В ДКА України обговорили питання створення національних космічних систем ДЗЗ

DKA3 березня 2015 року в ДКА України відбулася нарада з питання створення національних космічних систем ДЗЗ. У зустрічі взяли участь представники космічної галузі України, державних органів та наукових установ.

У вступному слові Голова ДКА України Уруський О.С. зазначив, що використання даних космічних систем ДЗЗ та створення таких систем для забезпечення сталого розвитку України є одним з пріоритетних напрямків діяльності Агентства.

Головний конструктор КБ-3 ДП «КБ «Південне» Маслей В.М. представив декілька можливих варіантів створення в найкоротший термін космічних апаратів дистанційного зондування Землі, виклав основні технічні характеристики, а також наявні напрацювання для можливого поліпшення їх функціональності та продуктивності. Зокрема в ході наради було обговорено можливості щодо створення космічного апарату «Січ-2-1» та «Січ-2М». Ці системи мають забезпечити щоденне отримання космічної інформації в інтересах українських споживачів з розрізненістю у 7,8 м та 2,1 м.

«У даних космічних системах будуть використані кращі напрацювання вітчизняної космічної галузі, які були отримані в рамках попередніх супутникових проектів, а також сучасна елементна база та можливості новітніх технологій у сфері приладобудування та ДЗЗ» - зазначив Маслей В.М.

Створення та виведення на орбіту космічних апаратів такого класу дасть змогу отримувати інформацію, необхідну для здійснення моніторингу надзвичайних ситуацій, планування та виконання інфраструктурних проектів, а також допоможе у вирішенні таких завдань, як контроль за використанням аграрних ресурсів, земле- та лісокористування, екологічний моніторинг, оцінка забруднень навколишнього середовища, розвідка корисних копалин та ін.

Директор-Головний конструктор КП СПБ «Арсенал» Лихоліт М.І зазначив, що підприємство вже має досвід створення сканерів з роздільною здатністю 8 м і сьогодні працює над розробкою сканерів високої та надвисокої роздільної здатності, що відповідає кращим світовим аналогам. Крім цього, в КП СПБ «Арсенал» виготовлене спеціалізоване обладнання для створення сканеру дальнього інфрачервоного діапазону з роздільною здатністю 70-100 м. Такий сканер дозволяє відстежувати пожежі, загоряння торф’яників та виконувати інші завдання.

Начальник Національного центру управління та випробування космічних засобів Гуков В.М. доповів про готовність наземного сегменту космічних систем ДЗЗ, наявність кваліфікованого персоналу та необхідні поточні доопрацювання для здійснення управління космічними апаратами. «Наявна інфраструктура та підготовлений інженерно-технічний персонал дозволяє в найкоротший термін та з мінімальними витратами забезпечити управління апаратами ДЗЗ, а також прийом, обробку та розповсюдження інформації з таких космічних апаратів» - зазначив Гуков В.М.

За результатами наради було визнано доцільність якнайшвидшого створення та виключну важливість для держави та космічної галузі України реалізації зазначених проектів.

Прес-служба ДКА України

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

До 2030 року 30% енергоносіїв в Україні …

30-01-2012 Олена - avatar Олена

Прийняття нової Держпрограми розвитку відновлюваної енергетики дозволить підвищити рівень енергонезалежності України, зменшити обсяг використання традиційних природних ресурсів, поліпшити екологічну ситуацію, а також наблизитися до вимог Євросоюзу.

Зустріч академіка НАНУ А.Г. Наумовця з П…

26-04-2016 Олена - avatar Олена

Зустріч академіка НАНУ А.Г. Наумовця з Послом Республіки Корея в Україні Лі Янг-Гу

19 квітня 2016 року в Президії НАН України відбулася зустріч першого віце-президента НАН України академіка А.Г. Наумовця з Надзвичайним та Повноважним Послом Республіки Корея в Україні паном Лі Янг-Гу. У...

Інтерв’ю Голови Державного агентства з п…

07-06-2012 Светлана - avatar Светлана

Днями парламент прийняв закони "Про спеціальний податковий режим" та "Податковий експеримент" для IT-бізнесу. Перший передбачає спеціальний податковий режим для IT-компаній на десять років, другий - "податковий експеримент" на п'ять років...