Українсько-Китайське науково-технічне співробітництво в галузі ядерної енергетики

Ukraine China flags21 квітня 2016 року в будівлі Президії Національної академії наук України відбулася зустріч першого віце-президента НАН України, голови Секції фізико-технічних і математичних наук НАН України академіка Антона Григоровича Наумовця з делегацією компанії «Qingdao Xianchu Mechanical Equipment Co. Ltd» (КНР), очолюваною її директором паном Чень Кунь.

На зустрічі також були присутні академік-секретар Відділення фізико-технічних проблем енергетики НАН України, директор Інституту електродинаміки НАН України академік Олександр Васильович Кириленко, виконувач обов’язків директора Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України член-кореспондент НАН України Анатолій Володимирович Носовський і начальник Відділу міжнародних зв’язків НАН України Анатолій Святославович Мирончук.

Академік А.Г. Наумовець тепло привітав зарубіжних гостей і відзначив, що НАН України приділяє особливу увагу розвиткові науково-технічного співробітництва з науковими установами та промисловими підприємствами КНР, у тому числі в галузі ядерної енергетики. За його словами, наша держава має значний, а багато в чому – й унікальний, досвід у сфері ядерної енергетики, поводження з ядерними відходами та ліквідації наслідків аварій. За кількістю енергетичних реакторів Україна посідає десяте місце у світі і п’яте – в Європі. В Україні діють 4 атомні електростанції з 15-ма енергоблоками. Крім того, Урядом заплановано будівництво 11-ти нових енергоблоків до 2030 року.

Слід зазначити, що Китайська Народна Республіка впродовж останніх десятиріч досить успішно розвиває вказану галузь. За станом на грудень 2015 року на 14-ти атомних електростанціях КНР діяв 31 промисловий ядерний реактор – сумарною потужністю 26,6 ГВт. 24 блоки наразі перебувають на стадії спорудження. Зведення ще 32-х – заплановано на майбутнє. У перспективі КНР має намір до кінця 2020 року збільшити число ядерних реакторів до 88-ти, а до 2030 року – до 110-ти і, таким чином, стати одним із найбільших у світі споживачів атомної енергії.

На думку академіка А.Г. Наумовця, особливого значення, з огляду на це, набуває Договір про спільну науково-технічну співпрацю між Інститутом проблем безпеки атомних електростанцій НАН України та підприємством «Qingdao Xianchu Mechanical Equipment Co. Ltd» (КНР), який було підписано 25 вересня 2015 року. Одним з важливих напрямів співробітництва, передбачених цим договором, є створення спільного українсько-китайського науково-дослідного інституту зі зняття з експлуатації АЕС. «НАН України підтримує цей проект. Ми сподіваємося, що він принесе користь як науковцям України, так і Китайській Народній Республіці – в галузі безпечного зняття з експлуатації енергоблоків АЕС. Інститут проблем безпеки атомних електростанцій НАН України буде активним учасником цього проекту. Нові технології, які будуть напрацьовані в рамках спільного українсько-китайського інституту, необхідні для ядерної галузі як України, так і КНР», – підкреслив наостанок перший віце-президент Академії.

Поважний зарубіжний гість – пан Ч. Кунь, у свою чергу, розповів про багатий досвід співробітництва з установами НАН України, згадавши у цьому контексті про Китайсько-український інститут зварювання імені Є.О. Патона. Створення цього інституту вважається у КНР надзвичайно успішним проектом, і саме цей приклад було взято за основу компанією «Qingdao Xianchu Mechanical Equipment Co. Ltd» при плануванні робіт зі створення спільного українсько-китайського науково-дослідного інституту зі зняття з експлуатації АЕС. На даний час китайська компанія вже провела низку підготовчих заходів, зокрема підібрала декілька майданчиків для будівництва, й наразі вирішує кадрові питання щодо пошуку менеджерів і наукових співробітників інституту. Пан Ч. Кунь звернувся із пропозицією включити проект створення спільного українсько-китайського науково-дослідного інституту зі зняття з експлуатації АЕС до Програми науково-технічного співробітництва між Україною та КНР. Академік А.Г. Наумовець, у свою чергу, пообіцяв китайським партнерам надавати всіляку підтримку в цьому питанні.

На завершення переговорів перший віце-президент НАН України академік А.Г. Наумовець та директор китайської компанії «Qingdao Xianchu Mechanical Equipment Co. Ltd» пан Ч. Кунь висловили впевненість у перспективності та плідності подальшої співпраці.

За інформацією Відділу міжнародних зв’язків НАН України

Матеріали опублікували: Прес-служба НАН України

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Едуард Ставицький провів зустріч з Посло…

15-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

11 травня, відбулась зустріч Міністра екології та природних ресурсів України Едуарда Ставицького з Надзвичайним і Повноважним Послом Сполучених Штатів Америки в Україні Джоном Теффтом.

Лазер заставил двигаться левитирующий гр…

28-12-2012 Светлана - avatar Светлана

Японские инженеры научились двигать левитирующий в магнитном поле графит при помощи лазерного луча. Работа ученых опубликована в журнале Journal of the American Chemical Society, а ее краткое содержание можно прочитать...

«Геоінформатика в місті перетворень, Ост…

07-12-2012 Светлана - avatar Светлана

Конференція «Геоінформатика в місті перетворень» пройде з 21 по 23 січня 2013 року в Остраві, Чеська Республіка.