Українсько-литовське співробітництво в галузі морських досліджень і технологій

ukr-litvaІз 8 по 12 лютого 2016 року в м.Вільнюс (Литовська Республіка) делегація НАН України на запрошення литовської сторони взяла участь у низці консультативних зустрічей із представниками Литовської академії наук – з метою обговорення стану та перспектив українсько-литовського двостороннього наукового співробітництва в галузі морських наук і технологій – відповідно до положень Договору про співробітництво між Національною академією наук України та Литовської академією наук.

До складу української делегації увійшли віце-президент НАН України академік Анатолій Загородній (голова делегації), академік-секретар Відділення наук про Землю НАН України академік Олександр Пономаренко, радник президента НАН України академік Валерій Єремеєв, директор Науково-виробничого центру морських досліджень і технологій НАН України доктор географічних наук, професор Олександр Щипцов, а також радник директора зазначеного центру кандидат геологічних наук Сергій Карабович. Литовську сторону представляли провідні вчені країни на чолі з президентом Литовської академії наук професором Валдемарасом Разумасом.

Під час зустрічей було відзначено, що згідно з положеннями вищевказаного договору обидві академії наук сприятимуть розвитку безпосередніх зв’язків між науковими установами (центрами) своїх країн. Крім того, сторони схвалили перелік напрямів співробітництва в галузі морських наук і технологій між Науково-виробничим центром океанологічних досліджень і технологій НАН України – з одного боку та Клайпедським університетом (зокрема, його Морським центром відкритого доступу) і Державним інститутом наукових досліджень – Центром із дослідження природи Литовської Республіки – з іншого боку.

Віце-президент НАН України академік А. Загородній за дорученням Президії НАН України вручив президентові Литовської академії наук професору В. Разумасу вітальну адресу на честь 75-ї річниці від часу заснування Литовської академії наук.

Під час перебування в Литві члени української делегації провели також консультативну зустріч із представниками Міністерства освіти і науки Литовської Республіки, в тому числі із заступником міністра освіти і науки Литовської Республіки Наталією Істоміною.

Сторони досягли взаєморозуміння щодо необхідності включення досліджень у галузі морських наук і технологій до переліку пріоритетних наукових напрямів Програми співробітництва в сфері науки і технологій на 2016-2020 рр. Міністерства освіти і науки Литовської Республіки та Міністерства освіти і науки України.

За підсумками консультативних зустрічей було погоджено проект Меморандуму про взаєморозуміння в галузі морських наук і технологій між Литовською академією наук і Міністерством освіти і науки Литовської Республіки – з одного боку й Національною академією наук України та Міністерством освіти і науки України – з іншого боку. Академік НАН України В. Єремеєв зустрівся із Надзвичайним та Вручення президентові Литовської академії наук професору пану В. Разумасу вітальної адреси на честь 75- ї річниці від часу заснування Литовської академії наук Повноважним Послом України в Литовській Республіці Володимиром Яценківським і проінформував його про результати консультацій із литовськими вченими.

На запрошення литовської сторони члени делегації НАН України відвідали Клайпедський суднобудівний завод, Клайпедський університет та Державний інститут наукових досліджень – Центр із дослідження природи Литовської Республіки (м. Вільнюс).

Керівник Клайпедського суднобудівного заводу «Western Baltija Shipbuilding» пан Арнольдас Сілеіка розповів українським гостям про те, що підприємство оснащене сучасним обладнанням і пропонує широкий спектр послуг – включно з розробленням концепцій для повного циклу будівництва різних типів суден – буксирів, суден постачання, науково-дослідних суден, поромів, риболовецьких траулерів, спеціальних плавучих бурових установок і трансформаторних платформ для спорудження конструкцій із отримання енергії з відновлювальних джерел, а також суден іншого спеціального призначення.

Із метою обговорення перспектив вирішення актуальних проблем у галузі морських наук і технологій українські океанологи провели консультаційні зустрічі з ректором Клайпедського університету професором паном Еімутісом Жузеліунасом, проректором з інфраструктури й розвитку цього університету доктором Соулюсом Гулбінскасом, директором Центру відкритого доступу морських досліджень Клайпедського університету (ЦВДМД КУ) доктором Вікторією Вайткявічене, завідувачем лабораторії морських екосистем доктором Зітою Гасюнайтей, завідувачем лабораторії флоту та експедиційних досліджень доктором Неріюсом Блажаускасом, а також провідними вченими лабораторії морських екосистем ЦВДМД КУ доктором Ренатою Пілкаітітей, доктором Петрасом Землісом та доктором Алексом Наріюсом.

Представники НАН України ознайомилися з науково-дослідною базою ЦВДМД КУ та науково-дослідним судном «Мінтіс» Клайпедського університету, а також обговорили перспективи двосторонньої співпраці, по-перше, в рамках програми Міжнародного обміну океанографічними даними МОК ЮНЕСКО та проектів зі створення і вдосконалення національних банків океанологічних даних, і, по-друге, в рамках міжнародних науково-технічних та інших програм – із метою отримання грантів, зокрема, за програмою Європейського Союзу з наукових досліджень та інновацій «Горизонт-2020» і програмою НАТО «Наука заради миру і безпеки».

За результатами проведених зустрічей сторони констатували, що збереження, використання й розвиток науково-технічного потенціалу, вдосконалення системи підготовки та перепідготовки фахівців, підвищення рівня функціонування науково-дослідного флоту є найважливішими чинниками реалізації національних інтересів Литовської Республіки та України у сфері морської діяльності, адже на сучасному етапі розвитку людства саме освоєння ресурсів Світового океану має вирішальне значення для прискореного розвитку економіки і є найважливішим чинником геополітики.

На завершення перебування української делегації в Литві віце-президент НАН України академік А. Загородній вручив литовським ученим пам’ятні сувеніри.

Слід також зазначити, що президент НАН України академік Борис Патон надіслав президенту Литовської академії наук професору пану Валдемарасу Разумасу письмове запрошення відвідати Національну академію наук України в 2016 році.

За інформацією Науково-виробничого центру морських досліджень і технологій НАН України

Матеріали опублікували: Прес-служба НАН України

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Фотофакт. Потужний спалах на Сонці спров…

18-03-2015 Anna - avatar Anna

Фотофакт. Потужний спалах на Сонці спровокував полярне сяйво над Вінниччиною

Увечері 17 березня на території Вінницької області спостерігалося яскраве полярне сяйво, що є неймовірною рідкістю для цих широт. Мешканець села Петрашівка Теплицького району зафіксував на фото рідкісне природне явище. Світіння атомарного кисню...

SpaceX отправит первый частный космическ…

18-04-2012 Олена - avatar Олена

 Дата первой беспилотной миссии на космическую станцию, которая будет проведена частной компанией, назначена на 30 апреля.

Після тримісячних «зимових канікул» Вели…

26-01-2012 Олена - avatar Олена

Прискорювач був зупинений на ремонт. Робити його необхідно раз на рік, тому що частинки високих енергій випалюють деякі елементи детекторів, і вони, як старі запчастини, вимагають планової заміни. Як наголошується, Великий...