Доктрина державної політики щодо розвитку медичної науки в Україні

DoktrynaКонцепція розвитку медичної науки в Україні

Проект Доктрини щодо розвитку медичної науки в Україні взято за основу і виставлено на обговорення, згідно постанови засідання Президії НАМН від 25.06.2015 р.

Внесення пропозицій приймається впродовж 2-х місяців до вересня 2015 року до Президії НАМН

Розділ 1. Загальні положення

Загально відомо, що розвиток медичної науки є визначальним фактором прогресу в соціальній сфері, перш за все в галузі охорони здоров’я населення, збереженні здоров’я та забезпеченні безпеки для здоров’я, покращення умов середовища життєдіяльності людини, профілактиці, лікуванні, реабілітації та відновлення її здоров’я і працездатності, а також організації та удосконалення системи охорони здоров’я та медичної допомоги.

Пріоритетом медичної науки є не тільки пізнання фундаментальних механізмів життєдіяльності, а й задоволення потреб медичної практики.

Медична наука використовує досягнення сучасної біології, хімії, фізики, математики, філософії та інших наук для пізнання людини, її нормального та патологічного стану, пошуку та обґрунтуванню найкращих підходів до збереження і відновлення здоров’я. От же, медична практика не може існувати без сучасного наукового забезпечення, в той же час медична наука не може розвиватися без постійної взаємодії з медичної практикою.

Клініки медичних наукових установ разом з науковими лабораторіями є основною базою для проведення наукових досліджень, джерелом нових знань та основним об’єктивним критерієм правильності наукових підходів у профілактиці, лікуванні та реабілітації. Не може бути обмежень щодо заняття медичною наукою, якщо така діяльність відповідає сучасним науковим критеріям та біоетичним вимогам. Найефективніше медична наука може розвиватися у відповідних наукових колективах. Без наукових колективів, без науковців та відповідних робочих місць, обладнаних сучасними приладами, неможливо зберігати наукові напрямки та забезпечити їх розвиток. Тільки це може сприяти збереженню та створенню нових наукових шкіл.

Існуюча мережа медико-біологічних наукових установ Національної академії наук України, Національної академії медичних наук України, Міністерства охорони здоров’я України, а також комунальних наукових медичних закладів, в основному, представляють більшість існуючих у світі наукових медичних напрямів.

Досвід інших країн, зокрема США, в організації державного сегменту медичної науки свідчить що прийнятною формою може бути система національних інститутів здоров’я. Функції її мало чим відрізняються від функцій, які притаманні Національній академії медичних наук України.

Функціонування мережі наукових медичних закладів Національної академії медичних наук України є прикладом комплексної організації не тільки фундаментальних та прикладних досліджень, а й надання вузькоспеціалізованої, високотехнологічної медичної допомоги на найвищому загальнонаціональному рівні. Академія приймає активну участь в підготовці наукових кадрів вищої кваліфікації – докторів та кандидатів наук. Скоординована Президією НАМН України взаємодія цих закладів дозволяє в межах існуючої мережі вирішувати усі завдання четвертинного рівня медичної допомоги в комплексі і досягати найкращих результатів спільної роботи не конкуруючих між собою вузько спеціалізованих наукових закладів.

Повний текст http://www.amnu.gov.ua/news/1/565/doktrina-derzhavno-pol-tiki-schodo-rozvitku-medichno-nauki-v-ukra-n/

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Українець, який заснував еко-стартап, по…

20-01-2016 Олена - avatar Олена

Українець, який заснував еко-стартап, потрапив до списку найуспішніших людей світу

Американський журнал Forbes опублікував свій традиційний список найбільш успішних і талановитих молодих людей світу, яким ще не виповнилося 30 років, – «30 Under 30». До нього увійшли по 30 представників...

У рамках святкування Дня науки на Микола…

15-05-2014 Anna - avatar Anna

14 травня 2014 року з нагоди відзначення професійного свята науковців – Дня науки на базі обласного Будинку художньої творчості відбулося урочисте нагородження переможців обласного конкурсу робіт молодих учених Миколаївської області. У...

Дайджест новин у сфері науки та інноваці…

31-08-2012 Олена - avatar Олена

Дайджест новин у сфері науки та інновацій за 17-31.08.2012 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...