Конкурс 2013 року за Програмою спільних наукових проектів: “Вплив виробництва енергії в Україні на навколишнє середовище: оцінки та рекомендації”, оголошений у рамках співробітництва Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України

 

I.          КОРОТКО ПРО КОНКУРС

Відкриття конкурсу:

П´ятниця, 21 червня 2013 р.

Кінцевий термін подачі заявок / Як подавати

Вівторок, 20 серпня 2013 р.

CRDFGlobal: До 23:59 за східним поясним часом (EDT)

https://proposals.crdfglobal.org/Ukraine 2013 (Буде активований після 1 липня)

 Всі пропозиції мають подаватися в електронному вигляді через вебсайт. Пропозиції у паперовому вигляді або електронною поштою прийматися не будуть.

 Державне агентство з питань науки, інновацій та інформатизації України: До 23:59 за східно-європейським літнім часом (EEST)

Поштою або особисто. Якщо документи будуть передаватися особисто – їх необхідно залишити у скриньці для листувань, яка розташована у холі Держінформнауки

Галузі досліджень

Дослідження впливу виробництва енергії в Україні на навколишнє середовище: аналіз сучасного стану; вплив на флору і фауну, екосистеми та здоров´я населення; розробка та оцінка методів та технологій, спрямованих на мінімізацію шкідливих впливів.

Основні вимоги

Кожна заявка повинна мати одного українського співкерівника та одного співкерівника зі США, кожен з яких повинен мати ступінь кандидата або доктора наук, або еквівалентний

Сума гранту

До 6 проектів, кожний до $46,500 USD, будуть реалізовані у 2014 році

Повний текст оголошення про конкурс і форми

http://www.crdfglobal.org/focus-areas/research-partnerships/current-funding-opportunities

http://www.dknii.gov.ua

Оголошення результатів конкурсу

8 листопада 2013 року, електронною поштою

 

 

ІІ. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Державне агентство з питань науки, інновацій та інформатизації України (далі – Держінформнауки) і Фонд цивільних досліджень та розвитку США (CRDF Global) приймають заявки від спільних груп дослідників з України та США на конкурс 2013 року за темою “Вплив виробництва енергії в Україні на навколишнє середовище: оцінки та рекомендації” (див. розділ VI.A щодо правил подання заявок). Конкурс фінансується спільно Держінформнауки і CRDF Global, з коштів наданих, Державним департаментом США і Національним науковим фондом США (ННФ).

Державне агентство з питань науки, інновацій та інформатизації України є центральним органом виконавчої влади, основними завданнями якого є реалізація державної політики у сфері наукової, науково-технічної, інноваційної діяльності, інформатизації, формування, використання і захисту державних електронних інформаційних ресурсів та створення умов для розвитку інформаційного суспільства. Щодо більш детальної інформації про Держінформнауки див. http://dknii.gov.ua/.

CRDF Global – незалежна неприбуткова організація, створена ННФ у 1995 році за рішенням Конгресу США. Ця унікальна організація підтримує міжнародне науково-технічне співробітництво шляхом надання грантів, технічних ресурсів і проведення навчання. Подальшу інформацію про CRDF Global можна знайти на Web-сторінці CRDF Global (www.crdfglobal.org).

          

IIІ. ЦІЛІ КОНКУРСУ

            Усі форми великомасштабного виробництва енергії накладають певний відбиток на навколишнє середовище. Це має фізичні, соціальні та економічні наслідки, від місцевих до глобальних. Фінансування досліджень, спрямованих на визначення та пом´якшення негативних наслідків виробничих процесів, має все більше світове значення в ситуації, коли зростає як потреба в енергії, так і необхідність контролю за змінами клімату. Для країн, які розширюють і диверсифікують виробництво енергії, такі дослідження життєво важливі з точки зору суспільної та екологічної безпеки і успішності програм розвитку енергетики в цілому.

            Визнаючи велике значення міжнародної координації в цій галузі досліджень, Держінформнауки і CRDF Global підтримуватимуть українсько-американські дослідницькі групи, що працюють над зменшенням впливів на навколишнє середовище для відновлюваних (біоенергетика, гідроелектрична, сонячна, вітрова та геотермальна енергетика) і невідновлюваних джерел енергії (вугілля, нафта, природний газ, у тому числі сланцевий, атомна енергетика) у наступних напрямах:

  • Прогнозування можливих ризиків забруднення ґрунтових вод, повітря та шкідливих впливів на екосистеми для місць потенційного виробництва енергії;
  • Оцінка впливів існуючих енергооб´єктів на флору, фауну та екосиcтеми;
  • Оцінка можливих ризиків, пов’язаних з виробництвом енергії, для здоров’я людей;
  • Розробка нових технологій та виробничих систем (або оцінка існуючих), які дозволяють мінімізувати шкідливі впливи таких чинників, як забруднення та небезпечні відходи, порушення екосистем, глобальне потепління.

Кожен грант для спільної українсько-американської дослідницької групи складатиме до 46 500 доларів США на один рік.

Передбачається, що гранти складатимуть початкове фінансування для першого етапу довгострокових проектів у зазначених пріоритетних галузях. Особливо заохочуватимуться проекти міждисциплінарного характеру.

Зауваження. Проекти мають бути спрямовані на питання впливів виробництва енергії на навколишнє середовище або технології для зменшення таких впливів. Проекти, присвячені енергоефективності або дослідження довгострокових змін клімату, не підтримуватимуться за цією програмою.

Заявників, не впевнених, чи відповідають їхні проекти вимогам програми, просимо звертатись до менеджера програми CRDF Global: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.">tcaton@crdfglobal.org

IV.        ВИМОГИ

Кожна заявка має відповідати наступним вимогам:

1. Кожна заявка повинна мати одного українського співкерівника та одного співкерівника зі США, кожен з яких повністю відповідатиме за проект у своїй країні, координуючи роботу всіх учасників та організацій.

