Енергетика Польщі: досвід диверсифікації для України

Тим не менш, значний розвиток видобутку природного газу міг би допомогти Польщі зменшити залежність від Росії, відповідати екологічним стандартам ЄС і затвердити свою регіональну владу як можливого експортера природного газу. Польські проекти диверсифікації джерел енергії - будівництво газового термінала з імпорту скрапленого природного газу і розвиток видобутку сланцевого газу - втілюють цю стратегію, яка могла б змінити російсько-польські відносини в найближчі роки.

Як і більшість країн Центральної та Східної Європи, Польща  значною мірою залежить від російських поставок енергоносіїв. Подібно своїй стратегії щодо інших європейських країн, Росія використовувала цю залежність як політичний інструмент і в минулому, реалізуючи як механізми припинення поставок, так і політично мотивовані механізми ціноутворення для впливу в регіоні. Проте, зусилля з диверсифікації в Польщі та політичні зміни в країнах Європейського союзу, швидше за все, вплинуть на позицію Росії в енергетичному секторі Польщі, а також на політичну вагу Росії в Польщі та регіоні в цілому.

Польща перебуває у вигіднішому становищі, ніж багато інших країн Центральної та Східної Європи щодо виробництва енергії. Польща є найбільшим виробником вугілля, і воно складає значну частину первинної енергії. Країна також має декілька внутрішніх родовищ природного газу, в той час як багато інших країн Центральної та Східної Європи, повністю покладаються на російський природний газ. Тим не менш, імпорт нафти і природного газу з Росії становлять майже половину поставок первинних енергоносіїв до Польщі, і ці поставки будуть зростати, так як польський попит на енергоносії росте, і Варшава продовжує з багатьох причин знижувати споживання вугілля.

Тим не менш, Польща є унікальною країною Центральної і Східної Європи, в рамках якої проводить значні проекти диверсифікації, такі, як будівництво терміналу з імпорту скрапленого природного газу (СПГ). Польща також має потенціал для подальшої диверсифікації шляхом розробки родовищ сланцевого газу (хоча перспективи для цього набагато менш зрозумілі).

Енергозабезпечення Польщі

Аналіз енергопостачання Польщі необхідний для того, щоб точно оцінити вплив Росії в цьому секторі і додати контекст зусиль Варшави щодо диверсифікації цієї галузі.

Історично склалося, що вугілля є найважливішим джерелом енергії в Польщі. Три найбільші в країні вугільні компанії - Weglokoks, KompaniaWeglowa і Jastrzebska Spolka Weglowa - видобувають близько 100 млн. тонн вугілля на рік. Вугілля забезпечує Польщі понад 50 відсотків первинної енергії і приблизно 85 відсотків електроенергії в країні. Тим не менш, перехід з вугілля на природний газ та інші джерела енергії з метою задоволення екологічних стандартів ЄС стає одним із пріоритетів Варшави.

Нафта є ще одним важливим джерелом енергії в Польщі, забезпечуючи 26 відсотків первинної енергії в країні. У 2009 році попит на нафту в Польщі склав 535 тисяч барелів на день. Країна імпортує майже всю споживану нафту, в тому числі, 94 відсотки - з Росії, в основному по трубопроводу "Дружба". Щодо нафтопродуктів Польща не настільки залежить від Росії, проте, їх імпорт до Польщі становить приблизно 25 відсотків її потреб. Польща має шість нафтопереробних заводів, які разом з великими польськими компаніями PKN Orlen і Grupa Lotos відповідають за переробку та автозаправні станції.

Третє основне енергоджерело Польщі - природний газ, його частка становить 13 відсотків первинної енергії в країні і 3 відсотки    електроенергії. Польща виробляє 5900000000 кубометрів (БСМ) в 2009 році, або 37 відсотків від загальної потреби країни 15,8 млрд. куб. Польська державна газовидобувна компанія PGNiG відповідає за 98 відсотків внутрішнього видобутку природного газу і є імпортером природного газу до Польщі, єдиним оператором підземних сховищ природного газу та ефективним регулятором оптового ринку природного газу.

Хоча природний газ дає мінімальний внесок в основні витрати енергії в Польщі, він у багатьох відносинах має стратегічне значення для регіону. На відміну від нафти, нескраплений природний газ не може бути доставлений за допомогою танкерів, обмежуючи число постачальників газу в Центральну і Східну Європу. В даний час оперативних терміналів СПГ в регіоні немає, так що єдиний спосіб поставки газу в регіон - по трубопроводу. І нинішня трубопровідна інфраструктура диктує, що домінуючим постачальником природного газу для країн Центральної та Східної Європи - в тому числі Польщі - є Росія.

