Можливості забезпечення наукових установ і ВНЗ доступом до провідних баз світової наукової та науково-технічної інформації суттєво розширяться – рішення Уряду

9 жовтня 2013 року на засіданні Уряду прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 9 жовтня 2006 р. № 1404» щодо забезпечення можливості здійснення Національною бібліотекою України імені В. І. Вернадського (НБУВ) попередньої оплати доступу до електронних баз даних зарубіжної наукової інформації.

Необхідність внесення до пункту 1 постанови КМУ від 9 жовтня 2006 р. № 1404 «Питання попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти» доповнення, яке стосується надання дозволу на попередню оплату (на наступний рік) доступу до електронних баз даних зарубіжної наукової інформації, пов’язана з суспільною важливістю створення належних умов для забезпечення використання цих баз даних вітчизняними науковими установами.

Йдеться, насамперед, про забезпечення доступу до провідних світових баз наукової та науково-технічної інформації, таких як «SCOPUS», «Science Direct» (видавництво Elsevier); «Academic Search Complete» (видавництво EBSCO); «INSPEC» (видавництво Institution of Engineering and Technology), що містять поточні й ретроспективні зібрання електронних версій близько 15 тисяч наукових журналів понад 5 тисяч видавництв різних країн, анотовану бібліографію та пошуковий інструментарій до них. Вони зосереджують основний масив світової інформації, який має виключне значення для здійснення ефективних фундаментальних і прикладних досліджень вітчизняних наукових установ, інтеграції України до світового наукового і технологічного простору, підтримки інноваційного розвитку вітчизняної економіки.

Зазначимо, що переважна частина закупівель доступу до провідних світових електронних баз наукової та науково-технічної інформації, починаючи з 2005 року, здійснювалася в Україні Національною академією наук України через Національну бібліотеку України імені В. І. Вернадського на засадах державних закупівель через механізм відкритих конкурсних торгів, що передбачає можливість закупівлі лише на поточний рік.

Проте нині, політика зарубіжних партнерів стала вкрай жорсткою. Провідні світові фірми-інтегратори баз даних наукової й науково-технічної інформації (такі як міжнародна інформаційна корпорація «EBSCO» та інші) відмовляються брати участь в оголошуваних НБУВ відкритих торгах, категорично наполягаючи на повній попередній оплаті інформаційних продуктів на наступний рік. Зазначене мотивується тим, що усі видавці наукових журналів потребують 100% попередньої оплати від передплатних агентств до початку обробки замовлень і відкриття покупцеві он-лайн доступу до електронних продуктів; передоплата є загальноприйнятою світовою практикою у справі розповсюдження наукової інформації.

Проведені попередні консультації стосовно можливості збереження існуючого нині порядку закупівель показали, що цінові пропозиції та умови, на яких вони могли б здійснюватися є вкрай завищеними і неприйнятними для української сторони. Внаслідок цього закупівлі на 2012 рік не здійснювалися.

З огляду на викладене, забезпечення можливості попередньої оплати доступу до зазначених баз даних наукової інформації шляхом внесення відповідного доповнення до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 9 жовтня 2006 р. № 1404 «Питання попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти» набуває особливої актуальності. Інформаційними базами, про які йдеться, щороку користується в Україні багато тисяч дослідників, – щороку ними копіювалося кількасот тисяч наукових статей з провідних зарубіжних видань.

Прийняття акта забезпечить доступ вітчизняних вчених і спеціалістів через Національну бібліотеку України імені В. І. Вернадського, бібліотеки інших наукових установ до інформаційних продуктів (електронних версій наукових журналів, реферативної, бібліографічної та іншої супровідної інформації), зібраних у тематичні колекції провідними світовими інформаційними корпораціями та безпосередніми видавцями.

Суть внесених змін полягає у доповненні визначеного цією постановою Кабінету Міністрів України вичерпного переліку послуг, попередня оплата яких може здійснюватися на термін 12 місяців, спеціальним дозволом щодо передоплати на кожний наступний рік доступу до зарубіжних електронних баз наукової і науково-технічної інформації.

Прийнята Урядом постанова дозволить суттєво розширити можливості забезпечення наукових установ, вищих навчальних закладів доступом до провідних баз світової наукової та науково-технічної інформації. Буде досягнуто фактичного здешевлення доступної інформації. Одним з важливих аспектів цього стане забезпечення доступу спеціалістів до повного формату баз даних упродовж всього періоду.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

І Міжнародна науково-практична конференц…

15-04-2015 Anna - avatar Anna

І Міжнародна науково-практична конференція «Україна-ЄС. Сучасні технології, економіка та право»

З 30 березня до 2 квітня 2015 року в м. Кошице (Словацька Республіка) проходила І Міжнародна науково-практична конференція «Україна-ЄС. Сучасні технології, економіка та право». Організаторами конференції виступили Академічне співтовариство Михайла Балудянського...

На Сонці зафіксували нові потужні спалах…

18-04-2012 Олена - avatar Олена

Київ. 18 квітня. УНН. Нові потужні спалахи на Сонці зафіксували науковці НАСА. Їх зафільмувала Сонячна динамічна обсерваторія, повідомляє "5 канал".

Конкурс спільних українсько-білоруських …

18-02-2013 Anna - avatar Anna

Конкурс з наукових досліджень «Державне агентство з питань науки, інновацій та інформатизації України – Державний комітет з питань науки і технологій Республіки Білорусь» на 2014-2016 рр.