Розроблено біобатарейку, для роботи якої достатньо лише води

 

Рослини, бактерії та інші мікроорганізми перетворюють енергію світла у поживні речовини за допомогою так званих фотосистем I і II, які містять у собі кілька десятків окремих компонентів - білків, жирів і пігментів-хлорофілів.

Перша система захоплює фотони видимого випромінювання і перетворює їхню енергію у вільні електрони, а друга розщеплює молекули води на кисень і водень і використовує останній для збирання молекул поживних речовин.

Група вчених під керівництвом Ітамара Вілнера (Itamar Willner) з Єврейського університету в Єрусалимі (Ізраїль) шукала способи створення джерел живлення на базі фотосистеми II, для роботи яких не був би потрібний який-небудь хімічний компонент (вуглекислий газ, каталізатор), що руйнується у процесі використання. Вілнер і його колеги вирішили цю проблему за допомогою двох «природних» компонентів на полюсах батарейки.

Анод - негативний полюс пристрою - виготовлявся наступним чином. Спочатку вчені виростили колонію синьо-зелених бактерій Mastigocladus laminosus і витягли молекули фотосинтезуючих білків з їхніх клітин. Потім фізики виготовили невеликий золотий електрод, поверхня якого була покрита спеціальним полімером і до вільного «хвоста» якого прикріплювалися молекули фотосистеми II. Позитивний полюс - катод - був виготовлений зі скловуглецю, поверхня якого була покрита вуглецевими нано-трубками і ферментом білірубін оксидазою

Автори статті зібрали експериментальну біобатарейку і перевірили її роботу. Пристрій справно генерував електричний струм протягом трьох годин і продовжував його виробляти протягом 10 годин, знизивши свою ефективність на 10%.

За оцінками дослідників, їхній винахід перетворює приблизно 1% енергії світла в електрику, що є досить середнім показником. Інші фотосинтезуючі акумулятори досягають ефективності у 0,2-3,3%. Проте, такі прилади зазвичай вимагають безперервного додавання каталізаторів або додаткових реагентів і виводу продуктів реакції, що робить їх непридатними для промислового і побутового використання. Дослідники планують поліпшити роботу свого винаходу, розробивши більш ефективні методи «упакування» і приєднання молекул фотосистеми до негативного полюса біобатареї.

Джерело: InfoNova.org.ua

За матеріалами: popnano.ru

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Росія, США і Китай не підписали "…

17-01-2012 Олена - avatar Олена

США не будуть підписувати запропонований Європейським Союзом "кодекс поведінки" в космічній діяльності у його теперішньому вигляді.      За словами заступника держсекретаря з контролю над озброєннями та міжнародної безпеки Эллен Тошер...

"Сколково" проведет в Санкт-Пе…

15-06-2012 Светлана - avatar Светлана

С 19 по 23 июня в Санкт-Петербурге будет проходить серия мероприятий, организованных фондом "Сколково" под общим названием "неделя инноваций", посвященных различным вопросам поддержки и реализации высокотехнологичных проектов в России.

Немецкие ученые создали краску, очищающу…

28-12-2012 Светлана - avatar Светлана

Специалисты из Института Фраунгофера предложили новый метод очистки воздуха. Свое изобретение они представили на выставке BAU 2013. По словам немецких ученых, разработанная ими технология позволит сделать жизнь людей здоровее и...