновані інновації можуть бути втіленими досить швидко, так як в Україні на ринку озброєння та військового спорядження з'явилися нові крупні недержавні замовники.

Тези доповідей в електронному вигляді

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Стартап Startpack получил статус участни…

13-04-2012 Олена - avatar Олена

 Компания Startpack, резидент Бизнес-инкубатора казанского ИТ-парка, официально получила статус участника Инновационного центра «Сколково». Проект Startpack — веб-платформа интеграции облачных сервисов — теперь сможет воспользоваться всеми предоставляемыми льготами для участников «Сколково»,...

Американские учёные изготовили транзисто…

21-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

При помощи оригинального метода американские учёные синтезировали графен необычной формы. Изготовив на базе полученной структуры транзистор, исследователи сделали вывод о высоком качестве материала.

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

07-11-2014 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 04.11.-07.11.2014 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...