Зустріч президента Національної академії наук України академіка Б.Є. Патона з міністром освіти і науки України С.М.Квітом

21 березня відбулася зустріч президента Національної академії наук України академіка Б.Є. ПАТОНА з міністром освіти і науки України С.М.КВІТОМ. У зустрічі також взяли участь віце-президенти НАН України академіки НАН України А.Г. Наумовець, А.Г. Загородній, головний учений секретар НАН України академік НАН України В.Ф. Мачулін, президент Українського фізичного товариства д.ф.-м. н. М.В. Стріха.

Під час зустрічі були обговорені питання взаємодії НАН України з освітянською галуззю, активізації співробітництва НАН України та МОН України, атестації наукових кадрів тощо.

Органічна і тісна взаємодія наукової сфери та освітянської галузі є одним із визначальних чинників зростання суспільно-економічного потенціалу держави. У розмові з міністром президент Академії академік Борис Євгенович Патон підкреслив, що зміцнення зв’язків науки та освіти є одним із пріоритетних напрямів діяльності НАН України. «Національна академія наук України дотримується принципової позиції, що інтеграція науки та освіти не повинна сприйматись як адміністративне, механічне злиття вищих навчальних закладів та наукових установ. Її суть полягає у налагодженні ефективної та сталої взаємодії університетів із науковими установами Академії» - наголосив академік Б.Є. Патон.

Учасники зустрічі підкреслювали важливість ефективного розвитку як освітньої компоненти в наукових установах Академії шляхом створення спільних з освітянами науково-освітніх структур, широкого залучення до викладацької роботи провідних вчених НАН України, так і наукової компоненти у вищих навчальних закладах за рахунок використання освітянами приладної бази установ НАН України, створення спільних наукових колективів тощо.

У ході розмови були обговорені конкретні приклади співпраці науковців та освітян, яка загалом охоплює весь освітянський процес: від школи до підготовки магістрів та наукових кадрів вищої кваліфікації.

В наукових установах Академії постійно працюють зі здібними школярами, зокрема в рамках діяльності Малої академії наук України. Важливу роль у підготовці студентів відіграють створені НАН України та МОН України спільні науково-навчальні структури. Так у 2012–2013 навчальних роках вони були задіяні у магістерській підготовці понад 500 студентів вищих навчальних закладів. Мережа таких структур постійно розширюється. Протягом останніх п‘яти років створено понад 80 нових філій кафедр, центрів, спільних лабораторій тощо. Так, віце-президент НАН України академік НАН України А.Г. Загородній розповів про Науково-освітній центр, створений в Інституті теоретичної фізики ім. М. М. Боголюбова НАН України. Центр працює за системою безперервної фізико-математичної освіти для школярів фізико-математичних ліцеїв та студентів фізичних та математичних факультетів, які зацікавлені в освоєнні матеріалу поза стандартною шкільною та вузівською програмами. Окрім цього, сьогодні функціонують 12 наукових установ подвійного (НАН України та МОН України) підпорядкування.

Окрему увагу учасники зустрічі приділили питанню атестації наукових кадрів.

Міністр освіти і науки України Сергій Миронович Квіт підтримав думку керівництва НАН України щодо необхідності якнайшвидшого відновлення Вищої атестаційної комісії як головного незалежного державного органу з питань атестації наукових та науково-педагогічних кадрів. Це питання неодноразово ставилося Президією Академії, а також Радою президентів академій наук України у зверненнях до вищих органів державної влади.

Також президент НАН України академік Б.Є Патон звернув увагу присутніх, що на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 1 березня 2014 р. № 65 припинено заповнення вакантних посад в організаціях, що використовують кошти державного бюджету. Президент Академії пояснив складну ситуацію, яка склалася в Україні з поповненням наукової сфери молодими кадрами, та наголосив на необхідності розглянути можливість зняття заборони на заповнення вакансій в бюджетних установах НАН України випускниками вищих навчальних закладів, аспірантури та докторантури.

Задля активізації співробітництва НАН України та МОН України, керівництво Академії запропонувало Міністерству освіти і науки України узгодити та підписати новий договір про співробітництво між НАН України та МОН України. Також з метою підвищення рівня нормативно-правового забезпечення співробітництва спільно розробити проекти типових нормативно-правових документів, спрямованих на забезпечення формування стійких взаємозв’язків між науковими установами НАН України та вищими навчальними закладами (положення про спільні лабораторії, кафедри, факультети, навчально-наукові центри та комплекси тощо). Також запропоновано регулярно організовувати та проводити спільні засідання бюро відділень НАН України та факультетів вищих навчальних закладів.

В кінці розмови міністра С.М. Квіта було запрошено взяти участь в роботі сесії Загальних зборів НАН України, яка відбудеться 3 квітня ц.р. Запрошення було з вдячністю прийняте.

Матеріали опублікували: Прес-служба НАН України

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

IV науково-технічна конференція молодих …

15-10-2015 Олена - avatar Олена

IV науково-технічна конференція молодих учених «LUMCOS-2015»

7-9 жовтня 2015 року в Інституті сцинтиляційних матеріалів (ІСМ) НАН України (м. Харків) відбулася IV Науково-технічна конференція молодих учених «Люмінесцентні процеси в конденсованих середовищах» «LUMCOS-2015». Співорганізаторами заходу стали ІСМ НАН...

Конкурс на здобуття щорічної Премії Кабі…

04-06-2014 Anna - avatar Anna

Конкурс на здобуття щорічної Премії Кабінету Міністрів

 З 1 червня 2014 року оголошується проведення конкурсу на здобуття щорічної Премії Кабінету Міністрів України за розроблення і впровадження інноваційних технологій відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 1 серпня...

Інститут ядерної медицини та променевої …

03-09-2014 Anna - avatar Anna

Інститут ядерної медицини та променевої діагностики організовує конференцію, приурочену 15-річчю діяльності

 На платформі Міжнародного Медичного Форуму «Інновації в медицині – здоров’я нації» відбудеться конференція «Актуальні проблеми ядерної медицини та променевої діагностики». Захід організовують провідні спеціалісти ДУ «Інститут ядерної медицини та променевої діагностики...