Комітет з питань науки і освіти провів слухання щодо нового закону про науку та науково-технічну діяльність

 komitety VRU

Головна мета нового законодавства - створити умови для повноцінної інтеграції української науки в світовий дослідницький простір, щоб український науковий, інноваційний продукт міг на рівних конкурувати в Європі та світі. Про це заявила Лілія Гриневич, голова Комітету з питань науки та освіти під час брифінгу перед комітетськими слуханнями щодо нового закону про науку та науково-технічну діяльність 16 вересня 2015 року.

На думку голови Комітету, новий закон повинен бути сумісним з європейським науковим простором. Зокрема, відповідати принципам бюджетної прозорості, чесної конкуренції, максимальної відкритості ринку праці для всіх дослідників, академічної мобільності, а також активно сприяти обігу, передачі наукової інформації та трансферту технологій. «Європейський ринок Україна має завойовувати інноваційним продуктом. І у нас є всі можливості зробити це», - сказала Л.Гриневич.

Також нове законодавство має відповідати рекомендаціям минулорічних Парламентських слухань «Стан та законодавче забезпечення розвитку науки та науково-технічної сфери держави». Ще одним завданням є демонополізація науки. «Важливо не виростити нового дракона, замінивши одну забюрократизовану монополізовану систему іншою», - наголосила Л.Гриневич.

Під час комітетських слухань розглянули чотири законопроекти про науку та науково-технічну діяльність (№№ 2244а, 2244а-1, 2244а-2, 2244а-3). Законопроект 2244а представив М.Стріха, заступник Міністра освіти і науки. Присутні також заслухали доповіді: І.Кириленка щодо законопроекту 2244а-1, І.Мриглода щодо законопроекту 2244а та В.Чебанова щодо законопроекту 2244а-3. Під час слухань не приймали рішення щодо того, який законопроект брати за основу, оскільки не було кворуму депутатів. Рішення буде прийматися членами Комітету на засіданні Комітету.

«Урядовий законопроект є найкращою основою для подальшої роботи», - зазначила голова Комітету з питань науки та освіти Лілія Гриневич. Водночас, вона вказала на низку принципових моментів, які урядовцям слід врахувати у своєму документі. Зокрема, йдеться про розширення прав наукових закладів, покращення соціального статусу вчених, а також залучення молодих вчених до формування наукової політики.

У слуханнях взяли участь народні депутати, представники міністерств та відомств, обласних державних адміністрацій, національних академій наук, громадських наукових організацій, директори наукових установ, проректори з наукової роботи вищих навчальних закладів.

Довідково: Необхідність розробки нового законодавства про наукову та науково-технічну діяльність було визначено під час Парламентських слухань «Стан та законодавче забезпечення розвитку науки та науково-технічної сфери держави», які відбулися 2 липня минулого року. Розробку нового закону передбачено Коаліційною угодою та Програмою дій уряду.

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

В Одеському національному політехнічному…

25-10-2013 Anna - avatar Anna

24 жовтня 2013 року в Одеському національному політехнічному університеті за участю Першого заступника Міністра освіти і науки Євгена Суліми розпочала роботу Міжнародна українсько-японська конференція з питань науково-промислового співробітництва. Метою конференції, за...

Гриби добуватимуть золото із старих мобі…

18-04-2014 Anna - avatar Anna

Фінські вчені розробили принципово нову методику утилізації старих телефонів, повідомляє інформаційний ресурс Newsland. Вони виходили з того, що традиційними методами вдається вилучити з утилізованих апаратів не більше 20 відсотків цінних...

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

29-05-2015 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 26.05.-29.05.2015 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...