Україна та Японія розвиватимуть співробітництво в науково-технічній сфері

23 липня 2013 року в приміщенні Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулася зустріч з лауреатом Нобелівської премії з хімії 2001 року, Президентом Інституту Рікен (Японія) паном Рьоджі Нойорі.

На зустрічі були присутні Посол Японії в Україні Й. В. пан Тоічі Саката, Перший заступник Міністра освіти і науки України Євген Суліма, ректор КНУ імені Тараса Шевченка Леонід Губерський, проректор з наукової роботи КНУ Сергій Вижва, представники хімічного факультету, Інституту високих технологій, відділу міжнародного співробітництва університету, представники МОН України і Посольства Японії в Україні.

Під час зустрічі йшлося про співробітництво Японії й України в науково-технічній сфері, розвиток інтердисциплінарних досліджень, створення механізмів співпраці науковців з представниками індустрії.

Перший заступник Міністра освіти і науки України Євген Суліма розповів про українські наукові школи природничих наук, наголосив на важливості спільних наукових розробок, створення лабораторій, проведення конференцій тощо.

Ректор КНУ імені Тараса Шевченка Леонід Губерський, у свою чергу, розповів про наукові школи університету. Він зауважив, що в основному співпраця Київського університету з японськими університетами відбувається в гуманітарній сфері, здебільшого – це мовна практика. «Хотілося б розширити співробітництво в науково-технічній сфері, в галузі хімії, фізики, біології», - сказав ректор.

Пан Рьоджі Нойорі погодився з Леонідом Губерським, зазначивши, що співпрацю України і Японії слід переносити з сфери вивчення мов у сферу природничих наук.

Учасники зустрічі обговорили питання розвитку інтердисциплінарних досліджень. На думку нобелівського лауреата, це надзвичайно важливо в сучасному світі, адже у більшості університетів існує чіткий розподіл між фізикою, хімією, математикою тощо.

Леонід Губерський зазначив, що в Київському університеті перші спроби вирішити питання міждисциплінарних досліджень були зроблені у 2009 році, коли було створено Інститут високих технологій (ІВТ). Він підкреслив, що в основі створення інституту лежить ідея фундаментального міждисциплінарного підходу для підготовки науковців нового покоління.

Наприкінці зустрічі Рьоджі Нойорі подякував за цікаву розповідь про університет, за плідну дискусію та висловив сподівання, що у найближчому майбутньому розпочнеться тісна співпраця між Інститутом Рікен, який він очолює та Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Томские вузы и открытый университет Скол…

15-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Открытый университет Сколково (ОтУС) совместно с Сибирским государственным медицинским университетом (СибГМУ) и Томским политехническим университетом (ТПУ) запускают в понедельник в Томске серию лекций с участием ведущих зарубежных и российских ученых,...

Перший в Україні проект відкритих освітн…

31-10-2014 Олена - avatar Олена

Перший в Україні проект відкритих освітніх ресурсів OpenCourseWare стартував у Сумському державному університеті

30 жовтня в Сумському державному університеті відбулась презентація проекту OpenCourseWare СумДУ «OCW-СумДУ» (http://ocw.sumdu.edu.ua). Створений відкритий освітній ресурс СумДУ є складовою багатофункціональної системи e-learning університету, що поєднує платформу дистанційного навчання «Salamstein», конструктор...

Результати конкурсу наукових проектів ці…

27-03-2014 Anna - avatar Anna

Результати конкурсу наукових проектів цільової комплексної програми фундаментальних досліджень НАН України «Фундаментальні проблеми створення нових речовин і матеріалів хімічного виробництва» на 2014-2016 рр.

На виконання постанови Президії НАН України від 29.01.14 № 20 «Про затвердження розподілу бюджетного фінансування НАН України на 2014 рік» та розпорядження Президії НАН України від 04.07.11 № 443 «Про...