Володимир Семиноженко: Завдяки державній підтримці Україна поліпшила свій рейтинг за рівнем розвитку ІКТ

Semynogenko
У поточному році Україна ще на одну сходинку піднялася у розвитку інформаційних і комунікаційних технологій (ІКТ). Так, згідно зі звітом «Вимірювання інформаційного суспільства» Міжнародного Союзу Електрозв'язку (МСЕ) ООН, Україна займає 68 місце в світі з розвитку ІКТ. Усього рейтинг охоплює 157 країн. Лідирує вже третій рік поспіль Корея, на 2-у місці Швеція, Ісландія на 3-у. США перебуває на 17-у місці індексу ІКТ, Польща - на 37-у місці. Росія в рейтингу на 40-у місці.

«У поточному році наша держава на позицію поліпшило свій показник: у 2012 році Україна була на 69 місці. Звичайно ж, наша мета - вийти в лідери за всіма критеріями, і зараз для цього проводиться величезна робота, - сказав Голова Держінформнауки Володимир Семиноженко. - Головне, що Уряд, Парламент і експерти демонструють повне розуміння необхідності законодавчих змін з метою створення сприятливих умов для розвитку національного ІТ-сектору».

Він додав, що розвиток інформаційного суспільства та інформаційно-комунікаційних технологій віднесено до стратегічних напрямків, визначених Президентом України.

За словами Голови Держінформнауки, за останній час Кабінет Міністрів прийняв ряд дуже важливих рішень, що стосуються розвитку ІКТ. Мова йде і про спрощення ведення бізнесу, зокрема оподаткування, та підготовку фахівців для ІТ-галузі. Особливу увагу Уряд приділив поліпшенню якості і кількості підготовки ІТ-фахівців, які випускаються вітчизняними навчальними закладами. Зокрема, Кабінет Міністрів у два рази збільшив обсяг держзамовлення на підготовку студентів для високотехнологічних галузей економіки.

Володимир Семиноженко підкреслив, що індекс ІКТ залежить від трьох груп показників. Перша група - доступ до інформаційно-комунікаційних технологій (кількість фіксованих телефонів на 100 сімей, мобільні телефони на 100 жителів, ємність зовнішніх каналів на 1 користувача Інтернету, кількість комп'ютерів на 100 чоловік, кількість Інтернет-користувачів на 100 осіб). Друга - використання ІКТ (кількість індивідуальних комп'ютерів, фіксований широкосмуговий доступ на 100 жителів, мобільний широкосмуговий доступ на 100 жителів), а третя - навички використання ІКТ.

За результатами 1 півріччя в Україні абонентами Інтернет є 5,7 млн. осіб, з них 3,8 млн. це абоненти широкосмугового доступу.

У теж час в Україні існує проблема мобільного широкосмугового доступу на базі впровадження технологій мобільного зв'язку третього і четвертого поколінь.

Ця проблема належить до стримуючих чинників впровадження технологій електронного уряду в Стратегії розвитку інформаційного суспільства, яка була затверджена в травні 2013 року Кабінетом Міністрів України.

У даний час в більшості країн світу, в тому числі і в країнах Європейського Союзу, СНД, а також країнах Азії і Африки повсюдно впроваджується третє покоління зв'язку (3G) в діапазоні 2100 МГц і на законодавчому рівні затверджена технологічна нейтральність для діапазонів 900/1800 МГц, що дозволило забезпечити надання послуг доступу за технологією 3G або 4G (LTE).

Тому зусилля Уряду направлені також на вирішення цієї проблеми. Для чого планується проведення науково-технічних досліджень електромагнітної сумісності користувачів в смузі частот, яка виділена для технологій мобільного зв'язку третього і четвертого поколінь, внесення змін до Плану використання радіочастотного ресурсу, що забезпечить розвитку країни на основі добросовісної конкуренції. Також триває підготовка до адаптації законодавства України до Європейського законодавства в частині Директиви 2002/21/ЕС про спільні правові рамки для електронних комунікаційних мереж та послуг.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Ученые создали "растворимую" э…

27-09-2012 Светлана - avatar Светлана

Американские биоинженеры научились изготавливать «растворимые» электронные имплантаты, которые можно уничтожить прямо внутри организма, не прибегая к хирургическим операциям, и опубликовали инструкции по сборке таких приборов в статье в журнале Science.

21-23 листопада 2013 року у Львівській п…

19-09-2013 modrbysws - avatar modrbysws

 В його межах буде проведено дев’ять міжнародних конференцій молодих вчених, які разом охоплюють широку тематику досліджень від екології та права до комп’ютерних наук, економіки та хімії. Останній термін подання заявок...

VІІI Міжнародний салон «Новий час» зібра…

04-10-2012 Олена - avatar Олена

04 жовтня 2012 29 вересня 2012 року в м. Севастополь (АР Крим) завершив роботу VІІI Міжнародний салон винаходів і нових технологій «Новий час». В організації заходу взяли участь Міністерство освіти і...