Анонс заходів Київського будинку вчених НАН України (листопад 2014)

КИЇВСЬКИЙ БУДИНОК ВЧЕНИХ НАН УКРАЇНИ

6 ЛИСТОПАДА

ФІЛОСОФСЬКИЙ КЛУБ "ДАР СОФІЇ".

Тема: „Любов, смерть і безсмертя у філософських поглядах Володимира Соловйова. Друга частина”. У лекції планується розглянути погляди Володимира Соловйова на питання любові і життя людської души і їхні філософські витоки (від філософії кохання Платона до філософії спільної справи М.Федорова). Особливий інтерес викликає еволюційна теорія любові і кохання у Соловйова, оцінка ним любові як сили, що преображає духовне і навіть тілесне життя. Планується також зупинитися на питанні впливу Соловйова на філософів і поетів Срібного віку та на сучасну історично-філософську думку.

Доповідає керівник клубу, к.філос.н, ст. наук. співр. Ін-ту філософії ім. Г.Сковороди НАН України О.В. Кіхно.

Початок о 19.00.

14 ЛИСТОПАДА

КЛУБ „ВСЕСВІТ, ПРОСТІР, ЧАС”.

Тема: "Сучасні дослідження сонячної системи космічними апаратами".

Лекція присвячена результатам дослідження тіл Сонячної системи, що стали надбанням науки за останні декілька років. До числа світів, які ми фактично відкрили заново протягом минулого десятиріччя, відносяться Меркурій, Венера та Сатурн. Продовжує дивувати, здавалося б, уже добре вивчений Марс. Вперше відкрився нашим поглядам астероїд Головного поясу — Веста. І нарешті, справжньою «зіркою» на багато років наперед стане комета Чурюмова-Герасименко!

Доповідає д.ф.-м.н. Дмитро Вібе (Ін-т астрономії РАН).

Керівник клубу – к.т.н., голов. ред. журналу „Вселенная, пространство, время”

С.П. Гордієнко.

Початок о 18.30.

15 ЛИСТОПАДА

ЛЕКТОРІЙ “ПРО ЩО РОЗПОВІДАЄ АРХЕОЛОГІЯ”.

Тема: “Палеолітичне мистецтво України.”

Найдавніші пам'ятки мистецтва в Україні належать до доби пізнього палеоліту (25 -14 тис. років тому). Мистецькі твори представлено графічними та живописними малюнками, антропоморфною та зооморфною скульптурою, прикрасами, музичними інструментами. Зустрічаються знаряддя праці, прикрашені орнаментами та барельєфами. Вони виготовлені із бивня та кістки мамонта, рогу оленя, зубів тварин, мушель, каменю. При орнаментації використовували мінеральні фарби.

В Україні відомо дві групи пам’яток з мистецькими проявами: Середнє Подніпров’я (Мізин, Оболоння, Києво-Кирилівська стоянка, Добранічівка, Семенівка, Межиріч, Гінці) та Середнє Подністров’я (Дорошівці ІІІ, Молдово І та V, Кормань IV та 9, Атаки).

Найбільш виразною пам’яткою є стоянка Мізин на Десні. В колекції мистецьких виробів присутні оригінальні жіночі статуетки, браслети, орнаментовані меандровим та ялинковим графічним орнаментом, намисто та підвіски з мушель та кістки. На особливу увагу заслуговує комплекс кісток мамонта, прикрашених геометричним орнаментом, нанесеним червоною вохрою, які інтерпретовані як найдавніші музичні інструменти.

Доповідає к.і.н. Л.В.Кулаковська.

Керівник лекторію – к.і.н. Е.А.Кравченко.

Місце проведення – Археологічний музей ІА НАН України, вул. Б.Хмельницького, 15

(приміщення Природничого музею).

Вхід вільний. Початок о 15.00.

27 ЛИСТОПАДА

НАУКОВИЙ СЕМІНАР „СОЦІОНІКА”.

Тема: "Формування інтегральних типів етнічних та державних ментальностей та їх еволюція".

Розглядаються історичні та соціальні процеси, пов'язані з формуванням етнічних та державних ментальностей.

Доповідає керівник семінару, директор Міжнародного ін-ту соціоніки,

д.філософії О.В.Букалов.

Початок о 18.30.

28 ЛИСТОПАДА

СЕМІНАР “ПРОБЛЕМИ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЮ БЕЗПЕКОЮ”.

Тема: “Сучасні технології проведення спеціальних інформаційних операцій”.

Розглянуто форми і види інформаційно-психологічного протиборства. Розкрито етапи, ознаки, суб’єкти та методи спеціальних інформаційних операцій. Проведено аналіз спеціальних інформаційних операцій іноземних держав на шкоду національним інтересам України. Розглянуто особливості підготовки фахівців із захисту інформаційного простору від шкідливих інформаційно-психологічних впливів..

Доповідає к.н. з держ. управління, доцент каф. Ін-ту спец. зв'язку та захисту інформації НТУУ "КПІ" В.М. Петрик.

Керівники семінару д.т.н., проф. ІПМЕ НАН України В.В.Мохор,

д.т.н., проф. О.М.Богданов.

Початок о 16.00.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Держінформнауки розпочинає проведення ат…

25-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

 Вівторок, 22 травня 2012 Держінформнауки, як центральний орган виконавчої влади з питань реалізації державної політики у сфері наукової та науково-технічної діяльності, розпочинає проведення атестації державних наукових установ  відповідно до постанови...

Міжнародна дослідницька група використан…

11-12-2012 Светлана - avatar Светлана

ЄС почав великомасштабну комплексного проекту під назвою «BlueGenics в області боротьби з остеопорозом. Проект спрямований на виявити генетичні проекти нових ліків із морських організмів, які могли б допомогти запобігти і...

Красноярский край стал лучшим инновацион…

28-09-2012 Олена - avatar Олена

 28.09.2012 27 сентября в рамках V Петербургского международного инновационного форума Красноярский край выиграл первый кубок вызова "Лучший инновационный регион России", опередив 42 других региона. В следующем году кубок решено провести в...