Рада схвалила новий закон про вищу освіту

    Законом скасовується ступінь кандидата наук, зате вводяться такі ступені вищої освіти: молодший бакалавр, бакалавр, магістр, доктор філософії, доктор наук.

    Крім того, Рада передбачила функціонування Національного агентства щодо забезпечення якості вищої освіти як незалежної організації. Верховна Рада схвалила нову редакцію закону про вищу освіту.

    За прийняття в цілому законопроекту 1187-2 проголосували 276 депутатів при мінімально необхідних 226.  

     Зокрема, парламент встановив п'ять ступенів, підготовку яких здійснюють вищі навчальні заклади: молодший бакалавр, бакалавр, магістр, доктор філософії, доктор наук.

    При цьому парламент визначив, що доктор філософії - це академічна і перша наукова ступінь, яка може виходити на третьому рівні вищої освіти на основі ступеня магістра.

    Крім того, Рада передбачила функціонування Національного агентства щодо забезпечення якості вищої освіти як незалежної, саморегулівної організації, яка формуватиме вимоги до системи забезпечення якості вищої освіти.

    Членами цього агентства будуть всі вузи, незалежно від форми власності.

    Нацагентство формуватиметься з 25 осіб, з яких 2 - делегуються Національною академією наук, по 1 - з кожної Національної галузевої академії наук, 13 - вибираються з'їздами з числа представників вузів (9 - від державних вузів, 1 - від комунальних, 3 - від приватних ), 3 - вибираються спільним представницьким органом Всеукраїнських об'єднань організацій роботодавців, 2 - вибирається з'їздом представників органів студентського самоврядування. Строк повноважень членів агентства - 3 роки.

    Крім цього, парламент встановив, що у всіх вузах має діяти студентське самоврядування, органи якого мають брати участь в управлінні вузами.

    Зокрема, при узгодженні з органами студентського самоврядування повинні будуть прийматися рішення про відрахування студентів та їх відновлення, перекладі, призначення заступника декана факультету, заступника керівника вузу по взаємодії з органами студентського самоврядування.

    Крім того, Рада узаконила зовнішнє незалежне оцінювання знань як елемент системи прийому на навчання до вузів.

    При цьому парламент ухвалив, що прийом на навчання здійснюється за результатами зовнішнього оцінювання з урахуванням середнього балу документа про повну середню освіту.

    Рада також визначила, що навчання у всіх вузах здійснюється державною мовою.

    Однак вуз має право приймати рішення про викладання однієї або декількох дисциплін англійською або інших іноземних мовах, за умови забезпечення знань з відповідної дисципліни також і державною мовою.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

До уваги керівників проектів конкурсів Д…

11-12-2012 Светлана - avatar Светлана

Для закриття етапу робіт і договорів необхідно подати до 25.12.2012 р. відповідні документи згідно з переліком і формами, що додаються (форми доопрацьовані).

Інформаційне повідомлення

25-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

31 травня 2012 р. у Київському будинку вчених (вул. Володимирська, 45-а) Видавничий дім «Академперіодика» НАН України проводить III Науково-практичну конференцію «Наукова періодика: традиції та інновації». Початок конференції о 10.00. Реєстрація...

«Внесок молодих вчених і спеціалістів у …

02-04-2015 Anna - avatar Anna

«Внесок молодих вчених і спеціалістів у розвиток медичної науки і практики: нові перспективи»

15 травня 2015 року ДУ «Інститут медичної радіології ім. С.П. Григор’єва НАМН України» сумісно із ДУ «Національний інститут терапії ім. Л.Т. Малої НАМН України» буде проведено щорічну науково-практичну конференцію молодих...