2. Кожен співкерівник повинен:

а) мати ступінь кандидата або доктора наук або еквівалентний;

б) мати принаймні п’ять (5) наукових публікацій у наукових виданнях, що підлягають незалежному рецензуванню (три публікації, якщо заявник отримав зазначений вище ступінь менш ніж 6 років тому);

в) працювати постійно в цивільній науково-дослідній установі[1].

3. Український співкерівник має бути громадянином України та постійно проживати в Україні. Всі українські учасники повинні жити в Україні протягом більшої частини періоду гранту.

4. Американський співкерівник і учасники американської групи мають бути законними співробітниками американської установи і повинні мешкати в США під час виконання проекту. Американські аспіранти можуть бути іноземними громадянами, але повинні бути прийняти до акредитованої аспірантури в організації США.

5. Одна особа може брати участь не більше, ніж у двох (2) заявках, що подаються на цей конкурс, але як співкерівник – тільки в одній.

6. Всі проекти повинні бути орієнтовані на невійськові цілі і виконуватись у цивільних науково-дослідних установах.

7. Кожна заявка розглядається незалежно, і тому не може бути частиною або залежати від успіху інших заявок, що подаються за цією програмою.

8. Співкерівники, які мали попередні або діючі гранти CRDF Global, у тому числі гранти по Програмі спільних наукових проектів, до завершення яких у крайній термін подання заявок залишиться не більше шести (6) місяців, можуть подавати заявку за цією програмою. Такі заявники повинні вчасно подати до CRDF Global всі необхідні звіти, у тому числі заключні. Див. розділ ІХ.В нижче.

CRDF Global залишає за собою право обмежувати участь будь-яких осіб та організацій в його програмах. CRDF Global дотримується всіх законів і правил США щодо експортного контролю та участі іноземних громадян і організацій. Політика CRDF Global полягає в тому, щоб не вести справ з установами, щодо яких Урядом США встановлені обмеження, без відповідного дозволу Уряду США.

Заявників, не впевнених, чи відповідають їхні проекти тим чи іншим вимогам програми, просимо звертатись до менеджера програми CRDF Global: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.">tcaton@crdfglobal.org

V.         РОЗГЛЯД ЗАЯВОК

А. Процедура розгляду

      Всі заявки та інформація, що в них міститься, залишатимуться конфіденційними до присудження гранту і будуть перевірені Держінформнауки та CRDF Global по їх отриманні щодо повноти та дотримання вимог.

Наукове рецензування буде проведено експертною радою, призначеною CRDF Global. У своїх рішеннях експертна рада керуватимуться критеріями оцінки, наведеними в розділі V.B. Експертна рада встановить рейтинг кожної заявки за зазначеними критеріями і дасть рекомендації щодо фінансування. Ці рекомендації надійдуть до CRDF Global для остаточного затвердження.

Одночасно Держінформнауки проведе свій розгляд заявок.

Держінформнауки та CRDF Global обміняються рекомендаціями щодо фінансування та дійдуть згоди щодо визначення переможців.

CRDF Global оголосить про присудження грантів електронною поштою до 8 листопада 2013 року. Надання грантів залежить від виділення коштів установами Уряду США, що спонсорують цей конкурс.

Заявники можуть надати список рецензентів, які, на думку заявників, мають достатню кваліфікацію, щоб оцінити заявку. Можуть також бути вказані особи, участь яких як рецензентів є небажаною, з обґрунтуванням цього. Такі пропозиції мають необов´язковий характер, і остаточне рішення стосовно них прийматиме CRDF Global. Запропоновані рецензенти, які мають конфлікт інтересів щодо заявки, залучатись не будуть. Особи рецензентів і рішення щодо зазначених пропозицій не будуть розкриватись заявникам. Див. розділ VI.C.13щодо включення до заявки пропозицій стосовно можливих рецензентів.

B.   Критерії оцінки заявок

1. Основні критерії. Експертні ради і зовнішні рецензенти користуватимуться в оцінці проектів за цією програмою наступними основними критеріями.

1. Технічний рівень: чи пропонуються в проекті нові методи; наскільки окремі елементи плану досліджень відповідають його цілям.

2. План досліджень: технічна реалістичність запропонованого плану, практичність менеджменту, адекватність наявних ресурсів, як технічних, так і фінансових.

3. Вплив досліджень: вірогідність того, що реалізація проекту приведе до появи нових знань, що матимуть істотній вплив на одну або кілька галузей науки, або того, що результати проекту стануть основою нової або вдосконаленої технології.

4. Рівень персоналу: кваліфікація дослідників та інших учасників, сильні та слабкі сторони обох партнерів, а також збалансованість співпраці та розподіл вигід від партнерства.

5. Вплив на освіту та інфраструктуру: створення нових можливостей для персоналу (участь молодих науковців, дослідників з університетів, жінок), спільне використання обладнання різними установами, довгострокові позитивні впливи в соціальних, економічних та екологічних питаннях у відповідних країнах.

2. Додаткові критерії. Основним фактором, що визначатиме можливість фінансування проекту, є його науковий рівень та виконання інших критеріїв, зазначених вище в розділі V.В.1 Однак у випадках, коли дві або більша кількість заявок матиме однаковий науковий рівень, перевага надаватиметься:

  1. проектам за участю одного або кількох молодих науковців[2], а також жінок, у одній з груп або обох групах.
  2. проектам, що передбачають відрядження членів обох груп;
  3. керівникам проектів, які ніколи не отримували фінансування від CRDFGlobal.

VI.        ПОДАННЯ ЗАЯВОК

Ми рекомендуємо всім заявникам переглянути «Поради з написання заявок»: http://www.crdfglobal.org/program-areas/research-partnerships/applicant-resources до підготовки заявки. Там же наведені зразки заповнення форм та рекомендації щодо уникнення типових помилок.

