Графен зробили п’єзоелектричним

 

   П’єзоелектричні матеріали виробляють електроенергію у відповідь на фізичну дію, і навпаки. Подібні матеріали використовуються для виробництва енергії, виготовлення штучних м’язів, високоточних датчиків і т. ін.

 Графен – ультраміцний вуглецевий матеріал, який уже знайшов багато потенційних застосувань. Сам по собі він не має п’єзоелектричних властивостей.

 Але вчені з’ясували те, якщо перфорувати графеновий лист трикутними отворами та прикласти до нього рівномірне зусилля, то графен набуває п’єзоелектричних властивостей. Розрахунки показують, що саме трикутні отвори, а не, наприклад, круглі, роблять графен п’єзоелектрикою. Причому графен демонструє п’єзоефект такий же потужний, як і самі відомі п’єзоелектричні матеріали, такі як кварц.

 У відповідності до розрахунків учених Університету Хьюстона, для перетворення графену в п’єзоелектрик достатньо зробити в ньому трикутні отвори.

 Автори відкриття передбачають, що трикутні отвори в графені можна зробити в лабораторії з допомогою електронного пучка. Таким чином, найближчим часом теоретичні розрахунки будуть перевірені експериментально.

Відкриття американських учених має велике значення для науки і техніки. Річ у тім, що природа подарувала людству дуже обмежений вибір ефективних електромеханічних матеріалів з п’єзоелектричними властивостями.       

 А саме сьогодні для розробки великої кількості перспективних технологій, включаючи мікро- і наномашини, потрібні ефективні надійні п’єзоелектрики із заданими властивостями.

  В майбутньому графен дозволить на базі одного матеріалу створити як електронні, так і механічні вузли, що відкриває нові можливості в техніці.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Результати засідання Підкомісії з питань…

08-04-2016 Олена - avatar Олена

Результати засідання Підкомісії з питань космосу засвідчили налаштованість КНР до розширення співпраці з Україною

7 квітня 2016 року в Києві відбулося Третє засідання українсько-китайської Підкомісії з питань співробітництва в галузі космосу Комісії зі співробітництва між Урядом України та Урядом КНР. Засідання пройшло під співголовуванням...

Экономичная технология для «умных» стёко…

16-11-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Опубликовано 16 ноября, 2012 - 11:52 Аспирант СФУ Андрей Белоусов под руководством профессора кафедры приборостроения и наноэлектроники Тамары Патрушевой разработал технологию, позволяющую вдвое снизить затраты на производство «умного» стекла.

журнал НАУКА СЬОГОДНІ №27-28 (2011)

15-07-2011 Олена - avatar Олена

журнал НАУКА СЬОГОДНІ №27-28 (2011)

  Наука сьогодні №27-28 (2011)   скачати Видання «Наука сьогодні». Періодичність: двічі на місяць. Метою журналу є забезпечення оперативною інформацією про події, здобутки, досягнення у сфері фундаментальних і прикладних наук, високих технологій...