Сонячна електростанція довела свою нічну працездатність

 

ГеліоТЕС Gemasolar, що належить компанії Torresol Energy, - перша в світі комерційна геоліотермальная станція з тепловим акумулятором на розплавлених солях. За задумом конструкторів, вона покликана продемонструвати здатність запасати великі кількості енергії на тривалий час. Зараз, по закінченні зими 2011-2012 року, тест можна вважати успішно пройденим: середній коефіцієнт використання встановленої потужності електростанції склав 74%. Таке в історії геліотермальнихі сонячних станцій спостерігається вперше.

Навколо центральної вежі цієї геліоТЕС, що має у висоту 140 м, розставлено 2650 відображають дзеркал, кожне з яких має площу поверхні в 120 м ². Загальна площа електростанції - 195 га (1,85 км ²), хоча площа відображають дзеркал (ефективна площа геліоколектора) - всього 304 000 м ². Споруда, що знаходиться в муніципалітеті Фуентес де Андалусія (провінція Севілья), являє собою першу комерційну електростанцію такого типу, призначену для цілодобової роботи більшу частину року.

Потужність станції невелика - всього 19,9 МВт, але річне вироблення становить 110 ГВт • год. Причому це не теорія, а практичний результат за минулі 9 місяців (в перерахунку на рік). Хоча рік безперервної роботи ще не завершився, але найгірший для геліоенергетики період вже позаду: тривалість світлового дня зростає - а значить, до травня середньозважені показники станції можуть тільки збільшитися.

Ключовий момент проекту - те, за рахунок чого Gemasolar вдається виробляти стільки енергії. Станція працює (хоча і не завжди на повній потужності) 6400 годин рік з 8670 годин загального часу, з коефіцієнтом використання встановленої потужності в 74%. Для запасання енергії на темний час доби і нетривалі безсонячні періоди (взимку) використовується ємність з розплавленими солями, циркулюючими при температурах до 560˚C. Теплоаккумулятор запасає до 600 МВт • год енергії, що забезпечує функціонування станції до       15 годин взагалі без будь-якого сонячного випромінювання. Таким чином, більше чотирьох місяців на рік, з травня по вересень, геліоТЕС функціонує цілодобово на максимальній потужності. І навіть з жовтня по квітень може працювати інтенсивніше інших станцій такого типу без теплоаккумуляторов (до 14 годин в сонячні зимові дні).

Розплав солей нагріває воду в другому контурі, при цьому утворюється пар, що обертає низькотемпературну турбіну. За словами представників оператора, обидві ємності з розплавленими солями при цьому порівняно невеликі: в них всього   6250 т, що для теплоаккумулюючої потужності не так багато.

Практичний ККД станції дорівнює 18%; саме така частина сонячного світла, що падає на дзеркала, перетворюється в електрику.

       Вартість будівництва Gemasolar склала близько       € 200 млн. ($ 260 млн., включаючи врегулювання земельних питань), що дає понад               $ 13 тис. за кіловат-годину встановленої потужності. Зрозуміло, ця цифра трохи обманює: ні звичайні геліотермальні електростанції, ні сонячні батареї на фотоелементах не працюють 6400-6500 годин на рік, тому пряме порівняння вартості введення потужностей тут не застосовується. Та й самі представники Gemasolar визнають, що їм довелося замовляти собі спеціальні турбіни і теплове обладнання, так як звичайні ТЕС мають зовсім інші параметри теплоносія. Природно, вартість індивідуального замовлення перевищувала нормальні по галузі ціни, проте масове будівництво таких станцій могло б серйозно поліпшити цінову ситуацію.

Особливо ж експлуатаційники наполягають на відсутність у Gemasolar необхідності в паливі.

Сантьяго Аріас, керуючий геліоТЕС, відзначає і те, що в 2003-му, коли проект починався, всі вважали Torresol Energy диваками, які вкладають гроші в «зелений», але неприбутковий проект.

«Але тоді барель нафти коштував $ 28, а зараз він дорожче $ 120. Дайте енергетикам ще 10 років у тому ж дусі, і диваками здадуться вже вони». За словами пана Аріаса, вже через 18 років після початку експлуатації станції оператор має намір виплатити всі позикові гроші.
І тоді «Gemasolar стане друкованим верстатом, який випускає тисячеєврові купюри».

На думку керуючого, навіть саме драматичне зниження цін на фотоелементи не закриває геліоТЕС дорогу в майбутнє, адже комерційно вигідних накопичувачів електроенергії поки немає, а теплоакумулятор на сотні МВт не тільки можливий, але вже успішно функціонує.


Джерело :

PhysOrg

compulenta.ru

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

18-07-2014 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 15.07.-18.07.2014 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...

Японські вчені навчилися боротися з неви…

06-04-2016 Олена - avatar Олена

Японські вчені навчилися боротися з невиліковними формами раку

Національний онкологічний центр Японії, розташований в Токіо, представив секретну зброю для боротьби з тими формами раку, які довгий час вважалися невиліковними. Як повідомляє новинний ресурс JapanTimes, вчені навчилися позбуватися ракових...

Подписан рекордный бюджет отечественной …

07-12-2012 Светлана - avatar Светлана

Подписанный Владимиром Путиным закон о бюджете на 2013 год предусматривает рекордные инвестиции в космические программы, ГЛОНАСС и космодромы.