УКРАЇНА: 50 РОКІВ НА КОСМІЧНИХ ОРБІТАХ

 

Тільки вузьке коло фахівців СРСР знало, що за цими словами про продовження здійснення згаданої програми криється поява в країні нової ракети-носія "Космос" і нового супутника "Космос-1". Вони стали результатом напруженої роботи колективів ОКБ 586 і заводу № 586 (саме так в той час називалися дніпропетровські КБ "Південне" і Південний машинобудівний завод), які працювали в кооперації з колективами багатьох організацій, підприємств, інститутів і військових частин Радянського Союзу.

У ході орбітального польоту супутника "Космос-1" було не тільки підтверджено правильність технічних рішень, прийнятих під час створення апарату, але й здійснено дослідження проходження радіохвиль у верхніх шарах атмосфери за допомогою чотирьохчастотного радіопередавача "Маяк". Результатом цього стало виявлення та визначення спектру великомасштабних природних утворень в іоносфері.

Широкомасштабне дослідження навколоземного простору, розпочате в 1960-ті роки в СРСР, стало наслідком випереджаючого розвитку бойової ракетної техніки стратегічного призначення, на основі якої були створені нові ракети-носії, що відкрили можливості для створення космічних апаратів різного призначення. До цього часу багато академічних інститутів країни були значною мірою підготовлені в науковому плані до проведення експериментальних і прикладних досліджень в космосі. Одночасно світова військово-політична обстановка диктувала необхідність створення та використання космічних засобів в інтересах оборони.
Конструкторське бюро "Південне" є одним з головних підприємств країни зі створення бойових ракетних комплексів стратегічного призначення, що спирається на величезну за своїми масштабами розгалужену кооперацію організацій і підприємств різних галузей науки і промисловості, і, перш за все, на потужну експериментально-виробничу базу Південного машинобудівного заводу. КБ "Південне" виявилося в положенні лідера, здатного використовувати накопичений потенціал не тільки в напрямку створення ракет-носіїв, а й розробки космічних апаратів (КА).

Першим досвідом КБ "Південне" на початому шляху своєї космічної діяльності було створення першої ракети-носія "Космос" (63С1) і запуск цієї ракетою 16 березня 1962 першого космічного апарату "Космос-1" (ДС-2), який поклав початок реалізації довгострокової програми космічних досліджень.

Сьогодні Україна має всі необхідні складові для здійснення сучасних великомасштабних космічних проектів - наукову, інженерну, виробничу і кадрову. Важлива роль у реалізації цих проектів відводиться КБ "Південне" - головному підприємству в сфері управління Державного космічного агентства України.

Вагоме місце в проектах підприємства займають роботи зі створення конкурентноздатних ракет-носіїв і космічних апаратів для забезпечення отримання і поширення інформації, що є результатом проведення зйомок поверхні Землі і дослідження космічного простору.

Уся історія та досвід КБ "Південне", а також накопичений ним протягом 50-ти років роботи в галузі створення зразків космічної техніки науково-технічний потенціал вселяють упевненість в тому, що ті завдання, які стоять перед космічною галуззю України – частиною світового космічного співтовариства, будуть успішно вирішені.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Открой Сколково для себя

25-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Фонд «Сколково» и Технопарк «Сколково» провели первую конференцию «Сколково» — Ваш ключ к успеху».

Проведена перша в світі рентгенографія ж…

30-09-2015 Олена - avatar Олена

Проведена перша в світі рентгенографія живих клітин

Учені дослідницького центру з вивчення фізики частинок DESY (Німеччина) розробили технологію рентгенографії живих клітин, завдяки якій можна більше дізнатися про їх структуру і функціональності в порівнянні з традиційними методами дослідження....

Україна, Естонія та Корея обговорили нов…

01-06-2012 Светлана - avatar Светлана

Голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко, голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Олександр Вілкул, голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод, керівник Національного центру електронного урядування Олеся...