В Казахстані фінансування науки в 2012 році збільшено на 56%

 

«В 2011 році загальний обсяг фінансування на наукові дослідження становив 28,8 млрд. тенге, а на 2012 рік закладено 45 млрд. тенге, що більше на 56%», – йде мова в повідомленні відомства.

Крім того, впроваджена нова система фінансування науки, яка охоплює базове, грантове и програмно-цільове фінансування, створена реальна база, яка забезпечить позитивні перетворення і відкриє нові можливості для казахстанських учених.

Також передбачається збільшення видатків на інноваційні гранти, що забезпечить більш ефективне впровадження наукових результатів в економіку країни.

Ці заходи направлені на якісний поштовх в освіті та науці, забезпечення інтеграції науки та інноваційного розвитку.

Інновації були завжди

Законодавчі проекти про національні дослідні університети і технологічні платформах в РФ, які наробили багато галасу, дозволили багатьом вузам трансформувати свої освітні методи, перебудувати навчальний процес, покращити свою діяльність, розраховувати на масштабні інвестиції та експертну допомогу. Одним з таких ВНЗів став й Московський авіаційний інститут.

Як державні програми змінюють реалії освіти в цьому ВНЗі розповідає ректор МАІ Анатолій Мико-лайович Геращенко.

– Анатолію Миколайовичу, розкажіть, будь-ласка, яке в наш час ставлення до вчених в країні?

– Останнім часом керівництво країни приділяє велику увагу роз-виткові наукового потенціалу ВНЗів. Так, 29-ти ВНЗам урядом Російської Федерації була присвоєна категорія «національний дослідний університет», завдяки чому в них з’явились додаткові можливості. Фінансування програми розвитку Московського авіаційного інституту як національного дослідного університету на 2009-2018 роки становить 1600 мільйонів рублів з коштів державного бюджету за умови співфінансування в сумі не менш ніж 320 мільйонів рублів. Завдяки цьому, ми закупаємо саме сучасне унікальне обладнання. В якості індикатора підвищення уваги до вчених в Росії на прикладі МАІ можна вважати збільшення загального обсягу виконуваних ВНЗом науково-дослідних робіт з 2007 року більш ніж в 2,5 рази. Обладнання ми беремо на наших профільних підприємствах. Такий підхід гарантує якість закупки і надає можливості того, що підприємства будуть з радістю брати наших студентів до себе на роботу і замовляти у нас науково-дослідні роботи. Ми прагнемо того, щоб організувати для наших випускників таку систему, яка допоможе їм бути затребуваними.

Я можу сказати, що останнім часом для вчених ВНЗів розроблена низка федеральних цільових програм, а також були проведені конкурси на право отримання субсидій, а саме:

- на реалізацію комплексних про-ектів по створенню високотехнологічного виробництва, які проводилися у відповідності з Постановою уряду Російської Федерації від 09.04.2010 р. № 218;

- на реалізацію комплексної програми розвитку інноваційної інфраструктури ВНЗів в рамках реалізації Постанови уряду Російської Федерації від 09.04.2010 р. № 219;

- для державної підтримки наукових досліджень, які проводяться під керівництвом провідних учених в російських освітніх установах вищої професійної освіти у відповідності з Постановою уряду Російської Федерації від 09.04.2010 р. № 220.

Окремо слід відзначити важливу ініціативу держави по формуванню на базі головних підприємств високотехнологічних галузей так званих програм інноваційного розвитку, які передбачають суттєве збільшення видатків на науково-дослідні роботи, природно, із розширенням участі ВНЗів.

В серпні 2010 року Урядовою комісією з високих технологій та інновацій затверджені програми інноваційного розвитку 47 компаній, з яких 16 включили МАІ у власні програми в якості опорного ВНЗу. В свою чергу, науковими колективами МАІ були підготовлені для 19 компаній з цього списку пропозиції по інноваційним проектам загальним обсягом біля 13 млрд. руб. В     2011 році в рамках реалізації програм інноваційного розвитку одинадцятьма компаніями були профінансовані роботи на 260 млн. рублів, проведені за участі наукових колективів МАІ.

