УНТЦ: 20 років успішного науково-технічного партнерства з питань врегулювання загроз світовій безпеці

UNTC 206 квітня 2016 року у Великій залі Національної академії наук України відбулися урочистості з нагоди 20-річниці Українського науково-технологічного центру (УНТЦ).

У заході взяли участь заступник Міністра освіти і науки Максим Стріха, голова Представництва Європейського Союзу Ян Томбінський, Надзвичайний і Повноважний Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Джеффрі Пайєтт, Надзвичайний і Повноважний Посол Азербайджанської Республіки в Україні Ейнулл Мадатлі, Надзвичайний і Повноважний Посол в Україні Грузії Міхеїл Уклеба, Надзвичайний і Повноважний Посол Молдови в Україні Іон Ставила.

Виконавчий Директор Українського науково-технологічного центру Кьортіс Бєлаяц зазначив, що за 20 років діяльності УНТЦ було створено стабільну фундацію, що продовжує працювати для вирішення поточних проблем і завдань світової безпеки. «Учасники першої зустрічі не думали, що їх зусилля призведуть до створення організації, яка торкнеться життів більше 21 тисячі вчених. Всі партнери багато років працювали для того, щоб наш світ став безпечним», - підкреслив Кьортіс Бєлаяц.

Головуючий в Адміністративній Раді УНТЦ Еді Майєр повідомив, що УНТЦ готовий до відкритої динамічної співпраці та має багато планів на майбутнє. Сьогодні до вчених, які працювали над конверсією військового виробництва та запобігання розповсюдженню зброї масового знищення, долучилися багато молодих науковців. «УНТЦ – це інструмент роботи в галузі науки та техніки в майбутньому», – зазначив Еді Майєр.

Заступник Міністра освіти і науки Максим Стріха, який призначений Президентом України представником України в Адміністративній Раді УНТЦ, підкреслив важливу роль Українського науково-технологічного центру в модернізації наукової галузі. Максим Стріха подякував міжнародним партнерам за підтримку України та нагадав, що з 1995 року центр надав Україні допомогу у 230 млн. доларів. Окрім того, організація закупила сучасне обладнання для українських наукових установ, більше 600 одиниць якого за останні три роки успішно використано для дослідницьких проектів. УНТЦ також допоміг вченим у встановленні професійних контактів з провідними американськими, канадськими та європейськими науковими експертами. Сьогодні організація забезпечує навчання та іншу діяльність, пов'язану з набуттям досвіду у таких сферах як патенти, стратегічне планування, ділове адміністрування та перехід на прикладні технології та комерціалізацію.

«Україна вітає розширення заходів діяльності УНТЦ щодо зброї масового враження, конверсії, ліквідації екологічних катастроф, зміни клімату, а також рішення розширити двосторонню співпрацю щодо допомоги цільовим ініціативам», – додав заступник Міністра.

За словами Надзвичайного і Повноважного Посла Сполучених Штатів Америки в Україні Джеффрі Пайєтта, український Уряд постійно підтримує ініціативу нерозповсюдження ядерної зброї. Україна зробила значний вклад у світову безпеку, відмовившись від ядерної зброї. Посол нагадав, що у 2012 році департамент енергетики США успішно провів ліквідацію запасів урану України, також було виділено 73 млн. доларів для побудови у Харківському фізико-технічному інституті спеціальної споруди – джерела нейтронів. Це науковий інструмент, який буде корисним у досягненнях мирної науки. Окрім того, діяльність України в УНТЦ демонструє бажання країни жити в мирі та будувати мирну науку. «Ми зобов’язані допомагати Україні у розвитку міжнародної наукової співпраці і знань», - наголосив Джеффрі Пайєтт.

«Наш обов’язок запобігти негативним наслідкам і використовувати технологічні засоби і інтелект для того, щоб зробити світ кращим та більш придатним для майбутніх поколінь», – підкреслив голова Представництва Європейського Союзу Ян Томбінський під час свого виступу на засіданні УНТЦ.

Ян Томбінський зазначив, що сьогодні необхідно зосередити увагу на запобіганні ядерним, біологічним та іншим видам зброї масового враження. Зокрема, на Самміті із ядерної безпеки у Вашингтоні йшлося про вирішення завдань безпечного розвитку ядерної енергетики. Європейський Союз зацікавлений у вмінні українських фахівців керувати наслідками нештатних ситуацій на атомній станції, оскільки такі події не мають кордонів. Саме тому ЄС сприяє навчанню команд українських фахівців у врегулюванні нештатних ситуацій, зокрема, в Енергодарі відкрито навчальний центр.

