В Інституті фізики НАН України презентовано Міжнародну лабораторію «Поверхнево-підсиленої спектроскопії»

 

Технологічна зустріч складалась з двох секцій:

-  впродовж першої секції зробили доповіді відомі у світі експерти з коливальної спектроскопії та плазмоніки. Зокрема, зробив доповідь легендарний вчений Андреас Отто (Німеччина), що є винахідником «конфігурації Отто», яка відкрила нові можливості у дослідженні поверхневих плазмонів, професор Інституту фізики Гейдельберзького університету Рупрехта-Карла Аннмарі Пуччі (Німеччина), яка є спеціалістом з підсиленої інфрачервоної спектроскопії, доктор Кенічі Атака з Вільного університету Берліна, що є учнем відомого японського вченого М. Осави, що відкрив Surface Enhanced Infrared Spectroscopy (SEIRA) та інші.

-  друга секція була присвячена обміну досвідом між партнерами щодо трансферу технологій із зосередженням уваги на специфіці сфери нанотехнологій. Доповідачі поділились практичним досвідом співпраці науковців та представників бізнесу. Зокрема, професор Анаіс Десклос навів успішні приклади трансферу нанотехнологій в Університеті П’єра і Марі Кюрі (Франція), доктор Свен Ландже поділився досвідом успішної співпраці між Тартуським університетом (Естонія) та приватними компаніями, доктор Алесандро Дамін навів приклади спектру послуг, які надає науково-технічний центр «Nanostructured Interfaces and Surfaces» (Італія) для промисловості.

Гості Міжнародної технологічної зустрічі: Андреас Отто (Німеччина), Аннмарі Пуччі (Німеччина), Кенічі Атака (Німеччина), Кирил Понкратов (Англія), Анаіс Десклос (Франція), Алесандро Дамін (Італія), Леонід Долгов (Естонія), Свен Ландже (Естонія), Володимир Архангельський (Греція) Крім міжнародних гостів у зустрічі прийняли участь понад 100 науковців з різних інститутів НАН України.

Під час цієї технологічної зустрічі було також проведено презентацію міжнародної лабораторії «Поверхнево-підсиленої спектроскопії» створеної за кластерним принципом Інститутом фізики НАН України та його партнерами з Італії, Франції та Естонії в ході виконання міжнародного проекту «Нанотвінінг» Сьомої Рамкової Програми ЄС.

 
 

Зовнішній вигляд лабораторії «Поверхнево-підсиленої спектроскопії»

 


Детально оглянути лабораторію можна, завітавши на 3D тур у кінці даної публікації або за наступним посиланням

За кошти проекту «Нанотвінінг» для цієї міжнародної лабораторії «Поверхнево-підсиленої спектроскопії» придбано сучасний мікро-Раман спектрометр (модель InVia) відомої британської компанії Renishaw, яка є одним з світових лідерів по виробництву спектроскопічного обладнання.

Мікро-Раман спектрометр (Renishaw), придбаний за кошти проекту “Нанотвінінг”

Спеціаліст цієї компанії під час технологічної зустрічі провів майстер-клас та розказав про характеристики цього приладу і продемонстрував його можливості. На майстер-класі свої зразки представили наукові співробітники з Інституту напівпровідників ім. Лашкарьова, Інституту фізичної хімії ім. Писаржевського, Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Інститут хімії поверхні ім. О.О.Чуйка, Національного університету “Києво-Могилянська академія” та інші.

Під час майстер-класу

Переглянути на телебаченні сюжети, присвячені цій технологічній зустрічі Ви зможете на “5 каналі”:

-  у передачі “Вікно в Європу” в п’ятницю 07.12.2012 о 18:15 з повтором 08.12.2012 о 12:10 та 18:15;

-  у передачі “Інтелект UA”, час трансляції буде додатково сповіщено.

Короткий ролик з анонсом сюжету, який буде транслюватися в п’ятницю 07.12.2012 у передачі "Вікно в Європу"

За додатковою інформацією звертайтесь на сайт проекту “Нанотвінінг”

Матеріали опублікували: Прес-служба Президії НАН України

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Вінниччину відвідав аташе з питань науко…

27-02-2015 Anna - avatar Anna

Вінниччину відвідав аташе з питань наукових та академічних зв’язків Посольства Франції в Україні Жиль Маметц

25 лютого Вінницю з одноденною робочою поїздкою відвідав аташе з питань наукових та академічних зв’язків Посольства Франція в Україні Жиль Маметц. Спочатку дипломат познайомився з роботою Донецького національного університету у місті...

Дайджест новин у сфері науки та інноваці…

08-06-2013 Олена - avatar Олена

Дайджест новин у сфері науки та інновацій за 05-07.06.2013 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...

Україна презентувала національні проекти…

23-10-2012 Олена - avatar Олена

22.10.2012 | 14:56 Прес-служба Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами 22 жовтня 2012 року в приміщенні Торгово-промислової палати Кореї відбулась презентація національних проектів України - роуд-шоу в м. Сеул (Республіка...