Україна стане асоційованим учасником Рамкової програми ЄС «Горизонт 2020»

horizont13 травня 2014 року в м. Брюссель відбулось спільне засідання Уряду України та Європейської Комісії, на якому, зокрема, розглядалось питання щодо участі України у програмі «Горизонт 2020». Сторони привітали намір України стати асоційованим учасником Рамкової програми ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт 2020» (див. детальну інформацію на веб-сайті Представництва України при ЄС – http://ukraine-eu.mfa.gov.ua/ua/press-center/news/22856-joint-statement-after-the-meeting-between-the-european-commission-and-the-ukrainian-government).

Україна зацікавлена в якісному розширенні співробітництва з Європейським Союзом у науково-дослідній і технологічній сферах, серед основних пріоритетів співпраці Урядом України визначена нова рамкова програма ЄС «Горизонт 2020».

Довідково.

Програма Європейського Союзу «Горизонт 2020» розрахована на 7 років (2014-2020 роки) та орієнтована на підтримку дослідницької та інноваційної діяльності в усіх сферах суспільного життя - від фундаментальних наук до впровадження інновацій в реальний сектор економіки. Пріоритети програми «Горизонт 2020» - сприяння фундаментальним науковим дослідженням, підвищення конкурентоспроможності виробництва, розвиток ІКТ, нанотехнологій, нового матеріалознавства, біотехнологій та космічної галузі, а також пошук відповідей на найбільш гострі соціальні виклики в сфері охорони здоров’я, екології та демографії.

Загальний обсяг фінансування підтримки досліджень та інновацій у рамках програми передбачений у розмірі понад 70 млрд. євро.

Україна увійшла до 11-ти провідних наукових країн світу, які визначені ключовими стратегічними партнерами ЄС в програмі ЄС «Горизонт 2020», а також наша держава визнана єдиним стратегічним партнером Євросоюзу у Східній Європі.

Під час реалізації попередньої, Сьомої Рамкової програми з досліджень та інновацій ЄС, Україна зайняла лідируючу позицію серед країн Східного Партнерства та увійшла до десятки найбільш активних країн-партнерів, поступаючись лише США, Канаді та країнам БРІКС.

Наукові установи та вищі навчальні заклади України взяли участь у 126 проектах Сьомої рамкової програми з обсягом фінансування Європейської Комісії у сумі близько 26,5 млн. євро.

Участь України в проектах ЄС дозволяє українським вченим проводити фундаментальні дослідження в найбільших науково-дослідних центрах, виконувати широкий спектр новаторських і прикладних робіт, дає можливість залучати високотехнологічні галузі промисловості України до реалізації проектів і отримувати додаткові замовлення на створення високотехнологічної продукції п'ятого-шостого укладу, що також сприяє розвитку промисловості України.

Міністерством, починаючи з 2013 року ведеться активна робота щодо забезпечення участі українських науково-дослідних установ та вищих навчальних закладів у рамковій програмі ЄС «Горизонт 2020».

Зокрема, з метою практичної реалізації європейської наукової програми підтримки досліджень та інновації «Горизонт 2020» наказом Міністерства освіти і науки № 1802 від 20 грудня 2013 року на базі вищих навчальних закладів, наукових установ Національної академії наук України та громадських організацій створено мережу національних контактних пунктів програми «Горизонт 2020», а також затверджено їх перелік. Діяльність національних контактних пунктів сприятиме якісному розширенню співробітництва з Європейським Союзом у науково-дослідній і технологічній сферах та дозволить підвищити рівень інформованості щодо програми «Горизонт 2020» всіх зацікавлених осіб, незалежно від виду їх діяльності або галузі досліджень.

          За результатами попередніх консультацій із відповідними євроінституціями вирішено започаткувати офіційний переговорний процес щодо визначення умов асоційованої участі України у програмі «Горизонт 2020», про що Міністр освіти і науки України Сергій Квіт поінформував Мойре Гейген-Куін, Європейського комісара з питань досліджень, інновацій та науки.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

16-08-2013 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 14-16.08.2013 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...

XІ Международная научно-практическая кон…

29-07-2014 Anna - avatar Anna

XІ Международная научно-практическая конференция  «Актуальные вопросы и организационно-правовые основы международного сотрудничества в сфере высоких технологий»

 ИНФОРМАЦИОННОЕ ПИСЬМО Государственное предприятие «Центр научно-технической информации и содействия инновационному развитию Украины» (ГП «Укртехинформ») приглашает Вас принять участие в XІ Международной научно-практической конференции «Актуальные вопросы и организационно-правовые основы международного сотрудничества в...

Оголошується конкурсний відбір проектів …

23-05-2016 Олена - avatar Олена

Оголошується конкурсний відбір проектів наукових робіт, науково-технічних (експериментальних) розробок молодих учених, які працюють (навчаються) у вищих навчальних закладах та наукових установах, що належать до сфери управління МОН

Відповідно до Закону України «Про пріоритетні напрями розвитку науки і техніки» та наказу Міністерства освіти і науки України від 14.12.2015 № 1287 «Про затвердження Положення про проведення Міністерством освіти і...