Разом з тим, Європейський Союз інвестує в розвиток різних наукових установ через відкриття доступу до ринку проектів. Такі проекти як Горизонт 2020 використовують інтелектуальний потенціал для підвищення економічного зростання країни, для мирного застосування всього, що стосується ВПК і військових технологій. «Ми маємо скористатися найкращим чином усіма інструментами, які пропонує співпраця», - додав Ян Томбінський.

Надзвичайний і Повноважний Посол Грузії в Україні Міхеїл Уклеба звернув увагу учасників засідання, що з часу заснування УНТЦ завжди підтримував науку та дослідження країн реципієнтів. Центр був заснований у скрутні часи для пострадянських держав, коли фінансування науки майже було скасовано. Грузія доєдналася до угоди у 1998 році, а у 2001 році стала постійним членом цієї організації. За весь цей час надано фінансування на 20 млн. доларів більше 75 проектів.

За словами Надзвичайного і Повноважного Посла Азербайджанської Республіки в Україні Ейнулла Мадатлі, завдяки співпраці та принципам, якими керується УНТЦ, буде досягнуто добробут та мир. Посол нагадав, що Азербайджан приєднався до Українського науково-технологічного центру в 2003 році. УНТЦ надав грантів азербайджанським вченим на суму більше 33 млн. доларів та профінансував 500 проектів.

Надзвичайний і Повноважний Посол Молдови в Україні Іон Ставила підкреслив важливу роль діяльності Українського науково-технологічного центру у співпраці для використання наукових досягнень у боротьбі з тероризмом. За словами Посла, наукова спільнота Республіки Молдова вдячна УНТЦ за надання допомоги для 56 проектів на загальну суму 7,5 млн. доларів.

Довідково. Український Науково-Технологічний Центр, УНТЦ (англ. The Science and Technology Center in Ukraine, STCU) — міжнародна організація, створена з метою запобігання розповсюдженню знань та досвіду, пов'язаних зі зброєю масового знищення шляхом фінансової підтримки проведення наукових досліджень вченими, задіяними у сфері ядерної зброї.

В умовах трансформації системи міжнародних відносин та у зв’язку із збільшенням загроз, пов’язаних з розповсюдженням зброї масового знищення, у 2013 році представники країн-учасниць УНТЦ на засіданні керуючого органу – Адміністративної ради до списку завдань організації додали напрямок CBRN (захист від хімічної, біологічної, радіаційної та ядерної зброї). Метою даної ініціативи є зменшення загроз та ризиків, пов’язаних із поширенням зброї масового знищення, шляхом поглиблення інституційного співробітництва.

Учасники УНТЦ: Країни-донори (ЄС, США); країни-реципієнти (Україна, Грузія, Узбекистан, Азербайджан, Молдова).

УТНЦ діє в Україні на підставі Угоди про створення УНТЦ від 25.10.1993, яка укладена між Україною, Канадою, США та Швецією. Угода набула чинності для України згідно з Указом Президента України від 4 травня 1994 року № 202.

З часів свого створення УНТЦ залучив у науково-дослідницькі проекти понад 270 млн. доларів США та реалізував понад 2,5 тисячі наукових проектів у сфері матеріалознавства, біобезпеки, ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, енергозбереження, аерокосмічних досліджень, приладобудування. Участь їх виконанні взяли приблизно 18 тисяч вчених і технічних спеціалістів з 5 країн-реципієнтів УНТЦ.

За матеріалами МОН України

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Україна і Китай в енергетиці працюють у …

12-04-2012 Олена - avatar Олена

Україна і Китай визначили для себе кілька пріоритетних напрямів співробітництва в енергетичній сфері. Один з найголовніших - будівництво в кримському Щолкіному парогазової станції. Китайські інвестиції при цьому можуть становити до...

Карелия: исследователи получили гранты н…

11-12-2012 Светлана - avatar Светлана

На базе IT-парка ПетрГУ прошел четвертый этап конкурса по программе УМНИК (Участник молодежного научно-инновационного конкурса), организованный Карельским представительством государственного фонда содействия развитию малых форм предприятий в научно-технической сфере (фонд Бортника)....

Дайджест новин у сфері науки та інноваці…

07-06-2012 Олена - avatar Олена

Дайджест новин у сфері науки та інновацій за 01-07.06.2012 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...