A. Інструкції щодо подання заявок

Всі заявки мають бути подані не пізніше вівторка, 20 серпня 2013 р до:

  • CRDF Global, через сайт електронного подання заявок (див. розділ VI.A.1) та
  • Держінформнауки, у друкованому та в електронному вигляді на компакт-диску, особисто або поштою. Якщо заявка надсилається до Держінформнауки поштою, то штамп на конверті поштового відправлення повинен датуватися не пізніше вказаного вище терміну. (див. розділ VI.A.2).

Заявки, подані після кінцевого терміну, розглядатись не будуть.

            1. Подання заявок до CRDF Global

Всі заявки мають подаватись в електронній формі через Web-сторінку Програми спільних наукових проектів CRDFGlobal:     http://proposals.crdfglobal.org/Ukraine 2013 не пізніше 20 серпня 2013 р.

.

Увага! Подання через цей сайт не вимагає попередньої реєстрації.

Заявка має бути подана тільки ОДИН раз тільки ОДНИМ із співкерівників проекту. Співкерівники з України та США мають спільно розробити заявку та отримати згоду директора українського інституту і представника американської організації. Коли остаточний варіант заявки буде готовий, вони повинні обрати одного зі співкерівників, який подасть заявку в електронній формі через Web-сторінку CRDF Global.

По закінченні процесу електронного подання український та американський співкерівники одержать повідомлення про отримання заявки. Копію цього повідомлення буде відправлено директору інституту з України та представнику американської організації. Подальші інструкції щодо електронного подання заявок є на зазначеній Web-сторінці CRDF Global.

            2. Подання заявок до Держінформнауки

            Паралельно з поданням електронної версії заявки до CRDF Global, заявники мають подати у друкованому та в електронному вигляді на компакт-диску, особисто або поштою, наступні матеріали до

Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України,

Україна, 01601, Київ, бульвар Шевченка 16:

- у разі надсилання поштою - кімната 310 (канцелярія; штамп на конверті поштового відправлення повинен датуватися не пізніше 20 серпня 2013 р.)

- у разі особистої передачі – документи необхідно залишити у скриньці для листувань, яка розташована у холі Держінформнауки

1) Заявка англійською мовою у 2-х екземплярах, що міститьвсі відповідні позиції, які перераховані нижче у розділі ХІ, А та В.

     Заявка українською мовою у 2-х екземплярах, що містить всі відповідні позиції, які перераховані нижче у розділі ХІ, А та В.

Паперові екземпляри обома мовами повинні містити підписи українського співкерівника, директора українського інституту та печатку.

2) Експертний висновок українською мовою

Експертний висновоквід української організації, що бере участь у проекті.

3) Авторська довідка українською мовою

Авторська довідка засвідчує дотримання правил стосовно режиму секретності та патентного права.

4) Супровідний лист від українського інституту на ім’я Першого заступника Голови Держінформнауки Гриньова Б.В., із обов’язковим зазначенням назви програми за конкурсом якої подаються документи, назви проекту та прізвища і ініціалів співкерівника.

У разі надсилання документів на конкурс поштою

Конверт, із зазначенням «на конкурс за Програмою спільних наукових проектів між Держінформнауки та CRDFGlobal із поштовим штемпелем, датованим до (включаючи) кінцевого терміну подання заявок.

В. Форма заявки

Будуть розглядатись тільки ті заявки, які дотримуватимуться зазначеного нижче форматування і міститимуть усі елементи, наведені нижче у розділі С.

Надруковані

Англійською мовою

Через один інтервал

Поля в 1 дюйм з усіх боків

Нумерація сторінок послідовна, у правому верхньому куті

Шрифт, ніж не менший, ніж Arial 10pt (Times New Roman 10pt не допускається)*

  • Шрифт розміром менше 10 pt допускається в математичних формулах, підписах під таблицями, рисунками та діаграмами, а також при використанні шрифту Symbol для введення грецьких літер та спеціальних символів. Однак майте на увазі, що текст має легко читатись.

С. Необхідні елементи

            Необхідно користуватись Формами A-F, наведеними в кінці цього оголошення і доступними на сайті програмиhttp://www.crdfglobal.org/grants-and-grantees/current-funding-opportunities.

            CRDF Global вимагає дотримання всіх норм наукової етики. Відповідальність за це несуть автори заявки, які мають готувати всі її розділи, подаючи необхідні посилання. Всі автори, як керівники, так і учасники, мають бути названі в кінці Опису проекту.

            Приклад.

            Автори: Д-р ___ (український співкерівник), пані ____ (дослідник, член американської групи).

            Патентоспроможні ідеї, торговельні секрети, привілейовану або конфіденційну комерційну чи фінансову інформацію слід включати до заявки тільки в тому випадку, коли ця інформація необхідна для розуміння пропонованого проекту. Така інформація повинна бути чітко позначена в заявці наступним чином: "Наступна інформація є конфіденційною, і на прохання (організації-заявника) не повинна передаватись за межі CRDF Global, за винятком рецензування та оцінки проекту".

            Вся інформація, необхідна для оцінки проекту, повинна міститися в необхідних елементах заявки, перелічених нижче. Додатки не дозволяються, крім випадків отримання відповідного дозволу.

Титульний аркуш (Форма А) зосновною інформацією про проект, українського співкерівника, директора українського інституту, американського співкерівника, а також представника американської організації. Представник американської організації – особа, яка буде вести переговори з контрактних і фінансових умов у випадку надання гранту. Ця інформація також має бути введена під час електронного подання заявки.

Зауваження.

