Презентовані на Міжнародному науково-технологічному форумі проекти свідчать про конкурентоздатність вітчизняної науки

Forum 2013    Українська наука доказує свою актуальність: вітчизняні вчені прийшли на Міжнародний форум "Наука. Інновації. Технології - 2013", який проводиться в Україні 15-17 жовтня, з величезною кількістю наукових проектів різноманітного спрямування.

«Форум є потужним майданчиком для обміну інформацією і досвідом. Особливої ваги він має для українських вчених, оскільки вони можуть заявити про свої досягнення практично на весь світ», - наголосив Голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко.

   Українська наука доказує свою актуальність: вітчизняні вчені прийшли на Міжнародний форум "Наука. Інновації. Технології - 2013", який проводиться в Україні 15-17 жовтня, з величезною кількістю наукових проектів різноманітного спрямування.

«Форум є потужним майданчиком для обміну інформацією і досвідом. Особливої ваги він має для українських вчених, оскільки вони можуть заявити про свої досягнення практично на весь світ», - наголосив Голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації ВолодимирСеминоженко.

За його словами, у рамках Форуму буде представлено велика кількість розробок вітчизняних наукових установ, ВНЗ і підприємств, зокрема робіт, удостоєних Премії Кабінету Міністрів України за впровадження інноваційних технологій. Крім того, будуть презентовані роботи, допущені до участі у конкурсі на здобуття Державних премій України в галузі науки і техніки 2013 року, і які стали переможцями I етапу з відбору інноваційних проектів.

«Представлені на Форумі проекти свідчать про те, що Україна має потужну наукову базу. Наші розробки дуже часто залишаються непоміченими, незаслужено забутими і залишеними на задвірках промислового виробництва і масового використання. Наша мета – ознайомити і Україні і світ із цими унікальними напрацюванням», - заявив Володимир Семиноженко.

Проекти в галузі медицини і охорони здоров'я дуже часто мають ще й великий соціальний ефект. Взяти хоча б так званий контактний мамограф, розроблений Донецьким фізико-технічним інститутом ім. Галкіна - він дозволяє жінкам виявити онкзахворювання молочних залоз на ранній стадії. Принцип роботи приладу дуже простий і базується на точному (до 0,05 градуса) вимірюванні температури: відхилення в цих температурних показниках сигналізує про можливу проблему. Прилад коштує приблизно 30-35 тис. грн. - на відміну від закордонних термографів, які дистанційно вимірюють температуру і коштують приблизно 30 тис. євро. Крім того, ця установка має дуже компактні розміри – а, значить, дозволяє без будь-яких проблем її переводити у найвіддаленіші села.

Або, наприклад, згадаймо про інформаційну технологію «Фазаграф» для високоточної діагностики серцевих захворювань, розроблену Міжнародним науково-навчальним центром інформаційних технологій та систем. Цей унікальний медичний прилад оперативно знімає кардіограму прямо з пальців. Прилад простий і компактний, але разом з цим «розумний», бо здатний «запам’ятовувати» попередні результати обстеження і порівнювати з поточними. «Фазаграф» показує навіть невеликі відхилення, що дозволяє запобігти ускладненням. Інший винахід цього ж Центру – апарат для електростимуляції з біокеруванням «Тренар», призначений для прискорення реабілітації хворих після інсульту. Прочитуючи імпульси, наприклад, зі здорової руки, «Тренар» передає їх потім на постраждалу, змушуючи м’язи скорочуватися. А апаратом «Екзоскелетон» («зовнішній скелет») зацікавилися навіть військові: він слугує для розвантаження або навантаження на м’язову систему, корисний також спортсменам, інвалідам. Апарат кріпиться до тіла, допомагає рухатися і, таким чином,знижує навантаження.

Ще одна актуальна тема для України - енергозбереження. Тут теж є прогресивні напрацювання. Так, Інститут технічної теплофізики НАН України, який сьогодні є провідним центром в Україні у галузітепломасообміну, теплоенергетики та енергозберігаючих тепло технологій, розробив котли для комунальної енергетики з коефіцієнтом корисної дії до 97-98%. Для порівняння: переважна більшість діючих котлів застаріла з ККД на рівні 40-50%.

Уперше у рамках Форуму відбудеться громадське обговорення робіт, які претендують на здобуття Державної премії в галузі науки й техніки. Серед найцікавіших робіт – пристрій на основі пластмасових сентиляторів, що дають змогу виконувати дуже тонкі фізичні дослідження. Заслуговує на увагу робота із інтенсифікації очищення стічних вод великих центрів. Йдеться про впровадження комплексних технологій для їх очищення, зниження навантаження на довкілля та суттєве зменшення заборів свіжої води.

У галузі медицини цікавою є робота, яка базується на використанні стовбурових клітин, у тому числі для вирощування шкіри (нова штучна шкіра). Заслуговує на увагу й прилад для магнітноїнанотерапії раку. Він уже впроваджений у роботі клінік та навіть продається за кордон.

Будуть представлені роботи і з розробки літака Ан-148, формування банку генетичних ресурсів польових культур тощо.

Важливим фактом і потужним стимулом є участь у виставці напрацювань учнів Малої академії наук - переможців Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт у 2013 році. Ці розробки мають досить високий рівень: деякі з них уже подані на патент, або такі, що мають свідоцтва про впровадження. Рівень учнів Малої академії наук дозволяє постійно представляти рівень країни і виборювати призові місця у багатьох міжнародних заходах, зокрема як Intel, IntelТехно, Європейський конкурс молодих вчених.

На форум "Наука. Інновації. Технології-2013" буде представлено 6 розробок учнів МАН. Цікавим є пристрій автоматичного перекривання води. Метою було вирішення проблеми, пов'язаної з підтопленням помешкань, спричиненим, зокрема, відкритим побутовим водопровідним краном. Буде презентовано прилад для діагностики стану хребта пацієнта при застосуванні відновлювальних методик, який може застосовуватися при проведенні спортивних тренувань, а також може дозволити людям з обмеженими фізичними можливостями опановувати техніку здійснення правильних рухів. Заслуговує на увагу розробка радіокерованого рятувального засобу: це пліт із дистанційним керуванням для порятунку на воді та транспортування людей під час надзвичайних ситуацій. Такий плавзасіб на сьогодні ще не має аналогів.

«На Міжнародний форум запрошено дуже багато учасників як з України, так із-за кордону, які можуть зацікавиться розробками і вкласти у них кошти. Зрештою, і вчені мають змогу зав'язати корисні контакти», - наголосив Володимир Семиноженко.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Third International Conference on Enviro…

04-12-2012 Светлана - avatar Светлана

The Third International Conference on Environment and Industrial Innovation (ICEII 2013) will be held from 19 to 20 May 2013 in Copenhagen, Denmark.

Дніпропетровщина буде підтримувати ідеї …

20-04-2015 Anna - avatar Anna

Голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Валентин Резніченко під час першого робочого візиту до Кривого Рогу зустрівся зі студентством міста. Зустріч пройшла у незвичному форматі діалогу. Студентам, що вже мали власні ідеї...

Комітет з питань інформатизації та зв’яз…

27-03-2015 Anna - avatar Anna

Комітет з питань інформатизації та зв’язку провів "круглий стіл" з питань впровадження електронних технологій

Шляхи створення електронного врядування: роль держави, науки та бізнес-спільноти - саме таку тему обговорювали у Комітеті на "круглому столі", який було організовано спільно з газетою "Бізнес". Учасниками заходу стали понад 30...