Футуролог Рей Курцвейл: «Техніка змінюється так, що ми за нею не встигаємо»

За словами фахівців, сьогодні людство перебуває на межі змін, що можна порівняти з появою на Землі людини. Причина цих змін полягає в тому, що розвиток техніки неминуче веде до створення сутностей з інтелектом, що перевищує людський. І тоді зміни, на які, як вважалося, будуть потрібні «тисячі століть», швидше за все, трапляться в найближчі сто років. Цілком виправдано буде назвати дану подію сингулярністю. Це точка, в якій наші старі моделі доведеться відкинути, де запанує нова реальність. Наступ епохи сингулярності буде означати, що навіть вузькі спеціалісти в різних галузях знань перестануть розуміти швидкість і складність технічного прогресу. З'являться технології, які кардинально змінять сааме уявлення про наш світ і Всесвіт. А інтелект машин виросте в мільярди разів у порівнянні з сукупним інтелектом всіх людей. Якщо ж виникне принципово відмінний від людського розум, то подальшу долю цивілізації буде взагалінеможливо передбачити, адже спиратися на людську логіку стане безглуздо. Коли ж людство дійде до «точки сингулярності»? Гість московського конгресу – всесвітньо відомий футуролог Рей Курцвел не сумнівається, що це відбудеться в 2045 році. Причому, майбутня технічна революція виявиться самою стрімкою з усіх раніше нам відомих. І є всі підстави вважати, що пророцтво Курцвейла збудеться. Справа в тому, що Курцвейл - незвичайно розумний. Його порівнюють з Томасом Еддісоном за кількістю винаходів і нагороджують такими епітетами, як «мисляча машина» і «фонтануючий геній». Він також відомий своїми численними передбаченнями, які завжди збуваються. Наприклад, задовго до настання подій він передбачив появу в 1980-х всесвітньої мережі WWW, що зв'язує воєдино 100 000 000 комп'ютерів, перемогу комп'ютера над чемпіоном світу з шахів в 1996-м і розшифровку ДНК в 2000-х роках. І ось тепер він бачить зміну світу. Серед численних призів Рея -500 тис. дол від "MIT-Lemelson", це найбільша премія за інноваційні відкриття в світі. У 1999 році він отримав Національну медаль технологій - вищу нагороду США в галузі технологій - від президента Білла Клінтона в Білому домі. А в 2002 році він був введений в Зал Винахідників Національної Слави, встановлений патентним відомством США. Він отримав дев'ятнадцять почесних докторських ступенів і почесних звань від трьох американських президентів. Рей є автором чотирьох національних бестселерів. Його книга "Епоха духовних машин" була перекладена на 9 мов світу і була визнана науковим бестселером номер один на ресурсі Amazon.

com. Остання книга Рея -"Сингулярність" була названа The New York Times бестселером номер один в області науки і філософії.

- Швидкість зміни парадигм збільшується вдвічі кожні десять років, так що в XXI столітті ми зможемо спостерігати прогрес, який еквівалентний 20 000 рокам при його сьогоднішньої швидкості, - пере-конаний Курцвейл. - 3 D молекулярні обчислення забезпечать технології для штучного інтелекту, рівного за своїми можливостями людини задовго до 2030 року. Протягом одного-двох десятиліть ми отримаємо можливість зупинити і повернути назад будь-яку хворобу і навіть сам процес старіння, що призведе до небувалих результатів в галузі охорони здоров'я і продовження життя. Частина економіки, яка пов'язана з інформаційними технологіями, зростає експоненціально, і протягом пари десятиліть економіка в цілому буде переорієнтована на інформацію та програмне забезпечення. Як тільки небіологічний інтелект вийде на рівень людського, він неминуче цей рівень подолає. Наслідками цього стане тісне злиття виду, що створює технології, і того еволюційного процесу, який був їм породжений.

- На конгресі вперше у світовій науці на такому рівні і в такій формі будуть розглядатися не тільки ключові напрями інноваційних змін найближчого майбутнього, але і їх етичні та філософські аспекти, - пообіцяв президент Міжнародного конгресу Global Future 2045, ініціатор створення громадського руху «Росія 2045» Дмитро Іцков.

- Сьогодні тільки інтенсивний розвиток новітніх технологій здатний врятувати людство від біологічного виродження, обумо- вленого небувало високими життєвими стандартами, - застерігає співголова оргкомітету GF2045, професор, головний науковий співробітник Інституту сходознавства РАН Акоп Назаретян. - Але, в свою чергу, нові технології пов'язані з новими глобальними загрозами.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Україна презентувала національні проекти…

23-10-2012 Олена - avatar Олена

22.10.2012 | 14:56 Прес-служба Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами 22 жовтня 2012 року в приміщенні Торгово-промислової палати Кореї відбулась презентація національних проектів України - роуд-шоу в м. Сеул (Республіка...

Землі загрожує понад 5 тис. астероїдів

18-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

КИЇВ. 17 травня. УНН. Фахівці НАСА прийшли до висновку, що в Сонячній системі налічується близько 4700 більш-менш великих астероїдів, які можуть становити небезпеку для нашої планети, повідомляють закордонні ЗМІ.

Российский прибор ДАН осуществил термояд…

03-10-2012 Олена - avatar Олена

Внутри российского прибора ДАН ("Динамическое альбедо нейтронов") на борту марсохода Curiosity впервые была осуществлена термоядерная реакция на поверхности другой планеты, рассказал сотрудник Института космических исследований РАН Игорь Митрофанов.