  • CRDF Global вимагає, щоб Форму А підписали як український співкерівник, так і директор українського інституту.
  • У формі А треба вказувати номер виборчого округа по виборах у Конгрес США, де знаходиться американський інститут. Якщо ви не знаєте цього номера, знайдіть його на сайті http://www.house.gov/representatives/, вводячипоштовий індекс.

Резюме. Стисло, в одному абзаці, підсумуйте суттєві аспекти проекту, особливо його цілі, методи і потенційні результати. Не більше однієї сторінки.

Опис проекту. Максимум 9 сторінок, включаючи будь-які графіки, діаграми та фотографії. Майте на увазі, що опис проекту має бути закінченим матеріалом, і гіперпосилання в ньому не дозволяються. Всі автори проекту мають бути перелічені в кінці опису проекту.

Опишіть:

  • підхід, цілі, основні етапи і критерії успіху, які вживатимуться в проекті;
  • чітко сформульований графік роботи по кварталах, із зазначенням усіх задач і цілей проекту;
  • які аспекти індивідуальних або об’єднаних компетенцій дослідницьких груп із США та України сприятимуть виконанню проекту, яка робота в цьому напрямі виконувалась раніше членами груп. Тут слід описати попередні гранти CRDF Global. Див. Розділ ІХ.В;
  • очікувані результати проекту і як вони відповідають критеріями оцінки CRDF Global, які перелічені в розділі VI.B вище;
  • порівняння проекту з іншими поточними дослідженнями у відповідній галузі;
  • устаткування, прилади та інші ресурси, наявні в американському та українському інститутах, що будуть використане в проекті, у тому числі те, що буде доступне у допоміжних організаціях. Треба пояснити, в описовій формі, без фінансової інформації, адекватність наявних ресурсів задачам проекту.
  • обладнання потрібне для виконання проекту, з особливим обґрунтуванням обладнання, закупівлю якого планується за рахунок CRDF Global;
  • як співкерівники із України та США будуть координувати виконання проекту, як регулярно оцінювати хід його виконання. Кожен проект має передбачати істотне співробітництво між групами з України та США. Необхідноописати мету і тривалість усіх закордонних відряджень, які плануються в межах проекту.

Цитована література до Опису проекту. У кожному посиланні подаються імена всіх авторів (у тому ж порядку, як у публікації), назва статті, журналу чи книги, номер тому, номери сторінок і рік публікації. Якщо документ доступний в електронному вигляді, подайте Web-адресу. Обмежень обсягу цитованої літератури нема, але в цьому розділі мають бути тільки посилання, а не додатковий матеріал.

План підготовки студентів або постдоків (якщо це стосується проекту). Якщо в проекті передбачаються витрати на підготовку студентів або постдоків, він має містити опис цієї роботи. В межах однієї сторінки, опишіть план роботи зі студентами та постдоками з української та американської груп, а також із допоміжних організацій. Цей текст не повинен використовуватись, щоб обійти обмеження обсягу Опису проекту.

Біографії співкерівників з України та США. Заявка має містити біографії для кожного зі співкерівників, із зазначенням прізвища, звання, відомостей про освіту, поточного і попередніх місць роботи з відповідними датами, спеціальності і останніх публікацій, пов’язаних з проектом. Кожен із співкерівників повинен подати перелік принаймні 5 публікацій, пов’язаних з проектом (три публікації, якщо заявник отримав ступінь кандидата або доктора наук, або еквівалентний в останні 6 років).

Дані про персонал з України та США (Форма В). Прохання заповнити цю форму для кожного учасника з України та США, в тому числі дослідників, інженерів, техніків, студентів та аспірантів, адміністративного персоналу (тільки для української групи) та допоміжної групи.

Зауваження.

  • Форма В має займати не більше, ніж півсторінки; дві форми В повинні вміститись на одній сторінці.
  • Персонал зі США не зобов’язаний подавати інформацію щодо дати народження.
  • Форма В стосується тільки додаткового персоналу: співкерівники не повинні її заповнювати щодо себе.

Для запланованих аспірантів, прізвища яких ще не відомі, заповніть Форму В на "Запланованого аспіранта", вказуючи, як мінімум, назву організації та рівень освіти.

