У ЖДУ імені Івана Франка пройшла чергова сесія Українсько-польського форуму партнерства

1 серпня 2014 року у Житомирському державному університеті імені Івана Франка у рамках Українсько-польського форуму партнерства відбулася наукова дискусія «Сучасний виклик Україні: чи може бути корисним польський досвід?»

Почесних гостей з Республіки Польща - декана факультету гуманістичних наук Католицького університету Яна Павла ІІ в Любліні, др. габілітованого, професора Губерта Лашкевича, віце-директора Осередку Східних Студій ім. Марка Карпа у Варшаві др. Адама Ебергардта, секретаря Польсько-українського форуму партнерства, працівника відділу Східної Європи Варшавського університету др. Павела Тшчинського - приймав ректор ЖДУ імені Івана Франка Петро Саух. Він же й привітав учасників чергової сесії Українсько-польського форуму партнерства в конференц-залі університету.

Гостем чергової сесії Українсько-польського форуму партнерства був народний депутат Верховної Ради України, кандидат історичних наук, доктор політичних наук, голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко. Радник Президента України з гуманітарних питань на початку виступу навів кілька тез науково-стратегічного характеру, суспільно-політичного життя України, а також розглянув кілька питань гуманітарної сфери.

«Ми у 2014 році нарешті зрозуміли, що держави і нації можуть триматися на ідеях, цінностях і ідеологіях, світоглядних планах, формах, де економічна складова лише додає, посилює. Лише ідея може втримати націю вкупі. Попри все екстремальна ситуація, у яку ми потрапили, має великий плюс – вона тисне на всіх і змушує робити швидкі кроки», - наголосив Микола Томенко.

Секретар Польсько-українського форуму партнерства, працівник відділу Східної Європи Варшавського університету др. Павел Тшчинський зауважив: «У вас, як і у нас, має бути унікальний шлях. Перед вами великий виклик. Як будувати народ і націю? Як після АТО (сподіваюся буде перемога) побудувати нове українське суспільство, щоб усі ці рани зажили? Для нас це - складне питання».

З учасниками дискусії також працювали перший заступник голови Житомирської облради Володимир Арешонков і начальник управління освіти і науки Житомирської ОДА Олександр Пастовенський.

Висловлені під час чергової сесії Українсько-польського форуму партнерства думки щодо пошуку шляхів для подальшого розвитку різноманітної співпраці між Польщею та Україною викликали низку запитань та жваве обговорення.

«Більшість проблем, про які ми сьогодні говорили, замикаються на тому, що крім нас самих, ніхто наші проблеми не вирішить. Ми маємо це розуміти», - підсумував результати дискусії ректор ЖДУ імені Івана Франка Петро Саух.

Нагадаємо що Українсько-польський форум партнерства створений під патронатом керівників зовнішньополітичних відомств України та Республіки Польща, згідно з домовленостями, досягнутими під час ІІ-го спільного засідання Ради Міністерства закордонних справ України та Міністерства закордонних справ Республіки Польща у грудні 2009 року.

Форум є своєрідною платформою для відкритого обміну думками та розвитку максимально конструктивного українсько-польського діалогу, що спирається на факти і наукові дослідження історичного минулого та аналізі сучасних економічних й політичних процесів.

За інформацією Житомирського державного університету імені Івана Франка

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Відбулося тринадцяте засідання Спільної …

29-10-2013 Anna - avatar Anna

    Відбулося тринадцяте засідання Спільної робочої групи Україна – НАТО зі співробітництва з питань науки та навколишнього природного середовища. Співголовою Робочої групи з української сторони був Б. Гриньов, Перший  заступник...

Красноярск: иностранные компании приехал…

20-09-2012 Светлана - avatar Светлана

В Красноярском региональном инновационно-технологическом бизнес-инкубаторе состоялась встреча топ-менеджеров компаний Франции, Финляндия и Японии с руководством и резидентами КРИТБИ. Встреча состоялась в рамках федерального проекта по взаимному обмену управленческими кадрами. Руководители...

Остап Семерак: Україна виходить на позиц…

22-06-2016 Олена - avatar Олена

Остап Семерак: Україна виходить на позиції одного з найперспективніших ринків відновлюваної енергетики

В Україні протягом останніх років відбулися істотні зрушення у розвитку сонячної енергетики. Про це повідомив Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак у Торонто, де триває канадсько-український бізнес-форум, який стане...