Кризові країни "не дружать" з інноваціями

Найбільше на ці потреби виділяють скандинавські країни.

На перший погляд, цей зв'язок може видатись логічним – країни Євросоюзу, які опинились на межі боргової кризи, вкладають менше грошей у розвиток науково-технічних новинок та винаходів. Відсутність коштів у бюджеті змушує їх до цього. Проте дослідження, презентоване Європейською комісією у вівторок, 7 лютого, свідчить, що й попередніми, некризовими роками економіки Греції, Іспанії, Португалії та Іспанії пасли задніх за рівнем інновативності.

Під інновативністю маються на увазі не лише постійна модернізація підприємств, а й рамкові умови для науково-технічного прогресу, створені у країні. Згідно з дослідженням Єврокомісії, що охоплює ситуацію у 2011 році, Німеччина та скандинавські країни залишились у групі найвинахідливіших. Німеччина йде третьою у рейтингу після Швеції та Данії, змістивши трохи далі Фінляндію.

Найслабкіша підтримка ноу-хау - в нових країнах ЄС

В основу рейтингу лягли такі чинники як інтелектуальний капітал, дослідницький ландшафт, державна підтримка та реалізація технологічних знань на ринку. За шкалою від 0 до 1 Німеччина отримала результат у 0,7 пункта. Її слабкості полягають насамперед в категоріях «людські ресурси» та «дослід-ницький ландшафт».

У Болгарії, Румунії та балтійських країнах справи з інноваціями - ще гірші за південноєвропейські країни. Єврокомісар з питань промисловості Антоніо Таджані назвав результати дослідження тривожним сигналом. Ключем до успіху в цій сфері Таджані назвав гнучкіші правила та тіснішу взаємодію великих та середніх підприємств.

Європа – посередині

Єврокомісар з науки Мер Джіогеген-Куін додала, що згадані у негативному контексті країни-члени ЄС могли б створювати кращі податкові стимули для компаній, які інвестують в технологічний розвиток та наукові дослідження, зменшувати бюрократичні перепони на шляху створення підприємств, а також розумніше розпоряджатися коштами ЄС.

Євросоюз в цілому, як і раніше, поступається за інноваціями Сполученим Штатам, Японії та Південній Кореї, наголосила єврокомісар. Аби наздогнати лідерів, ЄС повинен дбати про кращі умови праці для провідних вчених та молодих талановитих дослідників з усього світу. Хоча якщо порівнювати з новими індустріальними країнами Китаєм, Індією, Бразилією та Росією, показники «винахідливості» країн Європи усе одно є набагато кращими, відзначили представники Єврокомісії, представляючи дослідження.

Автор: Захар Бутирський ( dpa, Reuters, AFP )

Редактор: Євген Тейзе

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Володимир Семиноженко: Податкові пільги …

16-01-2012 Олена - avatar Олена

У разі набуття чинності закону про економічний експеримент щодо створення сприятливих умов для розвитку в Україні індустрії програмної продукції Державне агентство з питань науки, інновацій та інформатизації виконуватиме роль “третейського...

Відбулася зустріч Голови ДКА України Люб…

07-10-2015 Олена - avatar Олена

Відбулася зустріч Голови ДКА України Любомира Сабадоша з Президентом Польського космічного агентства проф. Мареком Банашкевичем

6 жовтня 2015 року Голова Державного космічного агентства України Любомир Сабадош у Варшаві зустрівся з Президентом Польського космічного агентства (POLSA) проф. Мареком Банашкевичем. У ході зустрічі були обговорені поточний стан...

Адронний колайдер створюють 2,5 тисячі у…

23-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

КИЇВ. 23 травня. УНН. Більше 2,5 тисяч українських фахівців працюють у Швейцарії над розробкою андронного колайдеру.