  1. Біографії українського та американського персоналу. На додаток до Форми В подається детальна біографія кожного учасника проекту, із зазначенням відомостей про освіту, поточного і попередніх місць роботи з відповідними датами, спеціальності, а також список наукових публікацій. Всі біографії українського та американського персоналу об´єднуються в окремий документ, що подається окремо від решти заявки.
  2. Бюджет (Форма С (1) та (2)). Бюджет подається згідно з формою С(1) і С(2) відповідно для української та американської групи. Подається один бюджет на весь період гранту. Див. "Дозволені витрати" (розділ VII) стосовно інформації, що наводиться в бюджеті.
  3. Опис бюджету. Після бюджету (Форма С (1) та (2)) до проекту включається опис бюджетних витрат. Зокрема: 1) подається перелік усього закуповуваного обладнання, матеріалів і послуг з вартістю одиниці товару,послуги; 2) кожна запитувана одиниця обладнання вартістю понад 1000 доларів США має бути обгрунтована в описі бюджету; 3) опишіть витрати на відрядження, учасники якої групи і з якою метою будуть у відряджені;4) розрахуйте суми добових, вартість проживання в готелях, вартість авіаквитків та інші витрати на відрядження.
  4. Заява про іншу підтримку (Форма D). Обидва співкерівники мають заповнити Заяву про іншу підтримку (Форма D), перелічивши поточні та очікувані джерела підтримки, крім тих, про які вже сказано у розділі “Зустрічне фінансування з джерел, відмінних від CRDFGlobal” бюджету. Заявники з грантами з американських урядових джерел, таких, як ННФ або НІОЗ, повинні ясно визначити цю підтримку, вказати номер гранту та його тривалість. Якщо заявка подана також до іншої організації, ясно вкажіть на це у Формі D. Якщо у співкерівника іншої підтримки нема, позначте “нема” на цій сторінці.
  5. Попередні гранти CRDFGlobal (Форма Е), якщо такі були. Обидва співкерівники мають заповнити Форму Е щодо кожного попередніх грантів CRDFGlobal, якщо ці гранти були прямо пов’язані з науковим змістом заявки. Кожна форма не повинна за обсягом перевищувати одну сторінку.
  6. Список запропонованих та небажаних рецензентів (Форма F) – за бажанням. Якщо заявники хочуть запропонувати експертів, які, на їхню думку, мають достатню кваліфікацію для рецензування заявки або, навпаки, є небажаними, це можна вказати у Формі F. При цьому рецензувати заявки будуть тільки американські експерти. Для кожного списку можна подавати до 10 пропозицій. Такі пропозиції мають необов´язковий характер, і остаточне рішення стосовно них прийматиме CRDF Global. Запропоновані рецензенти, які мають конфлікт інтересів щодо заявки, залучатись не будуть. Особи рецензентів і рішення щодо зазначених пропозицій не будуть розкриватись заявникам.
  7. Заява про партнерство американського співкерівника. Американський співкерівник має подати підписану заяву на бланку організації зі засвідченням своєї згоди на співробітництво. Сканована копія цієї заяви включається до заявки при її поданні до CRDFGlobal. Приклад Заяви про партнерства можна знайти в Додатку 3. Заяву про партнерство треба буде ввести як окремий документ у процесі електронного подання заявки.
  8. План етапів роботи американської групи. Американська група має подати план з описом конкретних етапів роботи американських дослідників. Див. розділ VII.Bщодо заповнення відповідної форми та приклад у Додатку 4.

VII. ДОЗВОЛЕНІ ВИТРАТИ

     Максимальний розмір гранту – 46 500 доларів США, в тому числі 40 000 доларів США від CRDF Global і еквівалент 6 500 доларів США в національній валюті України від Держінформнауки. До 35 500 доларів США з коштів, виділених на кожен проект, може бути використано на потреби української групи, включно з підтримкою організації. До 11 000 доларів США може бути використано на потреби американської групи. Ці кошти виділяються окремо і надаються безпосередньо відповідним особам і організаціям.

Дозволений розподіл фінансування

Максимальні кошти для української групи: 35,500 доларів США

Максимальні кошти для американської групи: 11,000 доларів США

CRDFGlobal: до $29,000 доларів США

Держінформнауки: до $6,500 доларів США

CRDFGlobal: до $11,000 доларів США

Зауваження про зустрічне фінансування і негрошові внески. Американські та українські комерційні компанії можуть брати участь у цьому конкурсі, але надаючи зустрічне фінансування проектів. Див. Додаток 2 щодо подальшої інформації.

  • Американська комерційна компанія не може звертатись за фінансуванням до CRDFGlobal, і має надати кошти, матеріальні, або негрошові внески в сумі 10% витрат української групи.
  • Українська комерційна компанія може звертатись за фінансуванням у повному обсязі (внески Держінформнауки та CRDFGlobal), але має зробити грошовий, матеріальний, або негрошовий внесок в сумі 5-10% витрат української групи.

Наступні витрати допускаються в цій програмі за правилами CRDFGlobal.

А. Витрати української групи.

Підтримка щодо витрат української групи не може перевищувати 35 500 доларів США. Жодні українські податки не можуть включатись до бюджету, що подається до CRDF Global.

1) кошти від Держінформнауки (еквівалент 6 500 доларів) можуть бути використані тільки на витрати української групи по статтям наукове обладнання, матеріали, відрядження (розрахунок витрат на відрядження відбувається відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 № 98) та підтримка організацій, в яких виконуються проекти.

2) Українська комерційна компанія може звертатись за фінансуванням у повному обсязі (внески Держінформнауки та CRDF Global), але має зробити грошовий, матеріальний або негрошовий внесок в сумі 5-10% витрат української групи. CRDF Global допускає такі негрошові внески, як вартість використання обладнання, заробітна плата персоналу, підтримка відряджень, підтримка організацій та інші дозволені витрати. Див. Додаток 2 щодо подальшої інформації про зустрічне фінансування з боку комерційних компаній.

3) Держінформнауки та CRDFGlobalнадаватимуть підтримку українській групі окремо.

CRDF Global надаватиме фінансування українській групі на основі відшкодування, при цьому дозволені витрати включають:

а. Індивідуальну фінансову підтримку. Індивідуальна фінансова підтримка (ІФП) визначається як виплати індивідуальним учасникам проекту для підтримки роботи, що виконується за проектом (тобто вартість праці). CRDF Global обчислює ІФП виходячи із затрат часу та професійного рівня кожного учасника. Для учасника, повністю зайнятого у проекті, місяць складається з 20 днів, день – з 8 робочих годин. Запит на ІФП в бюджеті має бути пропорційним прямим затратам праці кожної особи на роботу в проекті. Фактична індивідуальна фінансова підтримка базуватиметься на затратах праці за звітний період, але не може перевищувати місячних максимумів, зазначених нижче, а також загальних сум, зазначених у бюджеті гранту.

Затрати праці керівника проекту і дослідників (інженерів) не можуть перевищувати 75% усього робочого часу за період проекту. Тому для гранту на 1 рік ІФП для цих посад розраховується виходячи з затрат праці не більше 180 днів або 1440 годин.

Дозволені рівні ІФП для деяких професійних рівнів указані нижче. Візьміть цю таблицю до відома, як і географічні фактори, вартість життя та інші фактори при розрахунку ІФПдля персоналу проекту.

