Кластеризація міжнародних проектів для підвищення ефективності їх реалізації

logoДосвід участі НАН України у виконанні науково-технічних проектів Сьомої рамкової програми ЄС за напрямом «Нанонауки, нанотехнології, матеріали та нові промислові технології».

10 березня 2015 р. в Інституті електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України відбувся семінар, присвячений обговоренню нових підходів до виконання науково-технічних проектів Сьомої рамкової програми ЄС (РП-7) за напрямом «Нанонауки, нанотехнології, матеріали та нові промислові технології» Z-ULTRA («Сталі з Z-фазовим зміцненням для електростанцій з супернадкритичними параметрами» – “Z Phase Strengthened Steels for Ultra-supercritical Power Plants”) та POEMA («Виробництво покриттів для нових матеріалів ефективних та чистих вугільних електростанцій» – “Production of Coatings for New Efficient and Clean Coal Power Plant Materials”), участь в яких беруть Інститут електрозварювання ім. Є.О. Патона, Інститут металофізики ім.Г.В. Курдюмова, Інститут хімії поверхні ім. О.О. Чуйка та Інститут технічної теплофізики НАН України.

В семінарі, крім українських виконавців, взяли учать координатори згаданих проектів з Іспанії, Німеччини, Великої Британії та Франції, а також представник Єврокомісії Ахіллес Сталіос, який є куратором цих проектів.

Як і всі проекти рамкових програм ЄС, спільні дослідження консорціумів європейських та українських науковців фінансуються Європейським Союзом. Згадані проекти стосуються досліджень властивостей нових матеріалів та вироблення з них покриттів, які б відповідали вимогам сучасного виробництва та експлуатації, спрямовані на підвищення ефективності теплових електростанцій (ТЕС) шляхом розробки нових жароміцних сталей та захисних покриттів для енергетичного обладнання. Можливість експлуатації в супернадкритичних умовах дозволить підвищити ефективність використання палива на ТЕС та зменшити викиди забруднюючих речовин в навколишнє середовище.

В результаті обговорення з представниками Європейської Комісії та проведення своєрідного «мозкового штурму» досягнуто згоди щодо необхідності більш тісної кооперації споріднених проектів у формі тематичних кластерів, які створюються зараз за підтримки нової Рамкової програми ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт 2020». Перевага кластеризації полягає в поєднанні зусиль наукових колективів різних проектів в плані технічної взаємодії, проведення спільних інформаційних та навчальних заходів, стандартизації та використання дослідницької інфраструктури при вирішенні близьких за напрямом наукових задач.

Синергія від такого об’єднання може також проявлятися у посиленні взаємодії суто дослідницької діяльності з імплементацією отриманих результатів у виробничих масштабах, що є особливо актуальним в умовах нового статусу України (асоційованого членства) в рамковій програмі ЄС «Горизонт 2020»

Інформація про проекти на інтернет-порталі Європейської комісії

Z-ULTRA http://cordis.europa.eu/project/rcn/106914_en.html

POEMA http://cordis.europa.eu/project/rcn/106505_en.html

Матеріали Прес-служби НАН України

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Учёные ТУСУРа работают над созданием бол…

23-10-2012 Олена - avatar Олена

 Опубликовано 23 октября, 2012 - 08:36 Исследования в области материаловедения, которые ведутся в ТУСУРе под руководством доцента кафедры физической электроники Натальи Зариковской, будут поддержаны грантом федеральной целевой программы «Научные и научно-педагогические...

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

11-10-2013 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 09.-11.10.2013 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

20-11-2015 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 17.11.-20.11.2015 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...