У 2010 році Польща імпортувала 10 мільярдів кубометрів природного газу з Росії, або 82 відсотка імпорту  Польщі, по трубопроводу з Ямалу. Додатковий 1 млрд. кубометрів (11 відсотків) - це російський природний газ, що йде транзитом через Німеччину, це означає, що Польща залежить від Росії практично у всьому її імпорті природного газу. Ця залежність буде зростати, PGNiG підписала десятирічний контракт з російською державною енергетичною компанією Газпром у жовтні 2010 року про імпорт 11 млрд. кубометрів, починаючи з 2012 року. Крім того, веде роботу компанія Gaz-System, що належить польському Державному казначейству - створена в          2004 році як незалежний оператор газотранспортної системи в результаті поділу PGNiG - оператора газопроводу "Ямал" у Польщі (Gaz-

System вже володіє і управляє всіма природними газотранспортними і газорозподільними трубопроводами в Польщі, окрім "Ямалу", який був раніше проданий EuRoPol Gaz).

Проекти диверсифікації

В рамках спроб Польщі домогтися більшої енергетичної незалежності від Росії Варшава стала розвивати два основні напрямки енергетичної диверсифікації: поставки СПГ і виробництво сланцевого газу.

СПГ є основним пріоритетом диверсифікації Польщі найближчим часом і в середньостроковій перспективі. Перший термінал з імпорту СПГ в Центральну і Східну Європу знаходиться на стадії будівництва в північному польському місті Свіноуйсьце. Polskie LNG, дочірня компанія Gaz-System, будує термінал і буде керувати ним після завершення його будівництва в 2014 році. Термінал буде мати пропускну здатність 5 млрд. кубометрів, з можливістю подальшого розширення до 7,5 млрд.

Термінал дозволить Польщі отримати доступ до численних постачальників скрапленого природного газу і придбання природного газу, за ціною приблизно             100-150 доларів за тисячу кубічних метрів (ткм), що дешевше, ніж російський природний газ (промислова вартість СПГ в даний час знаходиться в діапазоні 290-350 доларів за тисячу кубометрів, у той час як Польща платить 500 доларів за тисячу кубометрів за російський природний газ).

PGNiG і Qatargas підписали 20-річну угоду в 2009 році на купівлю 1,5 млрд кубометрів на рік, починаючи з 2014 року. У той час як довгострокові контракти, такі як операції з Qatargas, є традиційним способом купівлі-продажу СПГ, Польща швидше за все, також залишить за собою можливість спотової купівлі (купівля з негайним постачанням за готівковий розрахунок - прим. перекл.). Термінал в Свіноуйсьце потужністю 5 млрд. кубометрів майже вдвічі знизить залежність Польщі від російського природного газу в найближчі кілька років, що значно сприяє диверсифікації джерел енергії в Польщі. Однак, це передбачає, що країна буде використовувати всі 5 млрд., щоб скоротити імпорт з Росії і, що попит не буде зростати, при цьому обидві ці умови навряд чи здійсненні. Але при цьому, незважаючи на неможливість повністю змінити енергетичний баланс, термінал, безумовно, зменшить тиск, який Польща відчуває з боку Росії, і важелі впливу Москви на Варшаву.

У довгостроковій перспективі Польща зосередилася на розвитку нетрадиційних ресурсів природного газу, в тому числі сланцевого газу. З тих пір, як в 2009 році в Польщі почалися розробки сланцевого газу, було видано більше 100 концесій, як вітчизняним компаніям, так і великим міжнародним компаніям, таким, як ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips і Marathon. Попередні оцінки показують, що Польща може мати 1.4-5 трлн. кубометрів сланцевого газу, розробка яких може різко змінити енергетичну ситуацію в Польщі.

Тим не менш, існує безліч перешкод на шляху до комерціалізації сланцевого газу - в тому числі капіталомісткість, екологічні проблеми та близькість ресурсів до існуючої інфраструктури розподілу - на стадії раннього тестування і буріння не все було гладко. ExxonMobil повідомила на початку лютого, що на двох перших свердловинах, де проходить розвідувальне буріння, є "недостатня кількість газу" для комерційної експлуатації. Тим не менш, ExxonMobil згодом заявила про буріння ще шести свердловин, демонструючи свою прихильність цьому процесу. Крім того, PGNiG нарощує інвестиції в розвиток    сланцю, і там були деякі обнадійливі перші результати таких компаній, як дублінська San LeonEnergy.

