Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 153

Популярність природничо-наукових і технічних спеціальностей зростає - професор ХНУ ім. В.Н. Каразіна Чебанов

В якості прикладу можу навести спільні дії з популяризації науки з боку двох рідних для мене організацій - ХНУ ім. В. Н. Каразіна і НТК "Інститут монокристалів" НАН України. Тісна робота з молодими людьми, що визначаються у виборі майбутньої спеціальності, починається задовго до випускних класів. Викладачі, наприклад, хімічного факультету "Каразінського" університету регулярно відвідують школи Харківського регіону, розповідають про розвиток науки, проводять цікаві лекції, показують захоплюючі досліди, влаштовують дні відкритих дверей. Школярі мають можливість відвідати кафедри, поспілкуватися з професорами, доцентами і молодими ученими.

 

З іншого боку, кожного тижня по два-три класи відвідують виставку наукових розробок, що постійно оновлюється, і діючі лабораторії НТК "Інститут монокристалів", знайомляться з реальними роботами українських учених у сфері хімії, фізики, матеріалознавства.

Скажу чесно, що у багатьох дітей, та й учителів, після таких візитів горять очі і хочеться вірити, що це все відіграє важливу роль у формуванні наукового світогляду сьогоднішніх школярів, а завтрашніх повноправних громадян України, які в недалекому майбутньому визначатимуть напрям розвитку країни.

Крім того, окрім все ще існуючої досить високої затребуваності українських розробок на світовому ринку високих технологій (про що багато жителів нашої країни, на жаль, навіть не здогадуються), є ще один важливий чинник, який дозволяє з оптимізмом дивитися в наше наукове майбутнє.

Багато хто вважає, що потік учених спрямований виключно за межі України. Проте це не зовсім вірно. Існує і зворотний струмочок із молодих і вже відомих фахівців, які приїжджають у наукові організації нашої країни для проходження стажування і проведення серйозних наукових досліджень.

Тільки у НТК "Інститут монокристалів" за останні два роки з довгостроковими і короткостроковими візитами приїжджали доктори і професори зі США, Німеччини, Індії, Туреччини, Росії, Китаю, Вірменії, Білорусі та інших країн. А це говорить про те, що в Україні існують цілі наукові напрями, в яких ми як мінімум не відстаємо, а в деяких і випереджаємо своїх колег з-за кордону, - сказав професор Чебанов.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

В Финляндии состоялся III-й Инновационны…

20-06-2012 Светлана - avatar Светлана

13-15 июня в финском городе Лаппеенранта состоялся III-й Инновационный форум Россия-ЕС, в котором приняла участие делегация Фонда Сколково во главе с вице-президентом О.Б.Алексеевым, сообщает пресс-служба фонда.

Укрзалізниця запрошує виробників та наук…

20-08-2015 Олена - avatar Олена

Укрзалізниця запрошує виробників та науковців до спільної розробки приладу для вимірювання температури на безстикових коліях

Фахівці колійного господарства Укрзалізниці планують залучити виробників і науковців до розробки та впровадження приладу, за допомогою якого визначатимуться температурні напруження на залізничних коліях. За словами спеціалістів, сьогодні для утримання безстикових колій,...

Конкурс на здобуття іменних стипендій Ве…

01-02-2016 Олена - avatar Олена

Конкурс на здобуття іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих учених

Лист НАН України про оголошення конкурсу №9к/124-8 від 25.01.2016 р. Відповідно до постанови Верховної Ради України від 16.03.2007 № 774-V, якою затверджено Положення про іменні стипендії Верховної Ради України для найталановитіших...