ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ КОНКУРС "ВИНАХІД РОКУ" ЗАВЕРШЕНО!

 

Конкурс «Винахід року» проводиться Державною службою інтелектуальної власності України з метою популяризації винахідницької діяльності серед широких верств науково-технічної громадськості України, заохочення роботодавців до впровадження у виробництво результатів інтелектуальної праці, а також для виявлення найталановитіших та найперспективніших розробок і привернення до них уваги як вітчизняних, так й іноземних підприємців та інвесторів. Конкурс є відкритим для підприємств, установ, організацій, дослідницьких груп незалежно від їх відомчої підпорядкованості, форм власності та місця знаходження, а також індивідуальних винахідників. Функції Оргкомітету конкурсу покладено на Український центр інноватики та патентно-інформаційних послуг (УкрЦІПІП), який виконує науково-методичне та організаційне забезпечення Конкурсу.

Прийом конкурсних матеріалів у 2011 році розпочався 1 серпня і тривав до 31 жовтня. Протягом цього періоду проходила активна інформаційно-рекламна кампанія. Інформацію про Конкурс надсилали безпосередньо підприємствам, вищим учбовим закладам та науковим установам України. Фахівці УкрЦІПІП надавали численні консультації щодо умов участі в Конкурсі та правил підготовки конкурсних матеріалів.

Оргкомітет здійснював прийом та реєстрацію конкурсних матеріалів, перевірку їх відповідності умовам Конкурсу, попередню оцінку матеріалів за встановленими критеріями. Проведено два засідання Експертної ради та підсумкове засідання Конкурсної комісії.

У 2011 році на Конкурс подано 291 патент (у 2010 – 337), зокрема 114 винаходів і 177 корисних моделей, що становить 39 і 61%, відповідно. Частка винаходів у конкурсних роботах перевищує статистичні показники патентування за 2011 рік (зареєстровано 4061 винахід і 10291 корисну модель, що становить 28 і 72%, відповідно) і свідчить про зростання рівня Конкурсу. Також варто зазначити, що 173 патенти (60% від загального обсягу) подано вищими навчальними закладами України.

Усі подані на Конкурс роботи розглядалися в «абсолютній» категорії – «Кращий винахід року». Згідно зі змінами, внесеними цього року в Положення про конкурс, до категорії «Кращий винахід серед молоді» віднесено 7 робіт, вік авторів яких не перевищує 30 років.

За галузевими номінаціями подані на Конкурс роботи розподілилися таким чином:

  • Сучасні промислові технології, нова техніка і матеріали (157 робіт);

  • Медицина, біотехнології, агропром (64);

  • Ресурсозбереження, енергоефективність, екологічна чистота (24);

  • Здорове, безпечне і достойне життя (20);

  • Будівництво і транспорт (12);

  • Інформаційні технології, телекомунікації, електроніка (10).

Чотири роботи було відхилено як такі, що не відповідають умовам Конкурсу.

Помітна кількісна перевага у категорії «Сучасні промислові технології, нова техніка і матеріали» зумовлена тим, що під час проведення первісної оцінки сюди були віднесені й ті патенти, які раніше за формальними ознаками потрапляли в інші категорії (наприклад, машина для калібрування зерна – в категорію «Агропром», деталь енергетичного обладнання – в «Енергетику», спосіб очистки рідини – в «Хімію» тощо). Надалі планується періодично переглядати склад галузевих категорій і, в разі потреби, об’єднувати їх або розбивати на кілька вужчих.

Серед регіонів України найбільше робіт на Конкурс подали Київ і Київська область (82), а також Харківська (45) та Одеська (25) області. Жодної роботи не надійшло з Житомирської, Івано-Франківської, Тернопільської, Херсонської та Хмельницької областей. Кілька областей подали на Конкурс лише один-два патенти, тому не брали участі у визначенні кращого винаходу в регіоні, бо першість визначалася лише для тих областей, від яких на другий тур Конкурс вийшло не менше п’яти робіт. Досвід останніх років засвідчує, що, окрім кількох провідних в економічному та науковому відношеннях областей (Київської, Харківської, Дніпропетровської і Закарпатської), які стабільно подають на Конкурс велику кількість гідних робіт, передбачити активність регіонів неможливо. Кілька років поспіль мінімальну активність виявляють Житомирська, Чернігівська, Тернопільська області; кількість робіт, поданих іншими областями, варіює від однієї–двох до кількох десятків у різні роки.