Недавній корупційний скандал з приводу уступки концесій сланцевого газу привів до висунення звинувачень проти низки урядових чиновників, але цей інцидент навряд чи буде перешкоджати розвитку, так як даний напрямок розвитку є широко популярним серед польської громадськості. Його популярність спирається на потенціал сланцевого газу, що може стати стратегічним бонусом Польщі. Розвиток цієї галузі може позбавити країну  залежності від Росії і, можливо, зробити Польщу експортером природного газу в інші країни Центральної та Східної Європи, сприяючи тим самим підвищенню ролі Польщі як регіонального лідера. Але розвиток сектора сланцевого газу - процес довгостроковий, і в ньому - на відміну від скрапленого природного газу - немає точних термінів введення в експлуатацію, до того ж, він може виявитися невигідним.

Більшість поставок нафти і природного газу в Польщу йде з Росії, яка використовує енергоносії як політичний інструмент в Центральній і Східній Європі. Щоб зменшити вплив Росії, Польща почала диверсифікацію своєї енергетичної структури за допомогою різних ініціатив. У той же час, додаткові загальноєвропейські віяння в енергетиці, такі, як перегляд цін між Росією і найбільшими європейськими енергетичними компаніями та реалізація Третього енергетичного пакета Європейського Союзу, також зачіпають вплив Росії. Цей енергетичний ландшафт, що розвивається, буде мати геополітичні наслідки і у відносинах між Росією і Польщею, і у всьому регіоні в цілому.

Аналіз

Польща прагне зняти залежність від поставок енергоносіїв з Росії за допомогою запланованого на найближче майбутнє будівництва терміналу з імпорту скрапленого природного газу (СПГ) і довгострокової програми розвитку видобутку сланцевого природного газу. Але на позицію Росії у польському (і, відповідно, в європейському) енергетичному секторі вплинуть дві події: перегляд цін найбільших європейських енергетичних компаній на російський природний газ і реалізація ЄС Третього енергетичного пакета.

Переговори про ціни

Зміни в енергетичній картині Західної Європи змусили Росію переглянути свою цінову політику відносно багатьох провідних енергетичних фірм Європи. У 2010-2011 роках більшість західноєвропейських клієнтів російської державної енергетичної компанії "Газпром" переглянуть свої контракти на природний газ, а кілька компаній - в тому числі Wingas в Німеччині, GDF Suez у Франції, EconGas в Австрії, Sinergie Italiane в Італії та Slovensky Plynarensky Priemysel в Словаччині - отримають знижки на початку 2012 року. Джерела Stratfor в Москві кажуть, що деякі фірми платять менше 300 доларів за тисячу кубічних метрів (ткм), в той час як середня ціна в Західній Європі, за наявною інформацією, в січні впала нижче 410 доларів за тисячу кубометрів.

Тим не менш, за винятком Словаччини, більшість країн Центральної та Східної Європи не підпадають під цю знижку. Цей регіон не має ринкової влади в Західній Європі, тому має менше шансів на компроміс з "Газпромом". Наприклад, польська державна газова компанія PGNiG платить приблизно 500 доларів за тисячу кубометрів, приблизно на 25 відсотків більше, ніж встановлена середня ціна, що стягується "Газпромом" в Західній Європі. До завершення будівництва Польщею терміналу СПГ в Свіноуйсці PGNiG не буде мати таких важелів, як західноєвропейські компанії (або дружніх відносин з Росією, подібно Словаччині, яка отримує вигоду від свого статусу основного центру розподілу).

У листопаді 2011 року PGNiG прагнула змінити свій контракт з Газпромом через арбітражний суд в Стокгольмі. Інші постачальники енергії проводили той же курс: Італійська Edison виграла справу в червні 2011 року, що врятувало компанії приблизно 200 млн. доларів на рік. Тим не менш, Газпром недавно заявив, що може піти на зниження цін на 7-10 відсотків в обмін на великі покупки з боку клієнтів, у тому числі PGNiG. Незважаючи на свою заяву в суді, PGNiG заявила, що готова вести переговори з Газпромом щодо цієї останньої пропозиції. Процеси притягування і відштовхування між Росією і Польщею за природний газ будуть добре видні в найближчому майбутньому.