Посада

Межі ІФП за годину

Максимальна сума на особу на місяць

Керівник

$3.75- $5.50

$880

Дослідник / інженер

$3.41 - $5.00

$800

Аспірант

$2.25 - $2.75

$440

Технік / допоміжний науковий персонал

$2.50 - $3.00

$480

Адміністративний / допоміжний персонал

$2.00 - $2.50

$400

До аспірантської стипендії можуть входити додаткові пільги або звільнення від плати за навчання. Для запланованих, але ще не визначених, аспірантів, чітко зазначте їхню участь і заявку на підтримку в Описі бюджету, вказуючи їх у формах В та С як "запланованих аспірантів".

b. Обладнання, матеріали та послуги. Кошти на наукове обладнання, в тому числі комп’ютери і телекомунікаційне устаткування і послуги, передплата на наукові журнали і телекомунікаційні послуги, закупівля реактивів та інших матеріалів, що використовуються в дослідженнях. Загалом матеріали визначаються як матеріальні цінності, відмінні від обладнання, що коштують менше, ніж 1 тис. доларів США, або менше якоїсь нижчої межі, встановленої організацією заявників. Кожен предмет вартістю понад 1 тис. доларів США повинен бути описаний і обґрунтований в Описі бюджету. Вартість одиниці всіх запропонованих витрат зазначається в бюджеті (Форма С).

Допускається звернення за коштами на документування, підготовку, публікацію або поширення іншим чином результатів роботи за грантом.

Якщо проект передбачає послуги професійних консультантів чи провайдерів – адвокатів, патентних консультантів тощо, ці послуги мають бути детально описані в Описі бюджету, з обґрунтуванням їхньої необхідності для успішного виконання проекту.

c. Відрядження. Вартість проїзду та добові для наукових відряджень українських учасників по проекту мають бути описані в описі проекту. Кошти, заплановані для відряджень, можуть також бути використані і для поїздок у межах України. Можлива також обмежена підтримка відряджень на міжнародні наукові конференції. При підготовці бюджету слід виходити з наступного:

і). Поїздки за кордон. Відряджені за підтримки CRDF Global повинні купувати найдешевші з можливих авіабілети в обидва кінці з України. Необхідно дотримуватись вимог закону "FlyAmericaAct". Щодо подальшої інформації див. http://www.crdfglobal.org/focus-areas/research-partnerships/applicant-resources.

іі). Норми витрат. При підготовці бюджету слід дотримуватись наступних правил щодо добових:

-          щодо відряджень українських отримувачів грантів до США див. http://www.gsa.gov/portal/category/21287.

-          стосовно інших відряджень за кордон див. http://aoprals.state.gov/content.asp?content_id=184&menu_id=78.Зазначені там норми витрат включають оплату готелю, харчування та різних витрат. Медичне страхування є обов’язковим у всіх відрядженнях за грантами CRDF Global і має включатись до бюджету на додаток до коштів на відрядження. Вартість віз належить до дозволених витрат і може бути включена до бюджету заявки. Максимальний період перебування за кордоном для будь-якого відрядженого за підтримки CRDF Global – вісім місяців за весь термін гранту. Тривалість однієї поїздки не може перевищувати чотири місяці. Також важливо подати обґрунтування та опис усіх планованих поїздок в Описі бюджету.

d. Допоміжна співпраця.

Допоміжні організації – установи, відмінні від організацій, де працюють співкерівники зі США та України, які беруть участь у пропонованому проекті, отримуючи підтримку за грантом CRDF Global. Допоміжна співпраця може бути у формі субконтракта і може передбачати будь-які дозволені витрати, перелічені в цьому розділі. Персонал і обладнання, зайняті у допоміжній співпраці, мають бути перелічені та описані в заявці. Для кожної допоміжної співпраці слід подавати окреме обґрунтування в описі бюджету. Учасники з допоміжних організацій повинні бути громадянами України, а ці організації – розміщуватись в Україні (див. розділ IV).

e. Підтримка організацій. В бюджетах українських грантоотримувачів мають бути передбачені виплати організаціям, де вони працюють, в обсязі 10% від прямих витрат української дослідницької групи. Разом із витратами української групи ця сума не повинна перевищувати максимальну дозволену суму фінансування, наприклад:

Прямі витрати + підтримка організації = Максимально допустима сума підтримки.

f. Адміністративні керівники. “Адміністративний керівник” – це особа, яка має пряму адміністративну владу над керівником проекту і працює в тому ж відділі, лабораторії або підрозділі. CRDF Global загалом не підтримує участі адміністративних керівників у заявці в будь-якій ролі, що передбачає індивідуальну фінансову підтримку. Щодо отримання дозволу на участь адміністративного керівника у проекті див. інструкцію CRDF Global:

http://www.crdfglobal.org/program-areas/research-partnerships/applicant-resources/lists/resources-for-cgp-competition-applicants/participation-of-administrative-supperior-in-crdf-global-awards-policy.

В. Витрати американської групи.

Підтримка американської групи не може перевищувати 11 000 доларів США.

1) За коштами для американської групи можуть звертатись університети, неприбуткові або державні установи США. Закупівля великого устаткування з цих коштів не допускається.

2) Американські групи з комерційних компаній не можуть звертатись за коштами від CRDF Global. Такі компанії мають самі покривати витрати американської групи, а також 10% витрат української групи, у вигляді грошей, матеріалів або інших внесків; обсяг цих витрат має бути вказаний в бюджетній Формі С та описі бюджету проекту. Див. Додаток 2 щодо додаткової інформації стосовно вимог зустрічного фінансування для комерційних компаній.

3) CRDF Global надаватиме кошти американській групі як фіксований грант-зобов´язання (ФГЗ). Американська група має слідувати наведеним нижче інструкціям з підготовки документів, необхідних для ФГЗ.