На першому етапі всі роботи пройшли первинну оцінку за критеріями, встановленими у Положенні про конкурс. За її результатами на другий тур відібрано 280 робіт (майже 95%), з них 111 патентів на винахід і 169 патентів на корисну модель. Високий відсоток робіт другого туру ще раз підкреслює зростання рівня конкурсних робіт цього року.

На другому етапі експерти ДП «Український інститут промислової власності» (ДП УІПВ) повторно оцінювали конкурсні роботи. Експерти мали право додавати до оцінки за загальними критеріями ще до 20 балів за «якісні» показники – оригінальність технічного рішення, складність поставленої і вирішеної задачі, соціальну або гуманітарну значущість, актуальність тощо. У переважній більшості випадків повторні оцінки, виставлені експертами ДП УІПВ, перевищували попередні оцінки. У підсумку, до фінальної частини Конкурсу вийшло 278 робіт – це рекордна кількість за усі роки проведення конкурсу «Винахід року».

Результати повторної оцінки ретельно проаналізувала Експертна рада Конкурсу. Номінантів визначали за кількістю набраних балів з врахуванням інших показників, причому перевагу віддавали винаходам, які пройшли кваліфікаційну експертизу, на відміну від корисних моделей патенти, на які видаються під відповідальність заявника без перевірки їх відповідності умовам патентоздатності. Також бралося до уваги, якщо роботи-претенденти складали комплекс винаходів або корисних моделей, призначених для вирішення певної проблеми і об’єднаних між собою, наприклад, технологічним процесом. Разом з тим, аналіз матеріалів другого туру показав, що слід виважено підходити до показників економічного ефекту, представлених учасниками Конкурсу: іноді конкурсанти прагнуть в будь-який спосіб продемонструвати максимальні цифри, відриваючись від життєвих реалій. У деяких випадках експерти в своїх коментарях відзначали сумнівність економічних показників; в окремих роботах взагалі незрозуміло, звідки беруться вихідні дані для розрахунків. У деяких роботах розрахунок проводиться на умовах повного заміщення новою продукцією, виготовленою з використанням винаходу (який все ще перебуває на стадії НДР або ДКР) усієї відповідної продукції в масштабах України тощо. Тому під час визначення загальної оцінки такі «гіпотетичні» економічні ефекти або не враховувались взагалі – особливо якщо заявлений термін впровадження становить 2–3 місяці, а патенту вже 2–3 роки, або враховувались частково, наприклад, на одиницю технологічного устаткування.

У майбутньому до Положення про конкурс передбачається внести жорсткіші вимоги щодо конкурсних матеріалів. Крім того, буде розроблено спеціальні рекомендації для учасників Конкурсу стосовно підготовки комплекту матеріалів.

За результатами другого туру Експертна рада подала на розгляд Конкурсної комісії пропозиції щодо нагородження переможців в абсолютній номінації «Кращий винахід року», серед молоді, у галузевих та регіональних номінаціях, а також запропонувала нагородити спеціальними відзнаками кілька патентів, які заслуговують окремої уваги і заохочення. На засіданні Конкурсної комісії 20 березня розглянуто результати роботи Експертної ради, проаналізовано підсумки конкурсу «Винахід–2011» і визначено переможців.