Третій енергетичний пакет

Третій енергетичний пакет Європейського союзу реорганізує виробництво енергії, транспортування і продаж, і це теж впливає на динаміку європейських поставок енергії. Союз російських і європейських виробників енергії хоче дозволити незалежним виробникам доступ до енергетичної інфраструктури з метою стимулювання конкуренції і зниження цін. Пакет також має геополітичну мету: зламати монополію Газпрому в європейських енерге-тичних поставках і розподілі. Досягнення цього буде сприяти прагненню європейських і російських конкурентів змусити Газпром відмовитися від ексклюзивного доступу до європейських газопроводів, що транспортують природний газ.

Основний ефект від реалізації в Польщі Третього енергетичного пакета пов'язаний з PGNiG, яка займає домінуюче становище в секторі природного газу, і ямальським трубопроводом. Цей процес почався, коли Gaz-System, що належить польському Державному казначейству, взяла на себе право діяти від імені власника ямальського трубопроводу EuRoPol Gaz у жовтні 2010 року, а Польща оголосила про плани підготувати кілька правил недискримінаційного доступу до труби, відповідно до вимог Комісії ЄС з енергетики. Ці правила вимагають розширити використання "існуючих транскордонних потужностей на нових гравців ринку" і будівництво нових розподільних станцій природного газу і сховищ СПГ. Енергетичні плани, такі як будівництво сполучних ліній між Польщею, Чехією та Словаччиною, а також країнами Балтійського регіону, заплановане будівництво ще одного терміналу СПГ - заслуговують розгляду, хоча ці плани зіштовхуються з багатьма перешкодами і повної їх реалізації не очікується ще два-три роки.

Прогноз

2014 р. стане ключовим роком у відносинах Польщі з Росією, так як саме в цьому році Польща розпочне свій відхід від російського природного газу за допомогою свого термінала з імпорту СПГ. У довгостроковій перспективі сланцевий газ природного розвитку також може корінним чином змінити енергетичну ситуацію в Польщі, але до цих пір неясно, чи виправдає сланцевий газ благі надії Варшави.

У той же час, в найближчі два роки будуть відзначені переговори між Польщею і Росією з приводу цінових суперечок і комплексної реалізації Третього енергетичного пакета. Польща буде також вивчати інші перспективні енергетичні проекти, такі як Польсько-Литовський трубопровід і розвиток видобутку сланцевого природного газу в країнах Балтії.

Москва прекрасно розуміє енергетичну стратегію Варшави, і росіяни будуть прагнути протистояти зусиллям Польщі з диверсифікації і намагатися зберегти свій вплив в країні. Росія може погодитися на більш сприятливі ціни на природний газ, які, як і раніше, дадуть значний прибуток Газпрому, зберігаючи при цьому деяке стратегічне значення для Росії. Але Росія також може розвинути більш агресивну енергетичну політику відносно Польщі і всього регіону і намагатися підірвати їх плани диверсифікації джерел енергії іншими шляхами.

Поставки до Польщі не становлять більшу частину ринку енергетичного експорту Росії, але це - стратегічна частина. В інших країнах Європи Росія розміщує свої стратегічні і тактичні активи (наприклад, будівництво трубопроводів Nord Stream і South Stream і придбання комунальних підприємств в нижньому секторі ринків), щоб якомога більше зміцнити свої позиції в європейському енергетичному секторі. Низка чинників буде визначати, яка країна зможе використовувати більш ефективну енергетичну стратегію. В результаті ми можемо мати наслідки, які виходять далеко за рамки енергетики.

Янек Скажінські 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Мембранные системы и электродные материа…

11-06-2012 Светлана - avatar Светлана

Журнал «Российские нанотехнологии» проводит опрос среди членов своей редколлегии о текущем состоянии нанонаук и наноиндустрии. Публикуем интервью с членом-корреспондентом РАН, сотрудником ИОНХ им. Н.С. Курнакова РАН, Андреем Ярославцевым.

Zapier привлекает $1.2 млн. посевного фи…

01-11-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

1.11.12 17:23 Компания Zapier, разработчик коммуникационного сервиса для бизнес-пользователей, только что объявила о привлечении $1.2 млн посевного финансирования в рамках раунда, проведенного Bessemer Venture Partners, Draper Fisher Jurvetson, соучредителем Wufoo Кевином...

Нанопамять работает в 100 раз быстрее со…

25-09-2012 Светлана - avatar Светлана

Группа исследователей из Тайваня совместно с учеными из университета Калифорнии разработала технологию создания памяти на базе наноточек, которые располагаются на слое изолятора и покрыты металлическим слоем, играющем роль затвора. Скорость...