23-тя річниця створення Державного космічного агентства України

DKA 23 29 лютого 1992 року Указом Президента України Л.М. Кравчука було створено Національне космічне агентство України (з 2011 року – Державне космічне агентство України).

 Це дозволило нашій країні розпочати формування власної державної політики в сфері дослідження та використання космічного простору. Ініціаторами створення Агентства виступили науковці Академії наук, активісти Федерації космонавтики, керівники ракетно-космічних підприємств. Насамперед, це: Володимир Павлович Горбулін, Ярослав Степанович Яцків, Анатолій Павлович Завалішин.

За 23 роки існування космічного агентства України досягнуто ряд стратегічних результатів:

- запущено вперше під юрисдикцією України КА «Січ-1»;

- підготовлено та здійснено політ космонавта-дослідника Л.К.Каденюка;

- сформовано космічну галузь України;

- укладено угоди щодо співробітництва у космічній сфері з двадцятьма країнами ;

- забезпечено участь підприємств галузі у міжнародних космічних проектах «Морський старт», «Наземний старт», «Дніпро» та ін.

До сфери управління ДКА України входять понад тридцять промислових підприємств, науково-дослідних інститутів і конструкторських бюро різних форм власності.

Лідерами щодо створення ракетно-космічних комплексів і систем є Державне конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля, Спеціальне конструкторське бюро «Арсенал», акціонерні товариства «Хартрон» і «Інститут радіотехнічних вимірювань. Головним підприємством по випуску ракет-носіїв і космічних апаратів є Виробниче об’єднання «Південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова». Приладобудівні підприємства галузі: «Хартрон», «Комунар», «Київприлад», «Елміз» - серійно виробляють системи управління для ракет-носіїв та космічних апаратів, апаратуру стикування «Курс» для Міжнародної космічної станції.

Сьогодні Державне космічне агентство України спільно з ведучими підприємствами галузі виконує стратегічно важливі проекти: створення ракети-носія «Циклон-4» та будівництво стартового комплексу в Бразилії; створення основної конструкції першого ступеня американської ракети-носія «Антарес»; розробку та виготовлення двигуна верхнього ступеня європейської ракети «Вега»; створення Національної системи супутникового зв`язку з супутником «Либідь», Системи координатно-часового забезпечення України на базі використання глобальних навігаційних систем GPS, «Глонасс» і «Галілео».

Вагомою складовою космічної діяльності стали наукові космічні дослідження. Проведено комплекс робіт згідно з національними і міжнародними програмами, в яких Україна бере безпосередню участь. Проекти «Інтербол», «Коронас-Фотон», «Радіоастрон», «Потенціал», «Іоносат» та інші націлені на одержання нових знань щодо актуальних проблем сонячно-земних зв’язків, навколоземного простору, впливу космічних факторів на фундаментальні біологічні і фізико-хімічні процеси.

Діяльність підприємств та установ космічної галузі базується на загальнодержавних космічних програмах, які приймаються на 5 років. Наразі реалізуються заходи передбачені 5-ю Загальнодержавною цільовою науково-технічною космічною програмою України на 2013-2017 роки. Та Концепцією реалізації державної політики у сфері космічної діяльності на період до 2032 року.

На сьогоднішній день здійснено 143 пуски ракет-носіїв українського виробництва, які вивели на орбіту понад 250 космічних апаратів.

Прес-служба ДКА України

 

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

21-03-2014 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 19.03.-21.03.2014 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...

Шановні колеги!

27-09-2012 Светлана - avatar Светлана

Запрошуємо Вас до участі у Міжнародному науково-практичному форумі «Наука і бізнес – основа розвитку економіки», який відбудеться 11–12 жовтня 2012 року на базі Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара та...

Аграрії Миколаївщини пристосовуються до …

19-12-2012 Светлана - avatar Светлана

Виноградарство та садівництво є однією з провідних галузей агропромислового виробництва Миколаївщини. Пріоритетом її розвитку в умовах змін клімату є захист плантацій від шкідників та хвороб і впровадження нових зимостійких сортів....