а) План етапів роботи. Крім опису проекту, американський співкерівник має подати план етапів роботи (див. форму в додатку 4). Цей план має визначити та описати конкретні етапи досягнень американської групи. Персонал CRDF Global та зовнішні експерти дадуть оцінку цьому плану, зокрема відповідності етапів дослідницькому проекту в цілому, можливості їхньої вчасної реалізації та їхньому обгрунтуванню відповідною документацією. При підготовці плану майте на увазі наступне:

і) Етапи є окремими діями, що дозволять отримувачу гранту досягти загальних цілей, поставлених в описі проекту. Етапи відображають реальні досягнення, які можуть бути перевірені персоналом CRDF Global. Наприклад, такими є збір зразків, аналіз даних, навчання, відрядження з конкретною метою за проектом.

іі) Етапи мають допускати документальне підтвердження (фотографії, платіжні доручення, звіти та інші свідчення щодо проведеної роботи).

ііі) Кожен етап має бути чітко описаний, його результат має бути зазначений.

iv) План етапів роботи повинен містити суму на кожне півріччя, за якою звертаються автори.

b) Бюджет. Американська група має також подати бюджет проекту (окремий від бюджету української групи), використовуючи Форму С(2). Якщо проект буде відібраний для фінансування, персонал CRDF Global може звернутись до авторів за додатковою інформацією чи додатковими документами до укладення договору про грант. Бюджет американської групи має бути розрахований наступним чином.

і) Дозволені витрати:

(1) Заробітна плата

(2) Обладнання, матеріали та послуги

(3) Відрядження

(4) Непрямі/адміністративні кошти

Зауваження:CRDF Global рекомендує при плануванні бюджету надати перевагу прямим витратам і обмежити непрямі/адміністративні кошти до 10-20% гранту

іі) Витрати мають бути конкретно вказані: загальні посилання на "матеріали" або "послуги" не допускаються.

ііі) Кожен рядок бюджету має базуватись на реальних даних. Для підтримки розрахунків посилайтесь в описі бюджету на квітанції, виписки або Web-лінки стосовно обладнання, матеріалів чи послуг.

iv) Обгрунтування стосовно заробітної плати, відряджень та непрямих/адміністративних витрат має бути наведене в Описі бюджету.

VIII. ЧОГО CRDFGlobalОЧІКУЄ ВІД ОТРИМУВІЧІВ ГРАНТІВ?

            Після оголошення результатів конкурсу переможці не повинні починати роботи за проектом чи здійснювати якісь витрати, пов´язані з частиною гранти, що надійде від CRDF Global, до укладення з CRDF Global грантового контракту. Цей процес займе мінімум три місяці, що має бути враховане при підготовці графіку роботи за проектом.

Очікується, що отримувачі грантів за цим конкурсом:

  • опублікують результати досліджень, прямо пов’язаних із грантом, мінімум в одній статті міжнародних рецензованих виданнях до подання заключного звіту за проектом;
  • вестимуть і подадуть до CRDF Global табель на дослідників, які отримуватимуть індивідуальну фінансову підтримку за проектом;
  • подадуть піврічний, а також заключний звіт.

Крім того, CRDF Global заохочує отримувачів грантів, наскільки можливо, брати участь у міжнародних конференціях. Це може бути включено до бюджету вашого проекту.

IX. СПЕЦІАЛЬНІ ВИМОГИ

Додаткові документи та спеціальні довідки можуть вимагатись щодо заявок, які містять один із наступних елементів:

А. Зустрічне фінансування та участь комерційних компаній

            CRDFGlobal вимагає зустрічного фінансування від комерційних компаній, що подають заявки. Комерційна компанія мають подати конкретні деталі щодо фінансування з її боку в листі на бланку компанії, підписаному її уповноваженим представником. Цей лист вводиться при електронному поданні заявки. Див. Додаток 2 щодо подальшої інформації.

В. Заявки щодо поновлення фінансування або фінансування поточних або колишніх грантоотримувачів

Держінформнауки і CRDF Global не прийматимуть нових заявок від українських керівників та учасників проектів, які наразі отримують гранти Держінформнауки і CRDF Global. Це стосується також осіб, чиї попередні гранти завершились після 21 серпня 2012 року.

Колишні грантоотримувачі, чиї гранти, завершились до 21 серпня 2012 року, можуть подавати заявки. Заявки слід подавати, користуючись стандартними формами CRDF Global, за правилами, наведеними в цьому оголошенні. В описі проекту має бути подане резюме досягнень роботи за попереднім грантом. Цю інформацію слід також подати у Формі Е вашої заявки.

Керівники та основні учасники проектів можуть подавати до CRDF Global кілька заявок. Однак керівники не зможуть отримати фінансування більш, ніж за одним проектом.

С. Заявки, що передбачають дослідження людини або тварин

1. Дослідження людини. Проекти, що передбачають дослідження на людях, мають забезпечити, щоб останні були захищені від ризиків дослідження відповідно до федеральних правил США, відомих як "Загальні правила" (FederalPolicyfortheProtectionofHumanSubjects, 45 CFR 690). Згідно з останніми, людина як предмет дослідження визначається як жива особа, дані про яку дослідник (професіонал або студент) отримує шляхом втручання чи взаємодії з особою або приватною інформацією про неї. Клінічні дослідження, що передбачають втручання, не підтримуються за цим конкурсом.

Кожен проект, що передбачає дослідження на людях, має містити Форму протоколу CRDFGlobal: Дослідження на людях, яка вводиться окремо від заявки під час її електронного введення. Форма є на сайті : http://www.crdfglobal.org/grants-and-grantees/forms-templates/lists/pre-award-forms/protocol-summary-form-human-subjects-%28february-2005%29.

