У СНУ імені Лесі Українки пройшло засідання Східноєвропейської мережі університетів

SNU16 січня в бібліотеці Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки (міста Луцька) відбулося робоче засідання Східноєвропейської мережі університетів за участі ректорів, проректорів та науковців закордонних і вітчизняних вищих навчальних закладів.

В обговоренні важливих питань співпраці взяли участь ректор Люблінського католицького університету Івана Павла ІІ Антоні Дембіньскі, координатор Східноєвропейської мережі університетів, доктор габілітований Марчін Шевчак, ректор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Ігор Коцан, ректор Житомирського державного університету імені Івана Франка Петро Саух, ректор Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка Надія Скотна, заступник директора Інституту фізики, математики, економіки та інноваційних технологій Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка Павло Скотний, декан педагогічного факультету Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка Іван Кутняк, керівник відділу міжнародного співробітництва, проректор з наукової роботи Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка Микола Пантюк, проректор з міжнародних зв’язків Хмельницького національного університету Микола Йохна, керівник українсько-польського центру Хмельницького національного університету Юрій Шалапко, проректор з науково-педагогічної роботи (міжнародна й інформаційна діяльність) Тернопільського національного економічного університету Олег Адамів, координатор мережі від Тернопільського національного економічного університету, професор кафедри державного муніципального управління Григорій Монастирський, координатор програм Еразмус+, координатор мережі Сєму (WSU) Едуард Балашов, доцент кафедри природничих дисциплін Барановицького державного університету Денис Лундишев, заступник директора з наукової роботи Харківського регіонального інституту НАДУ при Президентові України Дмитро Карамишев.

Крім ректора Ігоря Коцана, СНУ імені Лесі Українки представляли перший проректор Анатолій Цьось, проректор з навчальної роботи Світлана Гаврилюк, проректор з наукової роботи Михайло Яцишин, декан факультету міжнародних

Нагадаємо, що на початку грудня в Люблінському католицькому університеті імені Івана Павла ІІ підписано Угоду про створення Східноєвропейської мережі університетів, у яку ввійшло 12 ВНЗ Польщі, України, Білорусі, Молдови, Грузії.

Засідання круглого столу відкрив ректор СНУ імені Лесі Українки Ігор Коцан. Він привітав учасників і наголосив, що основна мета Східноєвропейської мережі університетів (СМУ) – можливе широке співробітництво ВНЗ Центральної та Східної Європи в рамках освіти і науки, культури і спорту. На думку Ігоря Ярославовича, це величезний шанс для українських ВНЗ задля виходу на європейську арену, тому необхідно посилено працювати і контактувати один з одним.

Продовжив розмову ректор Люблінського католицького університету Івана Павла ІІ Антоні Дембіньскі, котрий поділився з присутніми власними очікуваннями від створення такої мережі ВНЗ. Серед загальних перспектив виокремив такі: написання спільних грантів у рамках програми «Еразмус+»; реалізація програми «Подвійні дипломи»; обмін студентами і викладачами (наприклад, Літня школа). А на сьогоднішній зустрічі, зі слів пана Дембіньскі, варто визначити конкретні заходи, які можна зреалізувати в найближчі один-два місяці, зокрема впродовж лютого-березня потрібно зібрати документи для участі у програмі «Еразмус+».

Координатор Східноєвропейської мережі університетів, доктор габілітований Марчін Шевчак назвав чотири напрями, у яких польська сторона бачить перспективи співпраці: 1) математика, інформатика, біотехнологія; 2) психологія, педагогіка, соціологія, політологія; 3) гуманітарні науки (вивчення мов – англійської, польської української); 4) право й адміністрація.

Ректор Ігор Коцан узагальнив роботу засідання і виділив поки що три кроки Східноєвропейської мережі університетів: перший – підписання Угоди про створення СМУ; другий – формування інфобази про ВНЗ-членів мережі; третій – створення експертної ради координаторів СМУ, які, вивчивши напрями наукової роботи всіх вишів, знайдуть спільні аспекти дослідження освітніх закладів і зіставлять із потребами європейського освітньо-наукового простору.

Доповідачі позитивно відгукувалися про створення СМУ із залученням університету країни Євросоюзу, адже наразі українська наука потребує зовнішньої фінансової допомоги. Саме спільне виконання певних програм допоможе конкретному ВНЗ повноцінно реалізувати розпочаті проекти. Також було сказано про співпрацю мережі з органами місцевого та регіонального самоврядування, створення спільного наукового видання, можливості вільного доступу до бібліотек ВНЗ-учасників мережі й інше.

У ході засідання визначено місце і дату наступної зустрічі координаторів Східноєвропейської мережі університетів. Відбудеться вона 15 лютого 2015 року у місті Дрогобичі (Львівської області). Там буде обговорено напрям написання гранта і процедуру подання документів для участі в програмі «Еразмус+».

За інформацією СНУ імені Лесі Українки

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

26-06-2015 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 23.06.-26.06.2015 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...

12 червня 2015 року відбувся черговий се…

15-06-2015 Anna - avatar Anna

12 червня 2015 року відбувся черговий семінар ДФФД на тему «ФІЗИКА І ГУМАНІТАРНІ НАУКИ»

Про деякі міждисциплінарні застосування статистичної фізики доповів: Юрій Головач, член-кореспондент НАН України,доктор фізико-математичних наук,завідувач лабораторією Інституту фізики конденсованих систем НАН України (м. Львів). Розглянуто складні системи на прикладі взаємодії слів у...

Дайджест новин у сфері науки та інноваці…

18-04-2012 Олена - avatar Олена

Дайджест новин у сфері науки та інновацій за 16-18.04.2012 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...