Результати першої п'ятирічки

VBN підводить підсумки роботи форуму за всі п'ять років, аналізує те, що було сказано і зроблено раніше. Також наводить цікаві вислови, цифри і факти.

П'ятий Московський венчурний форум пройшов в грудні 2011р. і вперше на майданчику Digital October. До цього чотири роки поспіль форум відкривав свої двері в середині літа в урядових установах, що надавало йому невеликий наліт офіційності. Найперший венчурний форум відбувся в 2007 році. Виступаючи з вітальним словом, тодішній керівник Департаменту підтримки і розвитку малого підприємництва Москви Михайло Вишегородцев розповів про створення Агентства з підтримки інноваційного підприємництва, про будівництво великих бізнес-інкубаторів в Строгіно, Зеленограді і Нагатіно, про існування десятка бізнес-інкубаторів при Вузах. На той момент було створено 19 венчурних фондів із загальною капіталізацією               $ 6,5 млрд, з яких половина поповнювалася приватними коштами інвесторів. І так минуло п'ять років, в Росії створено близько 170 бізнес-інкубаторів - за даними НІАЦ МІІРІС. Точну цифру не говорить Інфрафонд РВК. «Поняття бізнес-інкубатора занадто розмито. Немає конкретних критеріїв, за якими ми могли б його визначити, а тому й класифікувати, - пояснює VBN Олексій Медведєв, директор з інвестицій Інфрафонду, - інкубатор може бути організований в будь-якому ВУЗі, Технопарку. Може бути, їх більше двохсот». У свою чергу Мінекономрозвитку публікує в своєму списку п'ятдесят відкритих бізнес-інкубаторів.

Навесні 2012 року РАВІ оприлюднить попередні дані «Огляду ринку прямих і венчурних інвестицій в Росії» за 2011 рік, за яким буде зрозуміла загальна картина діяльності фондів за минулий рік. За попередньою інформацією VBN, в Росії створено близько 120 венчурних фондів із загальним обсягом капіталізації близько $ 18,4 млрд. Нові фонди переважно орієнтовані на російський ринок і СНД.

  Збільшилися угоди на західних і американських ринках.

На жаль, іноземні гравці не прагнуть до Росії, вибираючи інші країни, що розвиваються. На другому Московському венчурному форумі чиновники ремствували на відсутність якісних проектів, підкреслюючи той факт, що грошей більше ніж достатньо. Діагноз був виведений наступний: інноваційний потенціал високий, а от перспектива існування і розвитку інноваційних малих підприємств - невизначена.

«Інновації поки не стали бізнесом. Для когось це хобі чи елемент соціальної відповідальності підприємця, або йому хочеться кудись вкласти гроші, але поки нічого більш цікавого не трапилося», - каже депутат Держдуми РФ, член Комітету з інформаційної політики, інформаційних технологій і зв'язків Ілля Пономарьов. Але, на жаль, з тих пір мало що змінилося. Так, на п'ятому форумі керівник департаменту венчурних інвестицій «ВТБ-Капіталу» Айдар Калієв у своєму виступі зазначив: «Велосипед вже винайдено. І він був винайдений кількома століттями тому, коли було створено англійське право. У різних його інкарнація воно досягло того, що абсолютно захищає міжнародних інвесторів. Нам також потрібно створити вигідне середовище для бізнесу. Поки це тільки російські IT».

На четвертому форумі Михайло Вишегородцев заявив, що московським компаніям варто активніше звертатися в уряд для отримання субсидії. Виявилося, багато бізнесменів не поспішають подавати заявки, сумніваючись в кінцевому результаті. У той час на Санкт-Петербурзькому економічному форумі були оприлюднені дані дослідження «Інноваційна активність великого бізнесу в Росії. Механізми, бар'єри, перспективи », проведеного експертами РЕШ, компанією PricewaterhouseCoopers (PwC) у співпраці з «РВК» і «Музеї». Ці дані йдуть в розріз зі словами міністра. Підприємці відмовляються впроваджувати інновації не тому, що вважають їх невигідними, а тому що не знаходять додаткового фінансування для цього, і через надмірну бюрократизацію. Замкнуте коло …

Але позитивні новини все-таки є. Так, виходячи з дослідження «Інноваційна активність», представники більшості російських компаній вважають, що до 2020 року економіка Росії буде більш інноваційною. Про це заявили близько 85% респондентів. Такої ж позиції дотримується Євген Кузнєцов, директор Департаменту розвитку та комунікацій РВК. На п'ятому венчурному форумі він охарактеризував тенденцію розвитку інновацій як сприятливу. За його словами, «в Росії в 2011 році почала складатися система партнерських відносин між усіма гравцями венчурного ринку, що зробило можливим говорити про реальне зростання інновацій».

Олександр Лупачов, інвестиційний директор Фонду розвитку Центру розробки та комерціалізації нових технологій, розповів про підтримку виходу інновацій на біржі - тісну співпрацю держструктур з ринком інновацій та інвестицій ММВБ. Лупачов зазначив: «Люди повірили, що це дійсно можливо, процедури дійсно спростилися, компанії отримують гідну підтримку».

Олексій Комісаров, керівник ДНПіП м. Москви, розповів про плани створення в наступному році в московських школах нових курсів з  бізнесу.

Президент Baganov International Group, співзасновник Alliance of Angels (США) Артур Баганов порівняв венчурну індустрію в Росії з п'ятирічною дитиною, яка багато їсть, і, мабуть, великої користі поки не приносить: «Наше завдання тепер - щоб з нашої «дитини» виріс розумний, сильний і порядний гравець глобальної венчурної системи або глобальної венчурної інноваційної екосистеми».

Що ж, якщо дитині п'ять років, то курси по бізнесу в школі їй дійсно скоро знадобляться.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Нові агрегати на Тарханкутській ВЕС - пр…

20-09-2012 Светлана - avatar Светлана

На Тарханкутській вітроелектростанції в Чорноморському районі АРК завершено будівництво двох надпотужних вітроагрегатів південнокорейського виробництва.

У Республіці Казахстан відбувся Міжнарод…

03-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Наприкінці квітня 2012 року у м. Алмати (Республіка Казахстан) на базі Казахстансько-Британського технічного університету відбувся фінал Міжнародної олімпіади з інформаційних технологій «IT-Планета 2011 – 2012», на якому для вирішального змагання...

Останні конкурси 7РП – інструменти пошук…

19-12-2012 Светлана - avatar Светлана

Частина конкурсів 7РП, які були оголошені у липні 2012, уже закриті, але більша частина відкритих конкурсів ще діє до січня-квітня 2013. Пропонуємо ознайомитись з можливостями, які пропонує ЄС для пошуку...