Вважаю, що для формування нового покоління вчених в нашій країні підготовка студентів повинна проходити через наукові до-слідження та у співпраці з підприємствами. Ми зараз активно розвиваємо цей напрям: укладено біля 70 договорів з авіаційно-космічними та оборонними підприємствами. Також для студентів 3-4 курсів організовані практики та написання курсових і дипломних робіт на підприємствах за участі наших викладачів. При цьому студенти працюють не над віртуальними, а реальними проектами, за що навіть отримують гроші. Цим ми мов би «вбиваємо двох зайців»: і наш викладач проходить підвищення кваліфікації, і спеціаліст підприємства, займаючись з нашими студентами, відстежує за тим, в якому руслі ведеться навчальний процес в вузах.

Також поставлена задача вести в МАІ навчальний процес нерозривно з виробництвом і наукою. Багато базових підприємств і дослідно-конструкторських бюро на основі освітніх стандартів визначають компетенції, якими повинен володіти майбутній спеціаліст. Так організується науково-освітньо-виробничий простір, пройшовши через який випускник-спеціаліст може миттєво адаптуватися на виробництві.

– А які справи з інноваціями в наш час? Чи є прогрес відносно радянського періоду?

– Інновації неможна розділити на інновації у Радянському Союзі та на сучасні. Інновації були завжди, хіба що раніше ми працювали у замкнутому просторі. Була Рада економічної взаємодопомоги і був капіталістичний світ. Найбільші втрати – в 90-і роки, які я називаю «лихоліттям», коли ВНЗи були кинуті й всі виживали, як могли. Зараз, як я казав, держава звернула увагу на «вищу школу». Є, де себе проявити. Я кажу про ті численні конкурси для молоді та учених, які вже відбулися. Таким чином, для кожної епохи існують свої вимоги до інновацій. Коли ми входимо в світову економічну систему, в тому числі у ВТО, без інноваційного вектора розвитку нам не обійтись. В цьому контексті МАІ пропонує низку інноваційних розробок і наукових досліджень, в тому числі за участі іноземних партнерів. Окремо можна виділить спільні з Масачусет-ським технологічним інститутом проекти, реалізація яких запланована в рамках розвитку інноваційного центру «Сколково». Розробка і реалізація інноваційних програм становить значний інтерес для молодих дослідників, і ми плануємо активно розвивати цей напрям.

– Яке Ваше ставлення до того, що багато молодих вчених після закінчення ВНЗів їдуть за кордон?

– Ідуть багато хто, але я вважаю, що уже зараз масового від’їзду вчених нема. У нас створюється позитивний інноваційний клімат і багато хто вже розмірковує про те, щоб повернутися і працювати в Росії. Приклад тому – «Сколково», де залучаються закордонні університети, в основному американські. Але ж в них працюють ті, хто колись виїхав з Радянського Союзу. Хоч й під егідою закордонної освіти, але вони повертаються працювати в Росію. Я думаю, що так буде продовжуватися й далі, маючи на увазі впровадження інновацій, розвиток бізнесу і малих підприємств, в першу чергу, в сучасну вітчизняну високотехнологічну промисловість. Багато хто перегляне своє рішення про переїзд за кордон і буде працювати у своїй Вітчизні.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

01-08-2014 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 29.07.-01.08.2014 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...

В Інституті Амосова вперше в Україні про…

07-12-2012 Светлана - avatar Светлана

Прес-служба Міністерства охорони здоров'я 7 грудня 2012 року фахівцями Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова вперше в Україні буде проведено унікальну операцію: ендоваскулярне («без розрізу» грудної клітки пацієнта) протезування аортального...

Дайджест новин у сфері науки та інноваці…

23-04-2012 Олена - avatar Олена

Дайджест новин у сфері науки та інновацій за 19-22.04.2012 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...