У Сколково зацікавились Троїцьким Технопарком ФІАН

 

Троїцький технопарк ФІАН - це єдиний технопарк в системі Російської академії наук, що включає близько 20 резидентів - як спін-офф компаній інституту, так і наукомістких компаній-орендарів, які використовують технологічні можливості технопарку. Технопарк орієнтований на малі і середні інноваційні компанії, що працюють в області наукового приладобудування, оптоелектроніки, лазерної техніки, матеріалознавства і створення нових матеріалів і структур, в тому числі зачіпають тематику нанотехнологій.
План розвитку Троїцького технопарку ФІАН включає в себе кілька стадій розвитку та освоєння приміщень: перша стадія - готові приміщення, частина з яких займають резиденти технопарку, друга - незавершене будівництво (є фундамент, на якому можна зводити нові будівлі), і третя - це вільні, готові до будівництва площі, частина з яких може бути використана під будівництво апартаментів (guest room) для приїжджих учених.

Віце-президент РАН, директор ФІАН Геннадій Андрійович Місяць: ФІАН - один з найкращих інститутів Російської академії наук. 7 співробітників ФІАН - Нобелівські лауреати, наш інститут - один з найбільших в країні, в даний час в ФІАН працюють близько 2 тисяч співробітників. Основний напрямок робіт у ФІАН - фундаментальні дослідження, однак прикладними розробками ми також активно займаємося, підтвердженням служить наявність багатьох успішно виконуються інноваційних проектів. Нещодавно був запущений супутник з нашим телескопом Радіоастрон на борту - це самостійний апарат з роздільною здатністю в тисячу разів більше, ніж у Хаббла. Цей проект був задуманий ще 30 років тому, з цього приводу в США відзначили - наскільки сильна була радянська космічна наука, що навіть через 30 років вона цілком конкурентоспроможна. Також важливим інноваційним напрямом стало для ФІАН створення нових протонних прискорювачів. Це унікальні прискорювачі для лікування онкологічних захворювань, уже готове декілька установок, але введення будь-якого медичного апарату в лікувальну практику вимагає тривалого часу. У порівнянні з установками, які роблять в США, наша установка займає площу 10-20 разів менше і коштує в 15 разів дешевше. І замість зазвичай використовуються двох променів, що йдуть назустріч один одному, в нашій установці використовується 36, які опромінюють пухлину з усіх сторін. Це справжня революція. І генерація таких проектів у нас відбувається постійно.

Заступник директора ФІАН, професор Володимир Миколайович Неволін: Я курирую Троїцьку майданчик ФІАН близько 6 років. І нам, мабуть, уже всім набило оскому вираз "розвиток інфраструктури інноваційної діяльності", зараз в ФІАН створилася така ситуація, коли це формулювання нам потрібно змінити - на "використання готової інфраструктури інноваційної діяльності". Взаємини з "Сколково" можуть бути розглянуті як раз в цьому напрямку - як конкретне використання нашої інфраструктури. За своєю енергетикою, водопостачання, комунікаціям Троїцька майданчик ФІАН здатна витримати додаткові навантаження, великий запас ресурсів було закладено ще при будівництві.

Резиденти Троїцького технопарку ФІАН: Компанія "Авеста-Проект" (виробництво інноваційного обладнання для надшвидкої спектроскопії) та науково-техно-логічний центр "Вятіч"(виробництво складного алмазного інструменту)

Але, з іншого боку, Троїцький технопарк ФІАН - це не тільки потужний технологічний комплекс, також це осередок унікальних проектів, максимально наближених або повністю готових до стадії комерціалізації.

Катерина Володимирівна Дьяченко, в.о. керівника кластера енергоефективних технологій фонду "Сколково": Однією з причин нашого візиту в Троїцький технопарк ФІАН було те, що на наш погляд, ми поки недостатньо працюємо з ФІАН. Наприклад, в кластері енергоефективності у нас тільки один проект - це "Суперконденсатори". Вони вже отримали перший транш фінансування. Але ми вважаємо, що цього явно недостатньо, у ФІАНа дуже високий науковий і практичний потенціал, тому ми хочемо працювати з ФІАН більше.

Керівник Інноваційного центру ФІАН Євген Олександрович Андрюшин: У ФІАНа безліч проектів, починаючи від ідеї, закінчуючи проектами виробничого типу. У нас є відповідний договір з корпорацією "Роснано". Туди подавалося кілька проектів, і один з них вже отримав фінансування і успішно розвивається - це проект "РМТ", в травні цього року ми урочисто відкривали новий завод на Варшавському шосе. У тому числі ряд проектів подавався до фонду Сколково - три проекти вже є учасниками - компанії "Мінітрон", "Елтон" і Російський квантовий центр, і ще один проект вже пройшов експертизу - це проект "3D технології". Але основна мета зустрічі з представниками фонду "Сколково" - це розгляд нашої Троїцької майданчика як місця розміщення деяких компаній, які підтримує фонд.

На даний момент в Троїцькому технопарку ФІАН розміщені дві проектні компанії фонду "Сколково" - компанія "Мінітрон" і компанія "Елтон". Однак потенціал створеної ФІАН інноваційної інфраструктури значно більше, планується розмістити там ще кілька проектних компаній.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Імунотерапія ефективніша за хіміотерапію…

23-12-2015 Олена - avatar Олена

Імунотерапія ефективніша за хіміотерапію при лікуванні раку легенів

Препарат пембролізумаб, відомий під комерційною назвою "Кейтруда", виявився більш дієвим при боротьбі з раком легенів, ніж хіміотерапія. До цього результату прийшли дослідження Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі. Ліки отримали схвалення американського Управління...

Bперше за всю 40-річну історію існування…

24-07-2013 test - avatar test

Bперше за всю 40-річну історію існування університету зроблено наукове відкриття

Одними з найбільш унікальних об'єктів інтелектуальної власності,  найбільш вагомими досягненнями у галузі науки і техніки є наукові відкриття, які створюються у сотні тисяч разів рідкіше, ніж винаходи, в установах, які...

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

16-06-2015 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 12.06.-16.06.2015 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...