До початку роботи над грантом CRDF Global, всі проекти, що передбачають дослідження на людях, повинні або

1) отримати схвалення досліджень із боку Наглядових рад організацій (НРО) кожної з груп і мати федеральний реєстраційний номер (FWA) Служби захисту при дослідженнях на людях (OHPR), або

2) мати висновки від НРО чи іншого раніше уповноваженого організацією органу (не співкерівника), що дослідження не підлягає розгляду НРО згідно з розділом 101(b) "Загальних правил".

Щодо подальшої інформації про НРО і висновків, що їх вимагає Служба охорони здоров´я Уряду США див. http://www.hhs.gov/ohrp/assurances/index.html.

Зауваження.

  • Якщо проект передбачає дослідження на людях і буде виконуватись неамериканською групою, необхідні висновки НРО від неамериканської організації. Неамериканська група має зареєструвати свою організацію та відповідне НРО і отримати номер FWA від OHPR.
  • Документація, перелічена у Формі протоколу та такі документи, як рішення НРО (чи їхні еквіваленти) та висновки, непотрібні при поданні заявки, але мають бути отримані до активації гранту. Якщо рішення НРО чи довідка про його непотрібність не отримані, CRDF Global може відмовитись від підтримки проекту.

За подальшою інформацією про політику CRDF Global щодо проектів, які передбачають дослідження на людях, див. “Загальні вимоги та умови фінансування з боку ФЦДР досліджень людини”:

http://www.crdfglobal.org/grants-and-grantees/terms-conditions/lists/grant-terms-conditions/117.0-human-research-subjects-%28august-2005%29

 

            2. Дослідження на тваринах або біоматеріалах тварин. Всі заявки, що передбачають дослідження на тваринах, мають продемонструвати слідування "Міжнародним правилам біомедичних досліджень із використанням тварин": http://cioms.ch/publications/guidelines/1985_texts_of_guidelines.htm

Зокрема, надаються деталі щодо використання тварин у проекті: вид тварин, їхня необхідність і роль у дослідженні та інші подробиці (як тварини одержані, як утримуються, їх подальший стан тощо). CRDF Global залишає за собою право при необхідності звертатись за додатковою інформацією при визначенні переможців конкурсу.

Х. ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ

  1. Політика CRDF Global

1. Інтелектуальна власність. CRDF Global не претендує на право інтелектуальної власності за будь-яким грантом. CRDF Global зацікавлений передусім у справедливому розподілі інтелектуальної власності. Обидві сторони мають знати і дотримуватись законодавства своїх країн і правил щодо інтелектуальної власності, зокрема стосовно грантів на дослідницькі проекти.

2. Конфлікт інтересів. CRDF Global вимагає від усіх керівників проектів та їхніх організацій дотримання найвищих етичних принципів в усіх питаннях, пов’язаних із грантами CRDF Global. Інструкції CRDF Global щодо конфлікту інтересів детальніше викладені на Web-сторінці http://www.crdfglobal.org/program-areas/research-partnerships/applicant-resources/lists/resources-for-cgp-competition-applicants/policy-statement-on-awardee-conflict-of-interest-.

3. Конфіденційність. CRDF Global розглядатиме всі заявки як конфіденційний матеріал і вимагатиме від членів експертних рад і рецензентів дотримання конфіденційності заявок. Однак авторам заявок можна порадити, що успішні заявки будуть розглядатись як відкриті. Тому, якщо на думку авторів, в заявці є інформація, що складає комерційну таємницю і не призначена для розповсюдження, вона має бути чітко позначена. Див. розділ VI.C щодо такого позначення. Ці фрагменти не будуть поширюватись в разі успішності заявки.

CRDF Global надаватиме копії заявок українським установам-партнерам на їхній запит. CRDF Global буде просити, щоб установи-партнери дотримувались тієї ж політики стосовно конфіденційності заявок.

4. Умови адміністрування гранту. Інструкції щодо правил і процедур CRDF Global стосовно фінансового та контрактного менеджменту грантів CRDF Global, у тому числі щодо конфлікту інтересів, можна знайти в електронній бібліотеці на сайті CRDF Global: http://www.crdfglobal.org/grants-and-grantees/terms-conditions.

В. Куди звертатись за довідками

З питаннями про процес електронного подання заявок, а також за подальшою інформацією про цю програму прохання звертатись до зазначених нижче офісів Держінформнауки та CRDFGlobal. Рекомендується звертатись електронною поштою, це гарантує швидку відповідь.

CRDFGlobal

UNITEDSTATES

Tara Caton, Associate Program Manager

CRDF Global

1776 Wilson Blvd., Suite 300

Arlington, VA 22209

Telephone: (703) 526-6765, Fax: (703) 526-9721, Email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Українське представництво CRDF Global

  Україна, 01024, Київ, вул. Богомольця 4, кімн. 124

  Тел. 044 253 7223або 044 256 2531

  Факс 044 253 4577

  Директор – Наталія Артюховська

  E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Державне агентство з питань науки, інновацій та інформатизації України

Координатор проекту - Наталія Мекахаль, тел. 044 287 82 33

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Ювілейна виставка наукових досліджень ус…

13-11-2013 Anna - avatar Anna

Ювілейна виставка наукових досліджень установ НАН України

20-22 листопада 2013 р. на території Національного комплексу «Екcпоцентр України» (м. Київ, проспект Ак. Глушкова, 1, станція метро «Виставковий центр», павільйон №23 – «Наука») відбудеться Ювілейна виставка наукових досягнень установ...

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

17-07-2015 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 14.07.-17.07.2015 СКАЧАТИ Інформаційний лист щодо проведення XIV Міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні питання та організаційно-правові засади міжнародного співробітництва в сфері високих технологій» Дайджест новин у сфері...

Виступ Президента на П'ятому Міжнародном…

19-10-2012 Олена - avatar Олена

18.10.2012 12:59 Прес-служба Президента України Віктора Януковича