ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ПАРК ЯК ФОРМА АКТИВІЗАЦІЇ РЕГІОНАЛЬНОГО ТРАНСКОРДОННОГО СПІВРОБІТНИЦТВА У СФЕРІ ТРАНСФЕРУ ТЕХНОЛОГІЙ

 

Проект спрямований на вирішення таких потреб регіонів:

1. Покращення доступу підприємців, виробників та бізнесу в цілому до

сучасних новітніх технологій, сконцентрованих на прикордонних територіях.

2. Підвищення рівня науково-технічних розробок і кваліфікації науковців та дослідників за рахунок оптимізації взаємодії між ними, а також міжнародної кооперації у науково-інноваційній сфері.

3. Забезпечення доступності фінансових ресурсів на реалізацію інноваційно-інвестиційних проектів.

4. Просування продукції виробничого сектору на ринки.

5. Отримання інформації про потреби виробництва.

6. Підвищення конкурентоспроможності виробників за рахунок впровадження сучасних технологій.

Першим етапом побудови системи трансферу технологій є формування інформаційного середовища на базі наявної інфраструктури, тому буде створено дворівневу ієрархічну мережу партнерів (консорціум): взаємодія між партнерами-модераторами, в тому числі і головним партнером, що є партнером-модератором по українській стороні (1-й рівень). Їх особливістю є забезпечення 10%-го співфінансування в рамках отриманого кожним партнером фінансування, що складає в цілому 10% загальної суми проекту; взаємодія між партнерами-модерато-рами та партнерами (2-й рівень). В рамках цього етапу буде проведено семінар по узгодженню роботи персоналу в рамках мережі. Шляхом інформування (рекламна кампанія) представників цільових груп (зокрема, залучених з віддалених в географічному аспекті територій) буде стимульовано їх залучення до проекту (акценти на полегшений доступ до специфічної науково-технічної інформації в одному місці (локальна точка доступу до інтернет-ресурсів, зокрема баз даних Web-порталу, що буде створений), можливості безкоштовного отримання кваліфікованих консультацій).

Другий етап – вивчання попиту на інноваційні розробки, можливостей та досвіду партнерів (анкетування цільових груп (науково-дослідне та виробниче середовище), робочі поїздки до партнерів з Білорусії та Польщі). Це необхідно: для збору інформації при формуванні кластерів в рамках баз даних Web-порталу; для перевірки ефективності роботи структур консорціуму в рамках 1-го рівня; для отримання додаткового досвіду.

Третій етап – формування баз даних інноваційно-інвестиційних розробок, стимулювання науково-дослід-ного середовища (виділення кластерів, захист об’єктів інтелектуальної власності; збір даних, запуск інформаційного Web-порталу; створення венчурного фонду на Волині). Це необхідно: для формування 1-ї бази даних, що є основою будь-якої системи трансферу технологій; венчурного фонду – для забезпечення фінансування пілотних проектних пропозицій на Волині, що будуть відібрані в результаті конкурсу інноваційно-інвестиційних розробок з наступним виготовленням проектно-кошторисної документації.

Четвертий етап – стимулювання виробничого середовища (аналіз виробничих проблем, вивчення попиту на інноваційно-інвестиційні розробки; формування бази даних виробників та їх продукції; проведення семінару для виробників). Це необхідно: для формування 2-ї бази даних, що ідентифікує середовище впровадження проектів (акцентує на конкретних споживачів інноваційної продукції); для стимулювання активності та підвищення кваліфікації виробників в контексті взаємодії з науковим середовищем.

П’ятий етап – дослідження, конкурсний відбір та експертиза інноваційно-інвестиційних розробок (аналіз інноваційно-інвестиційних розробок в регіонах, конкурсний відбір та експертиза інноваційно-інвестиційних розробок для їх впровадження на Волині, в тому числі із ресурсів венчурного фонду). Це необхідно для кваліфікованої міжнародної оцінки та відбору інноваційно-інвестиційних розробок та наступної їх експертизи з метою відбору найбільш ефективних проектних пропозицій.

Шостий етап – стимулювання інвестиційного середовища (пошук інвесторів, формування бази даних потенційних інвесторів, проведення форуму інвесторів, презентація венчурного фонду тощо). Це необхідно: для формування 3-ї бази даних, що ідентифікує інвестиційне середовище (акцентує на конкретних інвесторів, сферу їх професійних інтересів, умови вкладання капіталів); для стимулювання інвесторів шляхом позиціонування їх вимог щодо залучення капіталу в науковоємну продукцію; для акумулювання венчурного капіталу на Волині.

Сьомий етап – розробка проектно-кошторисної документації на пілотні проекти (надання консультацій, розробка техніко-економічного обгрунтування; експертна оцінка проектної документації), а також підписання угод для забезпечення подальшої життєдіяльності проекту. Це необхідно для висококваліфікованої підготовки та міжнародної оцінки техніко-економічного обґрунтування та проектно-кошторисної документації для пілотних проектних пропозицій, а також узагальнення рекомендацій щодо забезпечення ефективного функціонування інфраструктурного та інформаційного середовищ по завершенні проекту.

Співпраця між Україною, Польщею та Білоруссю в процесі реалізації проекту сприятиме міжнародній кооперації у науково-інноваційній сфері, обміну досвідом, знаннями, практикою, налагодженню та поглибленню дружніх, довірчих і добросусідських відносин між країнами, розвитку спільних досліджень, програм і проектів, зміцненню партнерства, а також стимулюватиме міжнародний трансфер технологій.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Завод ім. Є.О.Патона виготовив для ВАТ «…

10-12-2013 Anna - avatar Anna

Дослідний завод зварювального устаткування Інституту електрозварювання ім.Є.О.Патона здав в експлуатацію комплекс обладнання для автоматичного дугового зварювання під флюсом (кільцевих швів в глибоке розкриття) роторів потужних турбін. Замовником є ВАТ «Турбоатом»...

Державний реєстр наукових установ, яким …

11-04-2014 Anna - avatar Anna

Державний реєстр наукових установ, яким надається підтримка держави, поповнився новими установами 10 квітня 2014 року в Державному агентстві з питань науки, інновацій та інформатизації під головуванням першого заступника Голови Держінформнауки...

Олег Уруський: На головні космічні підпр…

10-08-2015 Олена - avatar Олена

Олег Уруський: На головні космічні підприємства України чекає реорганізація. Інтерв’ю Голови ДКА на Радіо "Свобода"

Гості передачі «Ваша Свобода»: Олег Уруський, голова Державного космічного агентства України, Сергій Згурець, військовий експерт, керівник агенції Defence Express, та Євген Деркач, голова незалежної профспілки заводу «Південмаш» («Скайпом»). Олександр Лащенко:...