Американці поєднали водоочисник і електрогенератор

 

Пристрій розміром із пральну машину заснований на мікробних паливних елементах (MПC), які використовують здатності мікроорганізмів для очищення води і виробництва енергії. Подібні машини дуже знадобляться в країнах третього світу, а також для зниження споживання енергії та екологічної шкоди в звичайних житлових будинках.

В даний час для очищення стічних вод використовується складний багатоступеневий процес: поділ твердих частинок і рідин, очищення за допомогою хімікатів, ультрафіолету і т.ін. Численні відстійники, подрібнювачі, фільтри, станції знезараження, детоксикації і т.ін. складні в експлуатації, дорого коштують і, до того ж, споживають силу-силенну енергії. Наприклад, в США на ці цілі витрачається 2% від загального споживання енергії всієї країни. Прототип «пральної машини» для каналізаційних стоків здатний обробляти в п'ять разів більше стічних вод за половину вартості аналогічних установок. При цьому ефективність збільшена до 13% (кількість перероблюваної органічної суспензії в стічних водах). Таким чином, очищення «дармових» стічних вод може виробляти енергію, що в масштабах країни обіцяє великий прибуток.

Традиційні паливні елементи використовують кисень і водень для виробництва електрики і питної води. MПC працюють аналогічним чином, але використовують бактерії для руйнування органічних матеріалів в стічних водах. В процесі перетравлення мікробами органічних речовин, утворюються негативно заряджені електрони, тобто електрику.

Мікробний паливний елемент складається з герметичної камери, де на плівці електрода живуть бактерії, що розщеплюють органіку на вуглекислий газ, протони й електрони. Зважаючи на відсутність кисню, бактерії не можуть виробляти воду і відправляють електрони на електрод. «Зайві» протони проходять крізь мембрану в другу, вже негерметичну камеру, де з'єднуються з киснем і утворюють воду.

На даний момент пристрій здатний видалити зі стічних вод близько 97% органічних речовин. Правда для того, щоб воду можна було пити її треба очистити до рівня 99,99%. Тим не менш, новий процес надзвичайно перспективний і здатний вирішити багато екологічних проблем.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

ЄС запустить у п'ятницю чергові два супу…

13-10-2012 Олена - avatar Олена

Чергові два космічні апарати за програмою ЄС зі створення системи глобальної супутникової навігації Galileo планується вивести на орбіту у п'ятницю. Запуск запланований на 20.15 за центральноєвропейським часом, повідомили власному кореспондентові УКРІНФОРМу...

В Кіровоградській льотній академії НАУ в…

29-07-2015 Anna - avatar Anna

В Кіровоградській льотній академії НАУ відбулися урочистості за участю військового аташе посольства Королівства Норвегія в Україні

28 липня 2015 року в Кіровоградській льотній академії НАУ відбулися урочистості з нагоди випуску слухачів курсів перенавчання колишніх українських військових цивільним спеціальностям за кошти уряду Норвегії. Захід пройшов за участю...

У СНУ ім. В. Даля обговорили проблеми не…

26-11-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

26 листопада У Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля відбулася І Всеукраїнська науково-технічна конференція студентів, аспірантів та молодих вчених «Сучасні тенденції розвитку приладобудування».