Відбувся візит делегації ЦЕРН до міста Києва.

CERN vizitЗ метою обговорення механізму подальших шляхів співпраці у рамках Угоди між Україною та Європейською організацією ядерних досліджень стосовно надання статусу асоційованого члена в ЦЕРН з 10 по 12 березня 2015 року відбувся візит делегації ЦЕРН до міста Києва.

Під час візиту відбулась низка заходів, зустрічей та робочих нарад.

Була проведена зустріч з Міністром освіти і науки України Сергій Мироновичем Квітом, під час якої обговорювалися питання майбутньої співпраці та вирішення фінансових проблем пов’язаних з Угодою про асоційоване членство. Міністром було підкреслено, що участь України в ЦЕРН це завдання «номер один». Також він пообіцяв, що до кінця року буде завершена процедура нотифікації Угоди та буде надаватись підтримка співпраці із зазначеною організацією.

Делегація відвідала Київський національний університет імені Тараса Шевченка, де зустрілася зі студентами фізичного факультету, відвідала Інститут теоретичної фізики ім. М.М.Боголюбова, в ході візиту була проінформована про роботу українського Гріда та одного із центрів колективного користування Тier-2 і ознайомилася з інтеграцією української грід-системи в міжнародні проекти з фізики високих енергій.

11 березня проведено перше установче засідання двосторонньої робочої групи Україна-ЦЕРН.

Протягом зазначеного засідання представників ЦЕРН було ознайомлено з рівнем фізичної освіти в Україні в галузі фізики часток та фізики високих енергій.

Директор Малої академії наук України Оксен Васильович Лісовий розповів про досвід роботи з інтелектуально обдарованою молоддю та створення умов для підвищення кваліфікації вчителів.

Про інноваційні проекти та останні технологічні розробки в галузі створення детектуючих пристроїв та систем розповіли Олександр Вульфович Гектін (Інститут сцинтиляційних матеріалів НАН України) та Віктор Дмитрович Кучеренко (ТОВ "Світлодіодні технології України").

Директор Інституту теоретичної фізики ім. О.І.Ахієзера ННЦ "ХФТІ" Микола Федорович Шульга повідомив про нові пропозиції українських теоретиків для майбутніх експериментів в ЦЕРН.

На зустрічі з Віце-президентами НАН України Антон Григоровичем Наумовцем та Анатолієм Глібовичем Загороднім делегація ЦЕРН погодилася підтримати проведення та прийняти активну участь у Фестивалі Науки 2016.

В підсумку всього візиту були визначена доцільність наступного візиту української делегації до ЦЕРН для ознайомлення з рівнем інженерних досягнень в експериментах ЦЕРН та можливості залучення до роботи українських інженерів та науковців, які займаються вирішенням прикладних питань.

З боку делегації ЦЕРН було підкреслено, що Україна вже активно співпрацює з ЦЕРНом і тому розроблення дорожньої карти щодо інтеграції України в ЦЕРН не потрібно.

У раці нотифікації Угоди до кінця року, Україна має шанс бути першою країною асоційованим членом ЦЕРН.

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Українські науковці розробили технологію…

29-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Віктор ЛАКОМСЬКИЙ, член-кореспондент НАН України Почну свою статтю із запитання до кожного читача газети: чи бачили ви, шановні, перебуваючи, скажімо, в європейських країнах, щоб у тамтешніх місцях харчування відвідувачі користувалися алюмінієвими ложками...

Розробників технології заміни газу вугіл…

28-09-2012 Светлана - avatar Светлана

На здобуття Державної премії України 2012 року в номінації "Наука та техніка" висунуто роботу авторського колективу вчених та виробничників Донбасу. Вона присвячена впровадженню ресурсозберігаючих технологій у металургійному виробництві і покликана...

На Дніпропетровщині налагоджено виробниц…

19-08-2014 Anna - avatar Anna

 Наразі військові вже отримали 4 роботизовані безпілотні літальні апарати, найближчим часом планується передача ще 10 таких літаків. Це стало можливим завдяки спільному проекту підприємства-виробника та Фонду оборони країни. Про це...