Рішення Колегії МОН щодо функціонування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти

MON Kolegia GrinevychНа колегії Міністерства освіти і науки України, чергове засідання якої відбулося 3 липня 2015 року за участі Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Лілія Гриневич у своєму виступі торкнулася гострої проблеми нещодавніх виборів до складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО).

Зокрема, Лілія Гриневич підкреслила, що «суспільству необхідно показати прозорість та чесність у системі освіти, а також викорінити джерела корупції, які існували в процесі ліцензування та акредитації, присвоєнні наукових ступенів, вчених звань. Вирішення саме цих питань є однією з основних функцій Національного агентства з питань забезпечення якості вищої освіти». За словами народного депутата України, під час виборів виявилася неготовність керівництва багатьох академічних спільнот до нових стандартів якості у системі освіти.

Як відомо, Закон України «Про вищу освіту», прийнятий рік тому, передбачав створення професійно незалежної агенції, що контролювала б якість вищої освіти. 5 червня 2015 року відбулися перші, не залежні від органів влади, вибори в зазначене Нацагентство.

Однак, вибори стали прикладом того, як «найдемократичніші законодавчі ініціативи… не можуть відразу подолати інертність (пост)тоталітарної управлінської свідомості й недостатню активність академічного середовища», - сказано у Заяві МОН, що з’явилася з приводу виборів до НАЗЯВО.

Голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти повідомила, що народні депутати готові внести законодавчі зміни та звернуться до Кабінету Міністрів України з ініціативою проведення кваліфікаційної перевірки обраних членів агентства. «Люди, які потрапили під дію Закону України «Про очищення влади», не можуть залишатися в системі освіти», - зазначила Лілія Гриневич.

В свою чергу, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк запевнив, що Уряд готовий підтримати ініціативу народних депутатів: «Я прошу, щоб парламент вніс відповідну ініціативу, ми її підтримаємо, і я готовий втрутитись невідкладно у це питання».

З даного питання колегія Міністерства освіти і науки України прийняла рішення:

«Колегія МОН вважає, що претенденти на членство в Національному агентстві із забезпечення якості вищої освіти не можуть ухвалювати ніяких рішень, поки Верховна рада України та Кабінет Міністрів України не уточнять всі обставини виборів, етичних та професійних вимог до членів НАЗЯВО».

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

20-11-2013 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 15.-20.11.2013 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...

Кабінет Міністрів України затвердив План…

25-01-2012 Олена - avatar Олена

25 січня 2012 року на засіданні Кабінету Міністрів України прийнято розпорядження Кабінету Міністрів України "Про затвердження плану заходів щодо виконання Концепції реалізації державної політики у сфері космічної діяльності на період...

Співпраця НТУУ «КПІ» з китайськими партн…

14-11-2014 Anna - avatar Anna

Співпраця НТУУ «КПІ» з китайськими партнерами: новаторські форми, тісніші зв’язки

На запрошення університету міста Хуейчжоу (провінція Гуандун, Китайська Народна Республіка) та Гуандунського союзу з міжнародного науково-технічного співробітництва КНР відвідала делегація Національним технічним університетом України «Київський політехнічний інститут» та Наукового парку...