Кращим у 2011 році став винахід за патентом № 95541 «Спосіб виготовлення тиглів, посудин, труб та профільованих виробів з тугоплавких матеріалів з монокристалічною, полікристалічною та певною структурою», створений в Інституті електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України; друге місце посів винахід за патентом № 92286 «Напівпровідниковий сцинтиляційний матеріал на основі активованого селеніду цинку та спосіб його одержання», патентовласник – Інститут сцинтиляційних матеріалів НАН України; на третьому місці – комплекс винаходів за розробленими у Національному транспортному університеті патентами №№ 94374 і 94563 «Технологія виконання земельних робіт при капітальному ремонті лінійної частини магістральних трубопроводів і комплекс технологічного обладнання для її здійснення» і «Тандем машин для розкривання та підкопування трубопроводу або іншого підземного об’єкту». Ці винаходи були беззаперечними лідерами як першого, так і другого туру конкурсу, набагато випередивши інші роботи за кількістю набраних балів.

Також визначені володарі першості по тринадцяти областях та у шести галузевих категоріях, причому в категорії «Будівництво і транспорт» Конкурсна комісія як виняток вирішила присудити одразу два перших місця.

Серед молоді кращим став доцент Харківського національного технічного університету сільського господарства, к.т.н. О.О. Мірошник. Він є одноосібним автором винаходу і двох корисних моделей та співавтором ще 4 винаходів і 5 корисних моделей, поданих на конкурс.

Конкурсна комісія нагородила спеціальними відзнаками низку винаходів та корисних моделей, які мають важливе економічне та соціальне значення, можуть бути реалізовані без значних фінансових витрат і спрямовані в основному на поліпшення рівня та якості життя.

Повний перелік переможців Всеукраїнського конкурсу «Винахід–2011» наведений в таблиці результатів. Детальніша інформація про ці роботи представлена у спеціальному каталозі.

Для нагородження Медаллю ВОІВ у категорії «Жінки-винахідники» Конкурсна комісія висунула дві групи жінок (загалом 9 осіб), авторів патентів № 95593 «Спосіб очистки води від катіонних поверхнево-активних речовин», патентовласник Одеський національний університет ім. І.І. Мечникова, та № 96065 «Спосіб прогнозування ефективності терапії глюкокортикоїдами та цитостатиками у дітей, хворих на гломерулонефрит з нефротичним синдромом», патентовласник – Інститут нефрології АМН України. Загалом в цьогорічному конкурсі брали участь більше десяти цілком або переважно «жіночих» авторських колективів.

Конкурсна комісія окремо відзначила активну і продуктивну винахідницьку роботу в Ужгородському національному університеті, який вже кілька років поспіль успішно бере участь в Конкурсі та перемагає в кількох номінаціях одразу. Конкурсна комісія звернулася до Державної служби інтелектуальної власності України з пропозицією нагородити УжНУ за найкращий результат серед вишів, які беруть участь у конкурсі «Винахід року».

Нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу «Винахід–2011» відбудеться 24 квітня ц. р. в ході урочистостей з нагоди святкування Міжнародного дня інтелектуальної власності.

Поздоровляємо переможців Всеукраїнського конкурсу «Винахід року»! Щиро вітаємо патентовласників та авторські колективи і бажаємо натхнення, творчої наснаги, успіхів у створенні та впровадженні інноваційних розробок!

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Відбулося засідання українсько-польської…

29-06-2016 Олена - avatar Олена

Відбулося засідання українсько-польської Робочої групи з питань використання космічного простору

23-24 червня 2016 року делегація ДКА перебувала у місті Жешув (Республіка Польща). Проведення спільних заходів у місті, де активно розвиваються компанії та установи авіаційної та космічної галузі Польщі, є особливо...

В графене создали запрещенную зону

20-11-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Опубликовано 20 ноября, 2012 - 00:06 Ученые создали в графене запрещенную зону, поместив его на изгибы подложки из карбида кремния. Работа опубликована в журнале Nature Physics, а ее краткое содержание можно...

Високотехнологічні авіаційна та космічна…

27-09-2012 Светлана - avatar Светлана

Прес-служба Першого віце-прем'єр-міністра Високотехнологічні авіаційна та космічна галузі – це обличчя держави. Про це заявив Перший віце-прем’єр-міністр України Валерій Хорошковський під час участі у відкритті 8-го Міжнародного авіакосмічного салону «Авіасвіт...