Міністр освіти і науки України Дмитро Табачник та Посол США в Україні Джеффрі Р. Пайєтт підписали Меморандум

Tabachnik1 листопада 2013 року у Міністерстві освіти і науки України відбулася церемонія підписання Міністром освіти і науки Дмитром Табачником та Надзвичайним і Повноважним Послом США в Україні Джеффрі Р. Пайєттом Меморандуму про взаєморозуміння про запровадження Освітньої програми ім. Фулбрайта в галузі науки і техніки.

Нова програма «Фулбрайт-STEP» повністю профінансує навчання 10-ти українських студентів-старшокурсників в університетах США. Галузі спеціалізації програми: точні науки, техніка та математика. Здобувачі стипендії програми «Фулбрайт-STEP» обиратимуться на конкурсній основі за відкритою і прозорою процедурою, що складатиметься з подання письмової заявки та проведення співбесіди двонаціональною комісією експертів. Відбір університетів для учасників здійснюватиметься системою програми ім. Фулбрайта за погодженням Міністерства освіти і науки України. Ця програма академічного обміну є першою, яка спільно фінансується американським та українським урядами.

У заході взяли участь Перший заступник Міністра освіти і науки України Євген Суліма, директор Програми імені Фулбрайта в Україні Марта Коломиєць, представники Посольства США в Україні та засобів масової інформації.

         У рамках підписання Меморандуму відбулася двостороння зустріч, під час якої були розглянуті питання подальшої співпраці Міністерства освіти і науки України та Посольства США в Україні в галузі освіти.

         Під час заходу Міністр освіти і науки Дмитро Табачник побажав Послу США в Україні Джеффрі Р. Пайєтту успішної місії та висловив сподівання, що вона сприятиме розвитку та поглибленню всебічних білатеральних стосунків між двома державами.

         «Ми спробуємо разом знайти покрокову карту чи план дій вирішення тих питань, які викликають найбільшу зацікавленість з боку Посольства США», – зазначив Дмитро Табачник на початку зустрічі.

Зокрема, Міністр підкреслив, що співпраця України і Сполучених Штатів Америки в галузі освіти і науки має тільки позитивну історію.

tabachnik2

         Дмитро Табачник зупинився на основних напрямах двосторонньої україно-американської співпраці за останні роки: програма ім. Фулбрайта, співпраця МОН України і Фонду цивільних досліджень та розвитку США, розвиток незалежного оцінювання або тестування.

         На думку Міністра, сьогодні необхідно зосередити увагу на трьох напрямах українсько-американської співпраці. «У найближчі роки можуть спрацювати три речі – договори про двосторонню співпрацю між університетами або науковими установами, які, я сподіваюсь, ми з вами будемо підтримувати, але не регламентувати. Це прекрасно, коли Львівська або Харківська політехніки знайдуть спільну тему, наприклад, з Масачусецьким університетом технологій: у фізиці низьких температур, електродинаміці, матеріалам, нанотехнологіям», - наголосив Дмитро Табачник.

         Інший вектор співпраці, за словами Міністра освіти і науки – це Державна програма навчання і стажування в найкращих світових ВНЗ, у тому числі й американських. Програма упроваджена та започаткована Міністерством для того, щоб українські студенти могли потрапити в кращі навчальні заклади, лабораторії відповідно до своєї наукової діяльності.

        Третій напрямок партнерства – спільні наукові дослідження. Українські вчені могли б вчитися у американських. Сьогодні значну частину наукових досліджень в Україні замовляє приватний сектор. «Департамент наукових досліджень Міністерства міг би направити 50-60 сучасних тем, де можуть бути спільні партнерські проекти. З цього переліку американська сторона могла б обрати три  або чотири, в яких вона зацікавлена. У нас вже є приклади такої співпраці – Бразильське космічне агентство, Міністерство високих технологій Китайської Народної Республіки. Тобто ми даємо розгорнуті характеристики ВНЗ, які теми співпраці пропонують наші університети. Партнери обирають цікавий напрямок та заключають білатеральні договори», – пояснив Міністра освіти і науки.

        За словами Дмитра Табачника, програма наукових обмінів з будь-яких тем – необхідна складова співпраці. Як приклад, Міністр розповів про партнерство з британськими університетами в археології, а саме розкопок античних міст.

       «Міністерство освіти і науки України, Міністерство освіти Сполучених штатів і Посольство США можуть виконати важливу функцію – допомогти встановити якомога більше двохсторонніх контактів. Власне кажучи – це і є громадянське суспільство. Мають бути рівні умови для всіх закладів та широкі можливості», – підкреслив Дмитро Табачник.

          Він також поінформував про стан освітнього законодавства. Зокрема, Дмитро Табачник зауважив, що Парламентські слухання, які були присвячені питанню освітньої галузі, показали, що більшість народних депутатів, у тому числі й опозиційних фракцій, погоджуються з думкою про те, що варто розробити новий генеральний закон про освіту. «Ми маємо застаріле законодавство. Я думаю, що настав час змінити та уніфікувати різні закони про освітні галузі, замінивши їх одним генеральним. І ми створили робочу групу, до якої увійшли 50 експертів», – розповів Міністр.

          На думку Дмитра Табачника, «кодекс про освіту» забезпечуватиме економічну рівність освітніх закладів різних форм власності: державної, комунальної, приватної. Міністр зауважив, що реформування української освіти здійснюється і за Болонським процесом. Також Україні належить і власна ініціатива – Київське комюніке, яке було прийнято у вересні 2011 року під час Форуму міністрів освіти європейських країн, де визначено сім напрямів євроінтеграції середньої освіти та проекти практичних дій за кожним з них, зокрема, розвиток міжнародних партнерських зв’язків навчальних закладів.

Memorandum

          Посол США в Україні Джеффрі Р. Пайєтт зазначив, що освітня галузь є потужним фактором позитивної трансформації суспільства. «Я дуже зацікавлений в наступні три роки працювати над партнерством між нашими країнами в галузі точних наук, інновацій і технологій. Така співпраця буде успішною для розвитку і процвітання наших економік, що складають базис двосторонніх відносин», – підкреслив Посол.

           Він також проінформував, що Державний секретар США Джон Керрі має намір відвідати Україну у грудні цього року. «Цей візит буде розглядатися, як сигнал нашої підтримки України на шляху реформування», – наголосив Джеффрі Р.Пайєтт.

           Посол США в Україні запропонував під егідою роботи двосторонньої Комісії стратегічного партнерства, у рамках візиту Джона Керрі, підготувати пропозиції щодо співпраці в галузі науки і техніки.

          Пропозиція Джеффрі Р. Пайєтта дістала підтримку з боку Дмитра Табачника.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Татарстан: в Автограде открылось инновац…

19-12-2012 Светлана - avatar Светлана

В городе Набережные Челны на площадях ОАО «КИП-Мастер» состоялось открытие инновационного комплекса компании «Плакарт» по газотермическому напылению и наплавке.

Нова система для виявлення ртуті у водно…

04-08-2014 Anna - avatar Anna

Нова система для виявлення ртуті у водному середовищі

   Дослідники з Австралії та Іспанії розробили нову ультрачутлива дешеву і портативну систему для визначення вмісту ртуті в зразках грунтовій і річкової води.     Керівник дослідження, Абель Сантос (Abel Santos)...

Луганська Мала академія наук відновила с…

21-11-2014 Anna - avatar Anna

У м. Рубіжне відновив діяльність один з найкращих закладів системи МАН України - Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді. Національний центр «Мала академія наук України» здійснює безпосередню підтримку та координацію...