У грудні Україна видаватиме товарам "паспорти якості" ще за одним євростандартом

Semynogenko      Харківська лабораторія контролю безпеки хімічної продукції НТК «Інституту монокристалів» НАН України, пройде міжнародну акредитацію уже у грудні, це дозволить проводити хімічний аналіз продукції згідно з вимогами регламенту REACh. Відповідні підготовчі роботи уже на завершальній стадії. Раніше лабораторія отримала атестацію на право контролю безпеки промислової продукції відповідно до регламенту RoHS, що дозволяє їй повноцінно працювати з будь-якою продукцією, видаючи відповідні сертифікати якості. Про це повідомив Голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко.     

       Як пояснив Голова Держінформнауки, необхідно впроваджувати в Україні європейські стандарти якості матеріалів, за якими має виготовлятися вся вітчизняна промислова продукція, щоб вітчизняні підприємці могли реалізовувати свою продукцію в країнах Європейського Союзу. Сертифікація стосується всієї продукції важкої промисловості, а також мова йдеться і про меблі, побутову техніку, миючі засоби, фарби, одяг, іграшки тощо. Без виконання цієї умови наші компанії не матимуть виходу на світові ринки, а це серйозні збитки для компаній. Для прикладу, з початку поточного року експорт товарів з нашої країни склав майже 31 млрд. дол., зовнішньоторговельні операції проводилися із 209 країн світу, обсяг експорту товарів до Європи склав 27,6%, зокрема до країн ЄС - 27,1%.

      На сьогодні Європа, Росія та Китай вводять обмеження на ввіз несертифікованих товарів, тому якщо українські виробники не матимуть так званих паспортів якості, то і ці ринки незабаром для них можуть закритися. «Саме тому питання імплементації європейських регламентів REACh та RoHS, яким має відповідати більшість вітчизняної промислової продукції, що експортується до країн ЄС, є дуже актуальним для нас», - зазначив Володимир Семиноженко. Харківська лабораторія контролю безпеки хімічної продукції є єдиною сертифікованою лабораторією в Україні, яка відповідає всім вимогам для проведення таких аналізів. Фактично створено в Україні власну інфраструктуру, яка дозволяє і імпортерам, і експортерам працювати в нормальному середовищі.

      Раніше для оформлення «паспорту безпеки» на продукцію українським виробникам потрібно було звертатися до європейських і навіть китайських лабораторій і платити чималі гроші. Тепер такі послуги для українських компаній стануть доступнішими. Але українським виробникам потрібно заздалегідь сертифікувати свої товари у відповідності до євростандартів.

      Харківська лабораторія обладнана передовим обладнанням і може за лічені хвилини проаналізувати десятки різних сполук. В «Інституті монокристалів» і, відповідно, в лабораторії працює потужна команда науковців-аналітиків. По суті, застосування на практиці євростандартів REACh і RoHS означає науковий супровід промислового виробництва в країні. Задля створення цієї лабораторії була розроблена спеціальна програма Державний агентством з питань науки, інновацій та інформатизації. Створення лабораторії коштувало близько 8 млн. грн.: майже 2 млн. грн. – бюджетні кошти, решту - зароблені «Інститутом монокристалів».

      Довідково REACh (Registration, Evaluation, Authorisation of Chemicals) - європейська норма щодо реєстрації, оцінки, авторизації і обмеження для хімічних речовин. Це нова директива, що стосується виробництва, торгівлі та використання хімікатів, яка націлена на захист здоров’я людей та навколишнього середовища від «хімічних» ризиків, і не зашкоджує конкурентностіхімічної промисловості ЄС. RoHS (Restriction of Hazardous Substances) - в електроніці у ході екологічних циклів накопичуються отруйні і екологічно шкідливі речовини. Директиви RoHS призначені для звільнення продуктів від цих речовин (свинцю, ртуті, кадмію, шестивалентного хрому, полібромованих біфенілів, полібромованих дифенілових етерів).

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Самолет Solar Impulse завершает межконти…

07-06-2012 Светлана - avatar Светлана

Самолет Solar Impulse, работающий на солнечных батареях, во вторник утром начал заключительный этап межконтинентального перелета из Европы в Африку, вылетев из Мадрида в столицу Марокко Рабат, сообщается на сайте разработчиков...

30 травня 2012 р. відбулось спільне засі…

07-06-2012 Светлана - avatar Светлана

Учасники спільного засідання обговорили питання про роль та місце Державного фонду фундаментальних досліджень (ДФФД) у фінансуванні науки і міжнародного наукового співробітництва. Зокрема, відзначено що з утворенням і започаткуванням діяльності...

Програма надання стипендій Фонду державн…

29-05-2014 Anna - avatar Anna

Грецький Фонд державних стипендій (Ι.Κ.Υ.) оголосив, на 2014-2015 академічний рік, Програму надання стипендій іноземним громадянам (грецького і негрецького походження) для а) післядипломного навчання 2-го циклу (написання дисертації - PhD) та...