Технопарки Росії отримають податкові пільги і обов'язок проходити атестацію

Одночасно з цим, отримання статусу технопарку ускладниться атестацією.

Претендент на звання «техно- парку» буде зобов'язаний пройти особливу атестацію, а успішно атестовані технопарки зможуть отримати податкові пільги. Такі положення містяться в законопроекті, що розробляється Асоціацією технопарків у сфері високих технологій (АТС) спільно з Мінкомзв'язку і Мінекономрозвитку. Про підготовлюваний «закон про технопарки», розповів глава Асоціації Андрій Шпіленко.

Заступник глави департаменту державної політики в галузі інформаційних технологій Мінкомзв'язку Денис Солодовников підтвердив, що робота над цим документом ведеться. Як очікується, стадії внесення до Держдуми законопроект зможе досягти приблизно через рік.
Зараз в Росії, згідно з даними Асоціації, технопарками називають себе рівно 100 організацій, причому більша частина з них, як каже Шпіленко, зайнята здачею в оренду офісних площ. У цій сотні, на його думку, не більше 20-30 «майданчиків комерціалізації нових технологічних ідей», тобто технопарків в буквальному сенсі цього слова. Можна помітити, що в Асоціацію, яка була створена і працює в тісному співробітництві з Мінком-зв'язку входять 15 технопарків - учасників, і ще 5, за словами Шпіленка, подали заявки на вступ.

До прийняття закону статус технопарку буде присвоюватися на підставі «Положення», розробленого Асоціацією. У число ознак «істинного технопарку» входить площа (близько 4 гектарів), тісні зв'язки (але не афілійованість) з вузом або науково-дослідною установою, а також надається резидентам спектр послуг: консалтингових, бухгалтерських та юридичних.
Цікаво, що з часів першої публікації цих критеріїв на з'їзді Асоціації в жовтні 2011 р., вимоги до технопарків трохи пом'якшилися: у жовтні мінімальна займана площа технопарку обмежувалися 10 гектарами проти 4 нинішніх. Як очікується, статус технопарку зажадає підтвердження раз в три роки.

В остаточному вигляді вимоги до технопарку будуть прийняті на з'їзді Асоціації в Новосибірську в січня 2012 р.

Передбачається, що офіційний статус технопарку принесе як мінімум один істотний бонус: в розроблюваному законі будуть описані податкові пільги його резидентам. За словами Шпіленка, його Асоціація хоче отримання для своїх підопічних тих же пільг, якими володіють резиденти фонду «Сколково», а також тих, якими наділені резиденти особливих економічних хон в регіонах.

В ході написання цього матеріалу стало відомо про створення посади віце-прем'єра, відповідального за модернізацію, на яку був призначений колишній заступник голови Адміністрації президента Владислав Сурков. До цих пір тематичний блок, який має відношення до модернізаційних проектів (у тому числі і до технопарків), в уряді курирував колишній віце-прем'єр Сергій Іванов, у свою чергу призначений на посаду глави Адміністрації чотирма днями раніше (22 грудня 2011 р.).

Кураторські функції Сергій Іванов здійснював, будучи главою Урядової комісії з транспорту і зв'язку. Незважаючи на його відхід до Адміністрації президента, і пересування Суркова «на модернізацію», про його майбутнє як голови комісії з транспорту і зв'язку  нічого не відомо.

Глава Асоціації технопарків Андрій Шпіленко вітав призначення Суркова: «Я б хотів, щоб це торкнулося (тематики технопарків - прим. CNews). Владислав Сурков - дуже креативна людина. Якщо він займеться нашою темою, тим самим підвищиться і сам статус інновацій, і ми отримаємо нові ідеї. Я обома руками за це призначення».

Крім того, Андрій Шпіленко зауважив, що, оскільки Сурков був одним з ідеологів фонду «Сколково», з його допомогою Асоціація технопарків зможе швидше й ефективніше вибудувати механізми взаємодії зі «Сколоково». А досвід колишнього заступника голови адміністрації в роботі з молоддю, як вважає Шпіленко, зможе допомогти при створенні в технопарках молодіжних інноваційних центрів.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

журнал НАУКА СЬОГОДНІ №31-32 (2012)

31-08-2012 Олена - avatar Олена

журнал НАУКА СЬОГОДНІ №31-32 (2012)

Наука сьогодні №31-32 (2012) скачати Видання «Наука сьогодні». Періодичність: двічі на місяць. Метою журналу є забезпечення оперативною інформацією про події, здобутки, досягнення у сфері фундаментальних і прикладних наук, високих технологій як управлінських...

XІV Международная научно-практическая ко…

01-07-2015 Anna - avatar Anna

XІV Международная научно-практическая конференция  «Актуальные вопросы и организационно-правовые основы международного сотрудничества в сфере высоких технологий»

ИНФОРМАЦИОННОЕ ПИСЬМО   Государственное предприятие «Центр научно-технической информации и содействия инновационному развитию Украины» (ГП «Укртехинформ») приглашает Вас принять участие  в XIV Международной научно-практической конференции «Актуальные вопросы и организационно-правовые основы международного сотрудничества в...

Оптический пинцет усовершенствован для р…

14-12-2012 Светлана - avatar Светлана

Группа исследователей из Инженерной школы Стэнфорда, под общим руководством профессора Дженнифер Дион (Jennifer Dionne) разработали способ, который позволит применять оптический пинцет для работы с частицами, размер которых составляет менее двух...