Україна й Туреччина розширюють двостороннє науково-технічне співробітництво

ukr tur

4 грудня 2015 року в м. Ізмір (Туреччина) відбулося підписання двостороннього Договору про академічне науково-технічне співробітництво між Університетом Докуз Ейлюль та Інститутом експериментальної патології, онкології і радіобіології (ІЕПОР) імені Р.Є. Кавецького НАН України.

Під час свого візиту до Університету Докуз Ейлюль директор ІЕПОР імені Р.Є. Кавецького НАН України академік Василь Чехун взяв участь в урочистому засіданні Сенату університету та церемонії підписання двостороннього Договору про академічне науково-технічне співробітництво між науковою установою НАН України та турецьким вищим навчальним закладом.

Укладений договір визначає основними напрямками двостороннього співробітництва здійснення досліджень у галузі генних технологій, онкоімунології, біотерапії раку – в тому числі з конструювання і тестування протипухлинних вакцин, нанотехнологій, пошуку біомаркерів для діагностики, терапії й оцінювання перебігу захворювання, цільового доправлення протипухлинних препаратів, фотодинамічної терапії та біобанкінгу.

Зі вступним словом до присутніх на урочистому засіданні звернувся ректор Університету Докуз Ейлюль – доктор Мехмет Фюзюн. Він зазначив, що університет, який він представляє, є найбільшим у Туреччині вищим навчальним закладом і має у своїй структурі 12 факультетів, на базі яких створено сучасні наукові інститути. Так, на базі факультету медицини функціонує Інститут онкології, який має потужну наукову, дослідницьку та клінічну бази. Ректор також підкреслив, що окремий напрям діяльності університету присвячено розширенню й поглибленню міжнародного науково-технічного співробітництва. Керівництво й Сенат (аналог Вченої ради в українських вищих навчальних закладах) університету особливу увагу приділяють інтернаціоналізації наукових досліджень, спрямованих на розробку новітніх технологій у різних галузях науки й техніки – в тому числі медицини загалом і онкології зокрема. Науковці інститутів, які входять до складу університету, виконують десятки проектів на підставі двосторонніх і багатосторонніх угод, укладених зі значною кількістю провідних наукових центрів світу. Доктор М. Фюзюн наголосив, що договір, укладений з ІЕПОР імені Р.Є. Кавецького НАН України, слугуватиме прикладом плідної співпраці в ім’я процвітання, миру й науки як у Туреччині, так і в Україні.

У своїй промові директор ІЕПОР імені Р.Є. Кавецького НАН України академік Василь Чехун відзначив, що Інститут онкології Університету Докуз Ейлюль може за правом вважатися однією із провідних установ у світовій онкологічній науці ХХІ століття. Він особливо наголосив на історичній значущості події та висловив глибоку переконаність у тому, що загаданий договір стане фундаментом і стартовим майданчиком для налагодження двостороннього широкомасштабного співробітництва в галузі онкології.

Під час візиту академік В. Чехун взяв участь у зустрічах із керівництвом, членами Сенату й Наглядової ради Університету Докуз Ейлюль. Він також виступив із доповіддю, присвяченою науковим напрямам діяльності ІЕПОР імені Р.Є. Кавецького НАН України та основним досягненням установи у розробленні новітніх технологій діагностики й індивідуалізації лікування онкологічних хворих. Також на спеціальному семінарі в Інституті онкології при факультеті медицини Університету Докуз Ейлюль академік В. Чехун ознайомив турецьких колег із результатами клінічного застосування протипухлинних вакцин, створених фахівцями ІЕПОР імені Р.Є. Кавецького НАН України.

За підсумками перемовин сторонами було ухвалено рішення щодо здійснення спільних поглиблених досліджень у галузі біотерапії раку з широким використанням наукових і технічних потенціалів української наукової установи та турецького вищого навчального закладу.

Сторони також висловили впевненість в успішному виконанні поставлених у договорі завдань, відзначили плідний характер проведених зустрічей та особливо підкреслили взаємну зацікавленість у налагодженні довгострокового співробітництва.

За інформацією Відділення біохімії, фізіології і молекулярної біології НАН України

Матеріали опублікували: Прес-служба НАН України

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Алтай: инновационные компании модернизир…

23-11-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

23.11.2012 За 11 месяцев 2012 года 14 компаний-резидентов территориальных инновационных кластеров воспользовались механизмами финансовой поддержки, реализуемыми в рамках долгосрочной целевой программы «О государственной поддержке и развитии малого и среднего предпринимательства в...

Розроблено проект Програми енергозбереже…

16-11-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

16.11.2012 | 17:10 Львівська ОДА Враховуючи позитивний досвід реалізації Програми енергозбереження для населення Львівщини на 2009-2012 роки, головне управління економіки та промислової політики Львівської облдержадміністрації розробило проект Програми енергозбереження на 2013-2016 роки,...

Інтерв’ю президента НАН України академік…

29-01-2015 Anna - avatar Anna

Інтерв’ю президента НАН України академіка НАН України Б.Є.Патона

Інтерв’ю з президентом Національної академії наук України академіком НАН України Борисом Євгеновичем Патоном — Борисе Євгеновичу, для нашої держави 2014 рік видався надзвичайно складним. Як цей рік пережила Академія? Як...