Литовсько-українсько-білоруське співробітництво в галузі онкології

 

17-18 вересня 2015 року Інститут експериментальної патології, онкології і радіобіології (ІЕПОР) ім. Р. Є. Кавецького НАН України відвідали директор Національного інституту раку Литви доктор Едуардас Алекнавічюс та голова вченої ради інституту доктор Ернестас Януліоніс, а також директор Інституту фізіології НАН Білорусі член-кореспондент НАН Білорусі Йосип Залуцький та заступник директора цього інституту з наукової роботи член-кореспондент НАН Білорусі Володимир Кульчицький.

Під час візиту вони ознайомились зі структурою та науковими напрямами діяльності ІЕПОР ім. Р.Є. Кавецького, з роботою біотехнологічного центру і відділу проблем трансляційної медицини інституту та обговорили напрямки подальшої співпраці між установами.

Результатом зустрічі з іноземними колегами стало укладання тристоронньої угоди щодо спільного експериментального проекту «Аналіз ефективності дії протипухлинних вакцин на експериментальних моделях мишей» між Національним інститутом раку Литви, Інститутом експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького НАН України та Інститутом фізіології НАН Білорусі. Проект передбачає оцінку і порівняння ефективності протипухлинних ауто- та ксеногенних вакцин in vivo на моделях меланоми і карциноми легені у мишей.

Як зазначив директор ІЕПОР ім. Р.Є. Кавецького академік НАН України Василь Чехун, підписання договору про тристороннє співробітництво – рішучий крок вперед у напрямі біотерапії раку, адже сьогодні так звані золоті стандарти лікування онкологічних хворих уже не задовольняють ні клініку, ні пацієнта.

Директор Інституту фізіології НАН Білорусі член-кореспондент НАН Білорусі Йосип Залуцький зауважив, що науковий пошук шляхів та методів лікування онкохворих окремо з литовськими та українськими колегами розпочався ще у 80-90-х роках минулого століття. Він висловив сподівання на успішну співпрацю в рамках об’єднання тристоронніх зусиль.

Координатор проекту, директор Національного інституту раку Литви доктор Едуардас Алекнавічюс наголосив, що нині немає жодного на 100 відсотків ефективного методу лікування онкопатології, «три кити» сучасної онкології – хірургія, хіміотерапія і променева терапія – не дають бажаного результату. Тому необхідно шукати нові біологічні методи та нові підходи. А застосування згаданих вакцин, можливо, стане кроком уперед для покращення результатів лікування.

В рамках співробітництва науковці трьох установ проводитимуть спільні дослідження, обмінюватимуться фахівцями, готуватимуть публікації та намагатимуться отримати фінансування на продовження роботи з європейських фондів (йдеться, зокрема, про «Горизонт 2020»).

lit ukr bel onko

На фото: Директор Національного інституту раку Литви Едуардас Алекнавічюс, директор ІЕПОР ім. Р. Є. Кавецького НАН України Василь Чехун та директор Інституту фізіології НАН Білорусі Йосип Залуцький

Водночас, науковці наголошують, що медицина здатна допомогти людям лише на 10-15 відсотків. Основною проблемою залишається профілактика. Треба не втомлюватися переконувати суспільство в необхідності дбати про здоровий спосіб життя. Це допоможе швидше, аніж сподівання на диво-пігулку, яку створять вчені.

За інформацією ІЕПОР ім. Р. Є. Кавецького НАН України 

Матеріали опублікували: Прес-служба НАН України

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Еколого-геохімічні дослідження об’єктів …

22-07-2015 Anna - avatar Anna

Еколого-геохімічні дослідження об’єктів міста Києва

     Як це не прикро, але ось уже декілька років Київ лідирує у рейтингах найзабрудненіших мегаполісів Європи. Такої «слави» наша столиця набула через найбільшу серед інших європейських міст кількість...

Введена в експлуатацію перша мікропроцес…

09-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

 7 травня на дільниці Полтава-Красноград введена в дослідну експлуатацію перша в Україні система мікропроцесорної централізації та автоблокування. Така ж система (для управління рухом поїздів) наступного тижня буде введена в експлуатацію...

Інформаційний День: ГОРИЗОНТ 2020. Пріор…

01-07-2014 Anna - avatar Anna

Інформаційний День: ГОРИЗОНТ 2020. Пріоритет ЗДОРОВ`Я

 9 липня 2014 року, в приміщенні Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України (ДАНІІ), відбудеться Інформаційний День "Горизонт 2020. Соціальні виклики: Здоров’я, демографічні зміни та добробут". В програмі заходу:...