Сергій Квіт: Реформи в освіті направлені на дерегуляцію та децентралізацію

Kvit KMUНа цьому наголосив Міністр освіти і науки України Сергій Квіт під час публічного звіту Кабінету Міністрів України про сто днів діяльності 12 березня 2015 року.

«Нам необхідно створити нову ситуацію в освіті. Це має бути новий уклад життя, інша організація навчального процесу», - підкреслив Сергій Квіт.

Міністр освіти і науки говорив про важливість досить складного процесу імплементації Закону України «Про вищу освіту», який потребує розробки більше 40 нормативно-правових актів, внесення змін до законів та урядових розпоряджень, а також вимагає розуміння з боку вищих навчальних закладів: «Є такі ВНЗ, які ми спонукаємо до самостійності та автономії, нагадуючи, що Міністерство не повинно давати накази».

Як підкреслив Міністр, у фокусі реформування вищої освіти перебуває якість освіти та автономія ВНЗ, оскільки кожний університет є автономним і несе відповідальність за власну якість. «Ми йдемо до того, що наші університети будуть брендами та конкурентоздатними на міжнародній арені», - підкреслив Сергій Квіт. За словами Міністра, акредитаційна комісія МОН позбавлятиме ліцензій ті вищі навчальні заклади, які займаються продажем дипломів, а кілька сотень навчальних закладів перейдуть в іншу категорію – професійно-технічну освіту.

Сергій Квіт також зазначив, що, окрім автономії академічної та організаційної, вищі навчальні заклади та науково-дослідницькі інститути матимуть фінансову автономію. «Вже є відповідна норма в Законі України «Про вищу освіту», внесено відповідні зміни в Бюджетний кодекс і наразі готується постанова Уряду про те, як університети і наукові інституції мають розпоряджатися тими коштами, що самі заробили», - повідомив Міністр.

Сергій Квіт також підкреслив значення реформування науки та її взаємодію з вищою школою. Так, Міністерство успішно проводить роботу й переговори з міжнародними донорами стосовно розвитку науки та наукової діяльності в університетах. Наприклад, 20 березня 2015 року відбудеться урочисте підписання Угоди між Україною і Європейським Союзом щодо приєднання України до програми з досліджень та інновацій «Горизонт 2020». «Горизонт 2020» – найбільша європейська грантова програма, що підтримує розвиток науки і досліджень, загальний її обсяг становить 80 млрд. євро. «З початку 2015 року всі наші університети і науково-дослідні інститути вже мають доступ до цього величезного ресурсу», - розповів Сергій Квіт.

Під час звіту Міністр освіти і науки повідомив, що одним із головних досягнень МОН за 100 днів діяльності нового Уряду стало завершення роботи по евакуації із окупованих територій та зони бойових дій 26 освітніх закладів, з яких 16 – вищі навчальні заклади, 10 - науково-дослідні інститути.

Сьогодні Міністерство освіти і науки працює разом з Комітетом з питань науки і освіти Верховної Ради України над розробкою законопроектів «Про освіту» та «Про науку та науково-технічну діяльність», котрі уже навесні будуть внесені на розгляд парламенту. «На погодженні Уряду знаходиться законопроект про професійно-технічну освіту. Ми спираємося на голландський досвід системи професійної освіти, створюватимемо близько 50 регіональних центрів професійної освіти по всій країні», - повідомив Сергій Квіт.

Міністерство реформує загальну середню освіту, зокрема, спрощує навчальні програми, децентралізує навчальний процес, що полегшить працю вчителя. Також, за словами Сергія Квіта, у цьому році МОН започатковує по всій країні літні мовні школи, над втіленням цього національного проекту працюють волонтери, студенти філологічних факультетів, а також міжнародні організації.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Дайджест новин у сфері науки та інноваці…

15-05-2012 Олена - avatar Олена

Дайджест новин у сфері науки та інновацій за 11-15.05.2012 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...

Конкурс інженерних стартапів Vernadsky C…

22-04-2015 Anna - avatar Anna

Конкурс інженерних стартапів Vernadsky Challenge

     Vernadsky Challenge – це конкурс стартапів у сфері інженерії і проектування. Команди з найбільш перспективними ідеями отримають інвестиції, професійну експертизу і доступ до інноваційної науково-технічної бази Noosphere Ventures в...

Panasonic поглине великих виробників сон…

23-02-2012 Олена - avatar Олена

Представники корпорації Panasonic ведуть переговори з приводу придбання ряду виробництв фотоелектричних панелей в США і Європі. Panasonic може використовувати найбільші за останні десять років своєї історії угоди, щоб прискорити перехід...