Перспективи взаємодії науковців і представників економічної галузі

19 вересня в Запорізькому національному університеті відбулося засідання ІІІ міжнародного круглого столу «Інтеграція освіти, науки і бізнесу». Участь у ньому взяли представники українських і закордонних вищих навчальних закладів, керівники державних і громадських установ та організацій, підприємці та студенти.

Організаторами чергового міжнародного круглого столу з економічних питань виступили: Міністерство освіти і науки України, Запорізька обласна державна адміністрація, Запорізький національний університет, Академія наук вищої освіти України, Академія економічних наук України та Всеукраїнська спілка вчених-економістів. Серед гостей ЗНУ були: академік-секретар Відділення історії Академії наук вищої освіти України Володимир Ляхоцький, віце-президент Академії економічних наук України Микола Білопольський, генеральний директор Державної організації «Регіональний фонд підтримки підприємництва в Запорізькій області» Володимир Степаненко, керівник центру екологічної культури в Запоріжжі Наталія Пічкур, голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Василівського району Запорізької області Віктор Дубас, директор Економіко-гуманітарного інституту ЗНТУ Петро Гудзь та інші. У роботі круглого столу взяли участь і представники ЗНУ – завідувач кафедри міжнародної економіки та економічної теорії ЗНУ Дмитро Бабміндра, професор цієї ж кафедри Володимир Вишняков, професор кафедри економічної кібернетики ЗНУ Ігор Козін, а також науковці з київських, луганських і дніпропетровських ВНЗ.

Головним завданням учасників цього широкомасштабного заходу стало обговорення нагальних питань економічного розвитку, економічної безпеки та перспектив зростання нашої держави. Під час засідання представники науки та бізнесу обмінялися ідеями й обговорили можливості створення спільних проектів у сферах технологічного трансферу та інновацій.

Захід відкрила декан економічного факультету, професор Алла Череп. Вона привітала учасників круглого столу та окреслила його завдання: «Ми повинні разом створити умови для національної безпеки нашої держави. Тому через взаємодію бізнесу, науки та освіти маємо вирішити питання і запропонувати механізми, які допоможуть упроваджувати інноваційні наукові розробки у виробництво, аби вирішити господарські проблеми України».

Від імені ректорату ЗНУ учасників круглого столу привітав в.о. проректора з наукової роботи, професор Геннадій Васильчук. Він зазначив, що проведення таких заходів надає нашому ВНЗ додаткового стимулу в його прагненні стати європейським навчальним закладом: «Спільні зустрічі за участі міжнародних фахівців вкрай потрібні – вони демонструють, що суспільство наше сильне, консолідоване і здатне об’єднати зусилля науки, освіти та бізнесу задля процвітання держави!». Окрім того, на думку Геннадія Миколайовича, важливо, аби наука набула прикладного характеру. У цьому питанні економічний факультет ЗНУ є трампліном інноваційних та інтеграційних ідей в економіку нашого регіону та України загалом.

Під час роботи круглого столу доповідачі проаналізували економічну ситуацію в Запорізькому регіоні та в Україні, представили результати діяльності їхніх установ і підприємств і запропонували заходи, спрямовані на взаємодію різних секторів господарювання з метою підвищення ефективності економічної діяльності. Так, професор Алла Череп виступила з доповіддю «Нові інституції впровадження інновацій як інструмент інтеграції освіти, науки і бізнесу». У своєму виступі вона зазначила, що українське суспільство на сучасному етапі його розвитку потребує створення нових інститутів, які б сприяли реалізації інноваційних впроваджень з метою розвитку сфери бізнесу й економічної галузі. Ними мають стати так звані «Індустріальні парки». Їх позитивний та ефективний вплив сьогодні демонструють такі країни, як КНР і Турецька Республіка, економіка яких стрімко розвивається.

На території Запорізької області за ініціативи Запорізької обласної державної адміністрації започаткований подібний проект за участю науковців ЗНУ. Його реалізація має сприяти відновленню алюмінієвого виробництва на території Запорізького регіону, створення сприятливих умов для інвестицій у машинобудівну галузь тощо.

Про можливість співпраці та інвестицій банківського капіталу в розвиток індустріальних парків мова йшла під час обговорення доповіді директора Запорізького регіонального управління АТ КБ «ПриватБанк» Віктора Остапенка.

Віктор Іванович розповів про новітню розробку фахівців його установи – «Онлайн-практика у ПриватБанку». За допомогою цієї програми майбутні фахівці з економіки можуть отримати навички роботи банківського працівника: для цього необхідно пройти 2-місячний теоретичний курс і виконати практичні завдання. За результатами онлайн-практики її учасники отримують сертифікати, а кращі з них – ще й цінні подарунки.

Про розробку ресурсозберігаючих технологій у виробництві спеціальних сталей та про результати співробітництва ЗНУ з підприємствами металургійної та машинобудівної галузі розповів присутнім завідувач кафедри прикладної фізики ЗНУ Валерій Міщенко.

Присутні вітали оплесками виступ гостя ЗНУ – віце-президента Академії економічних наук України Миколи Білопольського. Усю увагу учасників круглого столу він сконцентрував на необхідності спрямувати зусилля наукової спільноти й загалом суспільства не лише на реформування економічної галузі, а й на продукування принципово нового світогляду на процеси та розвиток усіх сфер людської життєдіяльності й виробництва аби запобігти глобальній катастрофі, яка загрожує людству.

В обговоренні питань економічної взаємодії взяв участь і вчений секретар Президії АНВО України, професор Володимир Ляхоцький, який акцентував на необхідності та доцільності залучення науковців різних галузей знань до вирішення проблеми інтеграції освіти, науки і бізнесу та участі в даному процесі Академії наук вищої освіти України.

Під час засідання з доповідями та пропозиціями також виступили інші представники економічного факультету ЗНУ, запорізьких ВНЗ та підприємств. У результаті спільної взаємодії науковців і представників бізнесу була вироблена концепція, спрямована на розробку спільної стратегії взаємодії в різних галузях господарювання задля сприяння інвестуванню, впровадженню інноваційних технологій у виробництво і створенню нових робочих місць, а відтак – економічному зростанню Запорізького регіону й України.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Японські вчені створили надміцне скло, щ…

04-11-2015 Олена - avatar Олена

Японські вчені створили надміцне скло, що не б'ється

Фахівці з Інституту промислових наук Токійського університету знайшли спосіб підвищити міцність скла до рівня сталі. Дослідники з Інституту промислових наук Токійського університету створили скло, що за міцністю не поступається сталі. Про...

Відбулося засідання Колегії та Президії …

20-04-2015 Anna - avatar Anna

Відбулося засідання Колегії та Президії НТР щодо стану виконання ескізного проекту БІНС-ПТТХ

16 квітня 2015 року під головуванням Голови ДКА України, Голови Колегії та НТР ДКА України Олега Уруського відбулося спільне засідання Колегії та Президії НТР ДКА України. У ході засідання розглянуто...

Академія мистецтв і наук Королівства Нід…

13-07-2015 Anna - avatar Anna

Академія мистецтв і наук Королівства Нідерланди оголосила конкурс на здобуття престижних міжнародних премій Heineken у 2016 році

Nominations are now being accepted for the View online Heineken Prizes 2016. Deadline for nominations: 15 October 2015 CALL FOR NOMINATIONS Heineken Prizes 2016 Biennial awards for internationally acclaimed scientists and...