Тиждень, присвячений науково-дослідній програмі Європейського Союзу «Горизонт 2020»

9 липня 2014 року під егідою Держінформнауки розпочався тиждень, присвячений науково-дослідній програмі Європейського Союзу «Горизонт 2020» (далі - Програма), у рамках якого заплановано проведення низки заходів. Першим заходом був інформаційний день із соціальних викликів програми «Горизонт 2020»: Здоров’я, демографічні зміни та добробут.

 

Зустріч відбулась в Держінформнауки. Захід відкрили перший заступник Голови Держінформнауки Борис Гриньов та Радник Міністра освіти і науки України Максим Стріха. Для надання українським вченим інформації з зазначеного пріоритету було запрошено Координатора з Європейських справ Інституту Пастера, Давіда Ітієра.

 

В рамках заходу учасників було поінформовано щодо підтримки стороною ЄС ініціативи з проведення переговорів про визначення умов асоційованої участі України у програмі «Горизонт 2020» та щодо схвалення Кабінетом Єврокомісара з питань досліджень та інновацій проекту відповідної двосторонньої угоди з Україною.

 

За умовами цієї угоди Україні буде надано рекордну знижку на суму фінансового внеску, який розраховується відповідно до існуючої в ЄС формули та є обов’язковим для всіх асоційованих учасників Програми.

Під час свого виступу Борис Гриньов наголосив на тому, що за результатами вже завершених конкурсів проведених в 2014 р. в рамках програми «Горизонт 2020», Україна посідає друге місце за кількістю учасників, із загальної кількості вчених залучених до реалізації досліджень. За його словами, це свідчення значного потенціалу української науки. Також Борис Гриньов висловив сподівання, що українські науковці будуть і надалі активно брати участь у конкурсах Програми «Горизонт 2020».

Директор Національного інформаційного центру зі співробітництва з ЄС у сфері науки і технологій Олена Коваль представила інформацію щодо вдосконаленої системи менеджменту проектів Програми та пошуку відповідних конкурсів. Спрощена система навігації на Інтернет порталі, описана Оленою Коваль, надасть можливість вченим витрачати значно менше часу на оформлення документів та полегшить процес пошуку партнерів, дозволяючи науковцям приділяти основну увагу науковій складовій проекту.

Представник європейської наукової спільноти пан Ітієр, присвятив свій виступ безпосередньо проектам та їхнім складовим. Він відзначив збільшення розмірів фінансування на 30% у порівнянні з бюджетом Сьомої рамкової програми та наголосив на прикладному значенні проектів. Ним було зауважено, що одним із критеріїв відбору проектів стали: принцип «вибірковості проектів», фінансування проектів із найвищими показниками, а також «впливовість проектів», тобто присутність реального впливу на поліпшення соціальної, демографічної та технологічної сфер життя. Виступ пана Ітієра викликав велику зацікавленість і жваву дискусію.

Загальним підсумком зустрічі став заклик до підвищення активності участі українських вчених у робочих програмах Європейської Комісії. Навіть ті спроби участі у конкурсах вищезазначеної Програми, які не будуть результативними, стануть реальним досвідом на шляху інтеграції до європейського наукового простору-це відзначили учасники заходу. Проведення наступних заходів заплановано на 10 липня. В Національній академії медичних наук України з 10.00 до 12.00 години, відбудеться обговорення теми «Пріоритети здоров’я». Ще один захід, а саме засідання, присвячене «Пріоритетам навколишнього середовища», відбудеться в Державному агентстві екологічних інвестицій України з 14.00 до 16.00 години.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Новий каталог інноваційних проектів НАН …

03-11-2014 Anna - avatar Anna

       На інтернет-порталі РЦТТ в розділі "Каталоги НАН Білорусі" розміщений "Каталог інноваційних проектів та розробок організацій Національної академії наук Білорусі - 2014" (Архів ZIP - 33,8 МБ, ISO-образ -...

Проект ЧДУ ім. П. Могили визнано в Європ…

08-10-2014 Anna - avatar Anna

Проект ЧДУ ім. П. Могили визнано в Європі

 На початку жовтня у польському місті Любліні проходив IV Конгрес Ініціатив Східної Європи. У ньому взяли участь депутати Європарламенту, десятки представників європейських посольств, міжнародних організацій та органів влади ряду регіонів...

Як реформувати аграрну науку?

11-04-2016 Олена - avatar Олена

Як реформувати аграрну науку?

Сьогодні у суспільстві активно обговорюється питання реформування аграрної науки. Існує багато «радників», котрі мають певне бачення, як це зробити. Але не слід забувати, що план змін вже прописаний у контексті...