Road-show «СНД: партнерство в інноваціях»

 

У заходах взяли участь представники Фонду інфраструктурних та освітніх програм Російської корпорації нанотехнологій, Відкритого університету Сколково, Національної академії наук України, Держінформнауки, Російського центру науки і культури в Україні, ЗАТ «Міжнародний ін-         нова-ційний нанотехнологічний центр» (Наноцентр «Дубна»), юридичної фірми Salans, департаменту «Комунікації у сфері інновацій» КГ Insiders, компанії Fine Technologies та ін.

Відкрив road-show «СНД: партнерство в інноваціях» семінар, який відбувся у Державному агент-стві з питань науки, інновацій та інформатизації України. Семінар був спрямований на обмін прак-тичним досвідом та безпосереднє спілкування представників провідних інноваційних компаній і наукових центрів СНД. Мета цього діалогу – пошук партнерів та досягнення з ними попередніх домовленостей щодо майбутнього співробітництва.

Семінар відкрив Перший заступник Голови Держінформнауки Борис Гриньов, який розповів про сучасний стан розвитку інноваційної діяльності в Україні та наголосив на важливості проведення подібних заходів. З доповідями та презентаціями виступили представники Фонду інфраструктурних та освітніх програм Російської корпорації нанотехнологій, Відкритого університету Сколково, ОІЯД, компанії Fine Technologies та юридичної фірми Salans. Зокрема, учасникам семінару були запропоновані доповіді “Відкритий університет Сколково як інструмент залучення талановитої молоді в орбіту Інноваційного центру Сколково”; “Інфраструктурні проекти РОСНАНО”; “Досвід організаційно-правової підтримки інновацій в світі та Росії і застосування його для співробітництва між державами-учасницями СНД”; “Розвиток креативних здібностей, як складової інноваційної діяльності”.

Під час прес-конференції, яка відбулась 13 березня, Перший заступник Голови Держінформнауки Борис Гриньов підкреслив, що питання активізації інноваційної діяльності в Україні залишається надзвичайно актуальним. Його підтримав директор з питань інноваційних технологій Російського центру науки та культури в Україні Олександр Урбан, який зазначив, що проведення road-show сприяло визначенню актуальних питань у сфері інновацій, а також висловив свої побажання щодо проведення подібних заходів у Харкові, До-нецьку, Дніпропетровську й створення спеціалізованого інформаційного веб-порталу для безпосереднього спілкування керівників інноваційних центрів з активною молоддю.

Андрій Єгоров, Виконавчий директор Відкритого університету Сколково, повідомив, що університет не є стандартним вищим навчальним закладом. Його головна місія — розповсюдження сучасних науково-технологічних знань, розвиток креативності, а також підтримка талановитої молоді, яка планує працювати в Центрі інновацій “Сколково”.

Підтримуючи важливу роль молоді в розвитку інноваційної діяльності, Олександр Рузаєв, заступник директора ОІЯД з питань інноваційного розвитку за сумісництвом директор МІЦНТ СНД, зазначив, що Центр, який був створений в 2009 році за сприянням одинадцяти організацій з семи держав — учасниць СНД, наразі організовує стажування та надає гранти молодим вченим і спеціалістам з країн СНД з метою імплементації наукових та інноваційних проектів для їхньої комерціалізації. Водночас, він зазначив, що рівень розвитку держави визначається, насамперед, рівнем розвитку технологій. Державна політика в сфері науки, технологій та інновацій в багатьох країнах передбачає створення національних інноваційних систем, важливими елементами яких є територіальні науково-технічні утворення – технополіси, технопарки, інноваційні економічні зони, тощо. Так, у Росії створена Особлива економічна зона “Дубна”, в якій проводяться дослідження за пріоритетними науково-техно-логічними напрямкам.

В рамках road-show також відбулася зустріч російської делегації з керівництвом Національної академії наук України (НАНУ) та Держінформнауки.

Борис Патон, президент Національної академії наук України, повідомив, що незважаючи на фінансово-економічну кризу, розвинені країни приділяють особливу увагу дослідженням з високим ступенем ризику та високою потенційною віддачею, концентруючи ресурси, перш за все, на інноваціях. Україна в цьому питанні істотно відстає, й це кількісно та якісно позначається на економічних показниках. У зв'язку з цим він підкреслив важливість ініціативи Об'єднаного інституту ядерних досліджень зі створення Міжнародного інноваційного центру нанотехнологій СНД, одним із засновників якого стала НАНУ. За словами Бориса Патона, МІЦНТ СНД багато уваги приділяє освітнім програмам для наукової молоді. Президент НАНУ підкреслив, що цей напрямок роботи треба активно розвивати, оскільки він “сприяє налагодженню тісніших контактів між молодими вченими країн СНД”. Водночас, за його словами, зміцнення взаємодії у науковій та освітній сферах в рамках СНД дозволить активізувати інноваційну діяльність. З цим твердженням погодився Олександр Рузаєв. Він підкреслив, що в Україні, Росії та інших країнах СНД проблеми в інноваційній сфері є дуже схожими, тому й вирішувати їх легше спільно.

Під час зустрічі з керівником Держінформнауки України Володимиром. Семиноженком українській стороні було передано запрошення взяти участь у Міжнародному форумі «Інновації. СНД. Майбутнє», який відбудеться       4-5 квітня 2012 року у Дубні та Москві.

Road-show «СНД: партнерство в інноваціях», проведений у Києві викликав великий інтерес у місцевих наукових і експертних колах. Учасники зустрічей - Перший заступник Голови Держінформнауки України Б.В. Гриньов, старший радник Посольства РФ в Україні І.Б. Севастьянов, керівник Представництва Росспівробітництва в Україні К.П. Воробйов, заступник директора Російського центру науки та культури в Україні     О.М. Урбан та ін. висловили практичні пропозиції щодо взаємодії в сфері інновацій між країнами-учасницями СНД, відзначивши, що для успішного розвитку партнерства необхідна серйозна законодавча та фінансова підтримка держави.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

На Міжнародному агрофорумі ректор ЖНАЕУ …

10-05-2016 Олена - avatar Олена

На Міжнародному агрофорумі ректор ЖНАЕУ Олег Скидан провів переговори про співпрацю з університетами Вірменії та Естонії

Ректор Житомирського національного агроекологічного університету Олег Скидан у складі делегації від України нещодавно відвідав Міжнародний агрофорум Mare Balticum – «Екологічно «розумне» сільське господарство», що проходив у місті Тарту (Естонська Республіка)...

Рейтинги університетів: як правильно чит…

15-10-2015 Олена - avatar Олена

Рейтинги університетів: як правильно читати, «Дзеркало тижня» від 13 жовтня 2015 року

У світі глобалізованої вищої освіти міжнародні університетські рейтинги рік у рік стають дедалі актуальнішими — для абітурієнтів, аби зорієнтуватися, куди ж вступити в іншій країні, і для самих університетів, аби...

Дайджест новин у сфері науки та інноваці…

24-05-2013 Олена - avatar Олена

Дайджест новин у сфері науки та інновацій за 22-24.05.2013 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...