Рівненщина впроваджує програму використання альтернативних джерел енергії

 

"Раніше тут спалювали 108 мільйонів кубометрів газу за рік, а тепер - 7,8 мільйона кубометрів", - сказав В. Новак.

За його словами, таким чином здешевлено вартість продукції та підвищено її конкурентоздатність.

Завдяки модернізації, тут паливом стануть незабаром і спеціально сортовані та перероблені тверді побутові відходи сміттєзвалищ - їх поставлятиме завод, спорудження якого розпочалося неподалік обласного центру.

Володимир Новак зазначив, що на Рівненщині використовують й інші види твердого палива - його одержують переважно на основі місцевих сировинних ресурсів. Йдеться, наприклад, про щепу, пелети, виготовлені із відходів деревопереробки у держлісгоспах Поліського краю та на приватних підприємствах. Нині вже у 12 відсотках бюджетних установ застосовують саме такі джерела енергії.

"У нас вони поширені і в усіх новобудовах комунальної власності", - підкреслив Володимир Новак.

Він також навів дані про те, що за два попередні роки в області на суму 3,5 мільйона гривень закуплено котли із високим коефіцієнтом корисної дії, у яких спалюють дрова, торфобрикети, вугілля. Таким чином вдалося замістити один мільйон кубометрів природного газу.

"Вигоду можна побачити на прикладі збудованої рік тому школи у селі Богуші Березнівського району, - сказав заступник голови облдержадміністарції. - Її обігрівають котли, що працюють на щепі. Це дало можливість зекономити за сезон 205 тисяч гривень. Так само заощаджують і в п'яти інших аналогічних закладах, зведених торік".

На думку Володимира Новака, відмова від природного газу сприятиме розвитку індустрії з видобутку торфу на Рівненщині, де запаси цієї копалини, особливо так званого низинного її виду, одні з найбільших в Україні. Вже у 2011 році на державному підприємстві "Рівнеторф" обсяги виготовлення паливних брикетів зросли на 60 відсотків, а тому повністю ними забезпечено, зокрема, потреби пільгових категорій населення.

У нинішньому році на Рівненщині розпочнуть реалізацію низки проектів з модернізації комунальних теплопостачальних підприємств у райцентрах Березне, Дубно, Радивилів, селах Рівненського району.

На черзі і реалізація інвестиційного проекту зі створення потужностей для одержання біогазу шляхом утилізації органічних відходів на одному із тваринницьких комплексів області. Внаслідок цього у найближчих до нього селах люди матимуть дешевий енергоносій. 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Працювати треба від науки і аж до самого…

09-09-2014 Anna - avatar Anna

Працювати треба від науки і аж до самого впровадження, тоді буде ефект та відчутний результат, – Ігор Швайка

 Відкриваючи Всеукраїнську нараду "Енергополе – майбутнє України", Міністр аграрної політики та продовольства подякував аграріям за роботу та відзначив важливість аграрного сектору для економіки країни. Втім, Ігор Швайка наголосив, що проблема співіснування...

Визначено володарів грантів Президента д…

20-06-2012 Светлана - avatar Светлана

18 червня 2012 року відбулася урочиста зустріч Віце-прем'єр-міністра України – Міністра охорони здоров'я Раїси Богатирьової з володарями грантів Президента України для обдарованої молоді 2012 року.

У Львівській області запрацюють 5 індуст…

23-09-2013 Львівська область - avatar Львівська область

Директор департаменту економічного розвитку, інвестицій, торгівлі та промисловості Львівської облдержадміністрації Денис Шмигаль упевнений – створення на території області потужних індустріальних парків заохотить інвесторів до активнішої співпраці. Про це він заявив...