У м. Охрід (Республіка Македонія) відбувся 7-й Конгрес EFFoST, на якому свої наукові доповіді представили майже 300 науковців із 30 країн світу. Змістовні і цікаві виступи присвячено проблемам розвитку харчової науки в Європі та світі.
Відповідно до традицій європейських конференцій та форумів, питання щодо кандидатури наступного організатора конгресу СЕFood, який відбудеться у 2016 році, повинно вирішуватися під час цьогорічного конгресу. Визначення претендента на проведення наступного Конгресу – відповідальна та кропітка праця. При цьому враховується велика кількість чинників, що характеризують наукову діяльність, матеріальну базу та досвід претендентів у проведенні міжнародних наукових заходів. Активна діяльність колективу Національного університету харчових технологій сприяє підвищенню його статусу, визнанню його як активного гравця у Європейському науковому просторі. Зокрема, про НУХТ схвально заговорили у широких колах європейських науковців-харчовиків після успішного проведення у 2013 році двох представницьких наукових форумів світового рівня – Другого Північно- та Східно-Європейського Конгресу з Харчової Науки NEEFood-2013 й XXIV Міжнародного колоквіуму СEDIMES. Ці успішні міжнародні події, організовані за найвищими міжнародними стандартами, як засвідчують іноземні гості та колеги університету, були висвітлені у періодичних європейських наукових виданнях та у світовому ВЕБ-просторі. Упевненому просуванню НУХТ у напрямку інтеграції у європейський науковий простір сприяють також успішні міжнародні проекти, що виконуються кафедрами навчального закладу.
Враховуючи унікальну роль НУХТ як національного лідера з харчової науки, керівництво Європейської федерації харчової науки і технології (EFFoST) запросило Національний університет харчових технологій подати аплікацію на проведення Конгресу центральноєвропейських країн з харчової науки у 2016 році. Зазначимо, що такі конгреси проводяться під патронатом EFFoST кожні два роки. Ці конгреси стали традиційними. Серед спонсорів конгресу такі знані компанії, як: ELSEVIER, SPRINGER, лідери харчової промисловості – UNI LIVER, KRAFTFOODS, PRESIDENT та інші. Підготовлений аплікаційний пакет документів із детальною презентацією наукових здобутків університету, його можливостей у сенсі організації визначних наукових форумів європейського рівня, з врахуванням стану та перспектив розвитку вітчизняної харчової науки, місцем харчової промисловості в економіці України, був направлений до технічного комітету EFFoST. Подання університету презентувала проректор з наукової роботи та міжнародних зв’язків Тетяна Мостенська. Слід зазначити, що до наукового комітету EFFoST, який приймав рішення щодо кандидатури організатора, надійшло декілька аплікацій, у тому числі і від Республіки Словенії, що має успішний досвід проведення конгресу СЕFood.
Несприятливий для НУХТ фактор – нестабільна політична ситуація в Україні. Проте, навіть враховуючи ці обставини науковий комітет, оцінивши аплікацію університету за обсягом і змістом, якість презентації матеріалів та з урахуванням активної міжнародної діяльності університету, віддав перевагу НУХТ. Позитивному рішенню щодо проведення в НУХТ 8-го конгресу СЕFood сприяла також державна підтримка університету. Так, на адресу технічного комітету надійшли листи підтримки від Комітету Верховної Ради з питань науки та освіти, департаменту наукових досліджень та ліцензування Міністерства освіти і науки України, департаменту продовольства Міністерства аграрної політики і продовольства України. Тож під час Конгресу СЕFood 2014 представникам НУХТ передали символ організатора наступного конгресу СЕFood – дзвіночок. Таким чином, Національний університет харчових технологій отримав чергову можливість аби заявити про себе як про потужній наукових центр на загальноєвропейському рівні.
За інформацією НУХТ