Технопарки Башкортостану - поки тільки на папері?

 

На перший погляд, все дуже просто. Для цього потрібна лише добра воля держави і енна сума грошей інвесторів. Але чому ж тоді в Башкортостані до цих пір лише два-три діючі технопарки? А решта існують поки лише на папері, у вигляді амбітних проектів? Саме цим питанням перейнявся співробітник Інституту нафтохімпереробки РБ Ільгіз Калімуллін і озвучив своє занепокоєння на зустрічі Президента РБ Рустема Хамітова з блогерами.

- Я працюю в Інституті нефтехімпереработкі Республіки Башкортостан, він знаходиться в Уфі, майже в промзоні, - повідомив І. Калімуллін- Але виступаю я від себе особисто, моє керівництво мені ніяких вказівок не давало. У мене неупереджена точка зору на питання технопарків. Я читав і в ЗМІ, і в вашому блозі про те, що за ініціативою керівництва республіки створюються технопарки. Мені відомо про три з них: перший - на базі нашого інституту, другий - спільно з компанією Alstom в Зубово, третій - в Агіделі. Але він, я так розумію, в далекій перспективі. Питання просте - в чому полягає підтримка держави, конкретно технопарку на базі нашого інституту?

- По-перше, ми повинні визначитися з поняттям, що таке технопарк, - запропонував глава республіки. - У моєму уявленні територія, на якій функціонують високотехнологічні сучасні виробництва, випускають інноваційну продукцію. Цим все і сказано. Модель або алгоритм створення технопарків елементарно прості. Держава повинна сформувати всі необхідні пільгові умови, як з точки зору розміщення та створення цих виробництв, так і з точки зору податкових преференцій. В цій частині потрібно діяти відповідно до законів, які описують цю ситуацію. Не можна проголосити, що я з сьогоднішнього дня є технопарком або, що наш інститут з сьогоднішнього дня є технопарком. Треба пройти певні процедури, сформувати, формалізувати цей процес. Це бюрократія, згоден, але, в іншому випадку, ви не отримаєте тих пільг, які вам передбачені, і вся ця історія залишиться на папері і реалізувати її буде неможливо!

Технопарк - особлива територія, особлива зона, в якій повинні працювати і працювати самі новаторські колективи і використовуватися найсучасніші технології. Зрозуміло, що разової віддачі чекати від них важко. Перевести винахід в розряд комерційної розробки вкрай складно. Зі ста винаходів доходить до розряду комерційного застосування 10, в окремих випадках 15 варіантів. Тому технопарк - це не самоді-яльність і не «любительщина», а велика, відповідальна дія, яку треба проводити відповідно до регламентів і законів, які на сьогоднішній день є.

- Я анітрохи не сумніваюся, що директор вашого інституту знає про все це і відповідні дії робить, - сказав Президент РБ.

- На папері, з одного боку, існує досить багато технопарків, у нас в республіці близько семи-восьми, але реально, близькі до реалізації три-чотири проекти, поки не більше. За інноваційної тематики ми йдемо непогано, у нас хороший контакт і з «Роснано», у нас хороший контакт з Агентством стратегічних ініціатив, - зазначив Президент республіки. Як додав Рустем Хамітов, за останній час інвестиційний клімат в РБ істотно покращився:

- У нас проведена велика робота по реформуванню законодавства в частині, що стосується розвитку підприємництва, залучення інвестицій, створення сприятливого середовища для бізнесу. Ми практично завершили роботу з коригування законодавства РБ, - розповів глава республіки. - З 1 січня 2012 року всі більш-менш значимі закони в цій частині вже працюють і інвестори, які приходять в республіку, отримують істотні преференції у частині податків республіканського значення.

Власне, для мене була найкраща новина про те, що інвестор (хороший, сильний інвестор - прийшов із Санкт-Петербурга), вклав більше двохсот мільйонів рублів і сьогодні вже спостерігається варіант подвоєння, а за деякими параметрами - і збільшення вчетверо обсягів виробництва на цьому підприємстві. Ось цей інвестор так високо оцінив нашу роботу.

Такі приклади повинні множитися. Їх має ставати все більше. І, на мій погляд, ми в цій частині рухаємося правильно, - підкреслив Рустем Хамітов.

До речі, а як виглядає Башкортостан на тлі інших регіонів? Наприклад, у сфері нанотехнологій? На сьогодні у нас в республіці виробляється енергозберігаюче флоат-скло з нанопокриттям, нанокосметика, яка проникає в глибинні шари шкіри, електрохімічні верстати, які можуть скопіювати будь-яку металеву деталь.

Очевидно, що великі, реально діючі технопарки могли б прискорити розвиток подібних технологій. Чи зможе республіка продовжити почате і побудувати реально працюючі виробничі майданчики з усіма необхідними складовими? Хотілося б в це вірити.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Міністр освіти і науки України зустрівся…

24-09-2015 Олена - avatar Олена

Міністр освіти і науки України зустрівся з президентом Академії наук Польщі Єжи Душинським

24 вересня 2015 року відбулася зустріч Міністра освіти і науки України Сергія Квіта з президентом Академії наук Польщі професором Єжи Душинським. У зустрічі також взяли участь заступник Посла Республіки Польща Рафал...

ІX МІЖНАРОДНИЙ БІЗНЕС-ФОРУМ «ПРОБЛЕМИ ТА…

24-02-2016 Олена - avatar Олена

ІX МІЖНАРОДНИЙ БІЗНЕС-ФОРУМ «ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ»

Запрошуємо Вас взяти участь у ІX МІЖНАРОДНОМУ БІЗНЕС-ФОРУМІ «ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ», який відбудеться 17 березня 2016 року. Місце проведення: м. Київ, вул. Кіото, 21, Київський національний...

У Білорусі відкрився навчально-науковий …

26-01-2012 Олена - avatar Олена

У Білоруському державному університеті з'явився навчально-науковий центр з наноматеріалів і нанотехнологій. Його створення направлено на здійснення освітньої та науково-дослід-ницької діяльності в області нанорозмірних систем, наноматеріалів, нано- та біотехнологій.