Відбулася прес-конференція Голови ДКА України, присвячена підсумкам роботи космічної галузі України у 2011 році

 

Серед основних досягнень Голова ДКА України відзначив успішний запуск 17 серпня 2011 року вітчизняного космічного апарату дистанційного зондування Землі «Січ-2» в рамках програми «Дніпро». На даний час отримано більше 600 знімків поверхні Землі. На їх основі фахівцями ДКА України виконані перші тематичні завдання з моніторингу вирубки лісових масивів, відстеження схожості озимих культур по різним областям України, моніторингу надзвичайних ситуацій. В отриманні інформації зацікавлено багато як українських, так і іноземних користувачів. Окрім супутника «Січ-2» ракета-носій «Дніпро», вітчизняного виробництва, вивела на орбіту 6 іноземних космічних апаратів, а також було проведено другий етап льотних випробувань блоку перспективної авіоніки систем управління перспективних ракет-носіїв.

Всього у 2011 році здійснено 6 успішних пусків ракет-носіїв українського виробництва та виведено на орбіту 12 космічних апаратів. Чотири пуски виконано в рамках програми "Наземний старт", та по одному за програмами «Морський старт» та «Дніпро». Позитивним моментом для космічної галузі стало відновлення роботи проекту «Морський старт» в якому експлуатується ракета-носій «Зеніт-3SL».

Продовжено роботи з реалізації проектів національного значення – створення пускового центру «Алкантара» (Бразилія) для експлуатації ракети-носія «Циклон-4» та створення Національної супутникової системи зв'язку «Либідь». Голова ДКА України повідомив, що запуск супутника «Либідь» та перший пуск ракети-носія «Циклон-4» заплановано здійснити в 2013 році. Сьогодні проводяться маркетингові заходи з пошуку корисного навантаження для першого пуску ракети-носія «Циклон-4».

Протягом року проводилися роботи з забезпечення дослідної експлуатації Системи контролю та аналізу космічної обстановки, яка здійснює збір, обробку та аналіз даних про стан космічної обстановки, та Системи координатно-навігаційного забезпечення України в складі 14 контрольно-коригуючих станцій і Центру контролю навігації поля.

Українські вчені беруть участь у виконанні наукової програми, в якій використовується унікальна вітчизняна наземна космічна інфраструктура - радіотелескоп РТ-70 (м. Євпаторія), оснащений сучасними високочутливими приймальними пристроями вітчизняного виробництва, - в рамках реалізації міжнародного проекту з фундаментальних досліджень Всесвіту "Радіоастрон", який успішно розпочався запуском російської астрофізичної обсерваторії "Спектр-Р" 18 липня 2011 року.

Одним з важливих державних завдань, що виконуються Державним космічним агентством України, є реалізація Програми утилізації твердого ракетного палива міжконтинентальних балістичних ракет РС-22. В 2011 році в експлуатацію введено дослідно-промисловий об’єкт вилучення твердого ракетного палива. З метою утилізації протипіхотних мін ПФМ-1(1С) модернізовано термічну піч та інфраструктури на Павлоградському хімічному заводі.

Серед інших міжнародних аспектів космічної діяльності Ю.С.Алексєєв відзначив, що актуальним є продовження співробітництва з Російською Федерацією, країнами Європи, Америки та Азії, створення основної конструкції першого ступеня ракети-носія "Таурус-2", запуск якої заплановано на 2 квартал поточного року, та ін.

Важливим для галузі було розроблення та забезпечення прийняття низки документів законодавчого характеру, що покликані підвищити ефективність космічної діяльності в державі, таких як: Концепція реалізації державної політики у сфері космічної діяльності на період до 2032 року, Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про космічну діяльність", Закон України "Про фінансове оздоровлення державного підприємства "Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод імені О.М.Макарова", розпорядження Кабінету Міністрів України щодо залучення кредиту для продовження фінансування проекту створення космічного ракетного комплексу "Циклон-4".

Висвітливши основні аспекти космічної діяльності у 2011 році, Голова ДКА України відповів на запитання представників ЗМІ та запросив останніх на прес-конференцію, присвячену 20-й річниці з дня заснування Державного космічного агентства України. Орієнтовна дата проведення прес-конференції 27 лютого 2012 р. 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Україна розвиває конкурентоспроможний ри…

18-05-2016 Олена - avatar Олена

Україна розвиває конкурентоспроможний ринок відновлюваних джерел енергії

16 травня 2016 року у Комітеті ВРУ з питань ПЕК за участю Голови Держенергоефективності відбувся круглий стіл "Стан виконання Національного плану дій з відновлювальної енергетики на період до 2020 року:...

Засідання «Елітарної світлиці» на тему: …

19-02-2015 Anna - avatar Anna

Засідання «Елітарної світлиці» на тему: «Академічна наука України у ХХІ ст.: досягнення світового рівня, проблеми та виклики, реформування та вибори»

25 лютого 2015 року о 18 год. у Київському міському Будинку вчителя (вул. Володимирська, 57, третій поверх, велика вітальня, к.308) відбудеться чергове засідання «Елітарної світлиці» на тему: «АКАДЕМІЧНА НАУКА УКРАЇНИ У ХХІ...

Всеукраїнський конкурс інноваційних прое…

13-06-2014 Anna - avatar Anna

Всеукраїнський конкурс інноваційних проектів «Sikorsky Challenge 2014»

15 квітня 2014 року розпочато третій Всеукраїнський конкурс інноваційних проектів «Sikorsky Challenge 2014», що проводитиметься на базі лідируючого науково-дослідницького університету України - Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут».